0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 pigpiglamlam 的帖子

係呀,其實最好返工前兩個星期,就開始比奶奶試吓湊,一至五連續咁湊,佢搞唔掂,你就建議請鐘點姐姐或保母幫下佢手啦。嗰時我都係咁樣做,我話請工人比老爺奶奶,佢哋堅持反對,於是我返工前,比佢哋試吓湊,見佢搞得掂,就可以放心返工啦。其實點樣都要有兩手準備,老人家有時唔舒服真係話唔黎,到時幫你唔到,你就會好麻煩。

複式洋房

除左純綷奶奶辛苦之外,其實甘一打二對大的成長有影響,呢個年紀去公園,去周圍玩,你奶奶仲要湊個細,連帶大的去食個M記都有困難啦,只有困在家

複式洋房

我自己湊一個成年都覺辛苦 可能我廢 你奶奶可能覺得以前都係咁湊大小朋友 覺得自己有能力 不過唔記得自己已經不是後生 萬一整親就唔好啦。不過請鐘點好唔化算 成舊水一個鐘。

別墅

Krislee1509 發表於 19-11-9 16:52

係呀,其實最好返工前兩個星期,就開始比奶奶試吓湊,一至五連續咁湊,佢搞唔掂 ...

我諗請姐姐佢地反感係因為覺得屋企住多左個陌生人,同埋工人姐姐又唔識中文/普通話,我都搵定保母/鐘點姐姐資料做兩手準備嫁啦~
我打算返工前一個月比奶奶試下湊2個。兩星期前都太趕了。我都有預計過佢地唔舒服,或者小朋友病,我都唔係無考慮過所有可能性,始終我唔係第一胎,預計到大約情況既。
你就好,老爺奶奶都可以幫到手,我老爺身體唔好,佢照顧得掂自己我地已經心足。因此照顧責任去晒奶奶到。

別墅

Juicybabe 發表於 19-11-11 00:57
我自己湊一個成年都覺辛苦 可能我廢 你奶奶可能覺得以前都係咁湊大小朋友 覺得自己有能力 不過唔記得自己已 ...

鐘點當然無請姐姐咁抵啦:(
當初佢自己話幫我湊呀大,我都覺得佢能力有限,又年紀大左。而家呀大又難搞,仲要加個細,我都日日擔心佢搞唔掂⋯你講得岩呀,其實人老左真係無覺得自己老,不過論體力,我奶奶的確又真係比我還要好⋯⋯

複式洋房

bebemiracle 發表於 19-11-11 01:16
鐘點當然無請姐姐咁抵啦:(
當初佢自己話幫我湊呀大,我都覺得佢能力有限,又年紀大左。而家呀大又難搞 ...

你剛剛生完未回復之麻 所以米覺得自己體力唔夠奶奶 我剛生完 都覺得自己好累無力湊阿b 所以頭一年係返工 阿b俾左奶奶湊 仲俾佢話我俾你實湊唔店 勁嬲 係咁打擊我尼個新手媽媽 一歲後 所以我決定湊返個囡 都湊左成年

別墅

Juicybabe 發表於 19-11-11 01:34
你剛剛生完未回復之麻 所以米覺得自己體力唔夠奶奶 我剛生完 都覺得自己好累無力湊阿b 所以頭一年係返工 ...

其實奶奶一直有返工,做開勞動工作,體力的確力氣大。而我係文員仔,少搬重野,所以體力的確差啲啲(emoji)其實自己湊真係最好。。。。

洋房

Krislee1509 發表於 19-11-9 16:52

係呀,其實最好返工前兩個星期,就開始比奶奶試吓湊,一至五連續咁湊,佢搞唔掂 ...

想請教下您比奶奶試湊嗰2個星期, 您有無在場幫下手? 定完全唔係現場等老爺奶奶自己試下搞唔搞得掂? 謝謝!

別墅

回覆 DebbieYip 的帖子

頭一兩日我喺度睇吓點樣幫下手,之後就完全交俾佢哋自己搞㗎啦,不過我就隨時stand by,佢哋搞唔掂,我就過去幫手

複式洋房

2019勳章

bebemiracle 發表於 19-11-8 18:44
想問下,有無兩年抱兩既在職媽媽,兩位小朋友都係奶奶湊,無請工人,分享下湊小朋友的日常?有啲擔心奶奶湊 ...

有冇排育嬰院?或之後大嘅讀N班?咁是但一個,或兩個都返學,可能減少到老人家照顧嘅時間,下午可以休息下。

別墅

Krislee1509 發表於 19-11-11 06:49
回覆 DebbieYip 的帖子

頭一兩日我喺度睇吓點樣幫下手,之後就完全交俾佢哋自己搞㗎啦,不過我就隨時stand ...

我第一胎個陣係咁,但一個總算搞得掂。唯有提早啲比奶奶實習下。唔掂我就再行後備plan

別墅

bowie2019 發表於 19-11-12 01:59
有冇排育嬰院?或之後大嘅讀N班?咁是但一個,或兩個都返學,可能減少到老人家照顧嘅時間,下午可以休息下 ...

呀大會讀N ,我目標都係全日制,但最快都2歲半左右先入學,到時呀2都10個月大,即係要捱1年左右

大宅

2019新春慶豚圓

有冇老爺?如果真係奶奶一打二就唔多放心了,一個老人加二個B,有咩事點?我自己覺得比較危險

別墅

moksamuel 發表於 19-11-12 20:01
有冇老爺?如果真係奶奶一打二就唔多放心了,一個老人加二個B,有咩事點?我自己覺得比較危險
...

老爺有等於無,佢照顧好自己就好了。

大宅

2019新春慶豚圓

bebemiracle 發表於 19-11-12 20:02
老爺有等於無,佢照顧好自己就好了。

甘ok啊,有個人在家又唔同,大吉利是奶奶跌親都有人知

別墅

moksamuel 發表於 19-11-12 20:07
甘ok啊,有個人在家又唔同,大吉利是奶奶跌親都有人知

通常出事個個都係老爺但兩個都咁細無自理能力,我都唔知奶奶佢點覺得自己搞得掂(emoji)

大宅

2019新春慶豚圓

bebemiracle 發表於 19-11-12 20:09
通常出事個個都係老爺但兩個都咁細無自理能力,我都唔知奶奶佢點覺得自己搞得掂(emoji)
...

鄰居有冇,大吉利是火祝要帶二個走,如果有裝cam

別墅

moksamuel 發表於 19-11-12 20:12
鄰居有冇,大吉利是火祝要帶二個走,如果有裝cam

有裝cam呀,咁我相信touch wood有突發事佢地都會攬住走既~

複式洋房

2019勳章

bebemiracle 發表於 19-11-12 06:50
呀大會讀N ,我目標都係全日制,但最快都2歲半左右先入學,到時呀2都10個月大,即係要捱1年左右
...

兩歲可以插班架,你睇下

複式洋房

提早俾佢地試湊,包保佢立刻想請工人,講真多個人執頭執尾都好,唔識講英文冇問題,而且工人應該可以住你家,兩老上你屋企湊b,或者係工人住你家,而佢只做老爺奶奶家務而不做你家家務

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊