夫婦情感

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

ramen216 發表於 19-11-9 00:20
佢其實做start up的,近幾個月真係市度差。我係佢公司幫手我都知幾個月都冇錢賺。 咁啱佢仲要expand ,應 ...

樓主,200萬禮金你只係(少少)覺得貴?

子爵府

對大部份人唻講,二百萬唔係多,係非常多,我地結婚,父母收左10萬禮金,仲要全部用來買金器俾我,再額外付錢買金器俾我老公,禮金係現代都不過係象徵式禮節,最重要都係婚姻本身

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

平民人家,好多

男爵府

我一開始以為自己睇錯! 200萬?????
如果係大戶有錢人, 當然唔會覺得多,
但對於草根既我黎講, 真係好多, 離曬地...
我結婚個時都係叫C6象徵式比3萬8咋...
家下結婚定賣女?? 女家係咪有層樓做嫁妝? 就算有都多啦! 個老公你自己都唔幫佢慳, 之後點維持個家?

子爵府

ramen216 發表於 19-11-10 10:33
我地肯定就唔係ED大户人家呢。
老公屋企好少少,但屋企都退左休。我都有幫手說下我父母,但唔係好夠膽講。 ...

你父母似賣女多d

複式洋房

我覺得係男家量力而為
如果兩家能力有差距
就算女家送層樓
男方都唔等如要俾幾百萬禮金
因為。。如果個男方輕鬆俾得起幾百萬禮金
咁點會買唔到樓呢 又洗muc女方送樓
(當然女方父母心意再額外樓做嫁妝係好錫個女嘅表現)

水晶宮

回覆樓主:

連你都唔覺200萬係1個大數字的話,你父母花在你身上肯定過千萬,咁200萬比番你父母就唔多

不然你對數字羅輯唔太敏感

大宅

我父母夠膽開價 我絕對會問佢哋係咪賣女
當然老公係憶萬富翁嘅話 佢出手亦唔應該孤寒
但係講到尾 禮金係心意啫 第時都會養佢哋㗎啦

複式洋房

ramen216 發表於 19-11-8 21:55
話說我同我老公拍左好多年拖,大家都想定下來。 而加都覺得應該要小朋友同結婚。咁我地其實已經簽左紙,但 ...

我結婚時得六萬禮金!我諗我真的很窮

伯爵府

話說我同我老公拍左好多年拖,大家都想定下來。 而加都覺得應該要小朋友同結婚。咁我地其實已經簽左紙,但 ...

我等平凡草根真係唔識講200萬禮金係多定少,如果賣女sorry嫁個女就有200萬落袋,咁真係無窮人啦,都唔需要太緊張儲筆退休金,我好後悔生一仔一女, 應該集中火力生女

別墅

https://www.edigest.hk/article/42771/職場/入息中位數-收入中位數-人工-薪金-行業薪酬/2/

2019年男性入息中位數最高個個年齡組別都係$22000,二百萬首期係要7年半不吃不喝先比得到,咁樓主你話係一般人眼中二百萬多唔多?

咁當然中位數既入息無咩人帶到三四十萬既錶,我都唔會覺得二百萬一定係賣女,如果我第時未來女婿有幾億身家,我就覺得二百萬一啲都唔多,但以數據分析,一般人就一定覺得好很多,所以依度未必多人答到你想要既答案

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

20萬都覺得多

男爵府

fatping 發表於 19-11-16 00:44
我等平凡草根真係唔識講200萬禮金係多定少,如果賣女sorry嫁個女就有200萬落袋,咁真係無窮人啦,都唔需要 ...

一仔一女當打和啦,兩個仔就真係暈底

大宅

查實如果養到個女20歲(我當之後大左唔駛養啦),用二百萬,都係講緊每月用$8000,咁收二百萬真係冇得賺的,算係不計成本,清貨大減價了(emoji)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得多
賣女咩,你父母好貪錢

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

wood123 發表於 19-11-16 15:43
查實如果養到個女20歲(我當之後大左唔駛養啦),用二百萬,都係講緊每月用$8000,咁收二百萬真係冇得賺的, ...

賣女的計法

大宅

vet 發表於 19-11-17 01:35
賣女的計法

對,賣女係咁計
當然我唔同意女係可以賣啦

大宅

回覆樓主:

樓主你屋企係未得你一個
一個就二百萬 咁生多幾個女認真可以做富豪

子爵府

wood123 發表於 19-11-16 15:43
查實如果養到個女20歲(我當之後大左唔駛養啦),用二百萬,都係講緊每月用$8000,咁收二百萬真係冇得賺的, ...

清貨大減價

男爵府

Hellobyethanks 發表於 19-11-8 23:53
我同老公拍左9年都係得3萬8,
200萬⋯你問錯地方wo。

same here. 我同你情況一樣,都係拍左9年,禮金3萬8

首頁
45678...13

尾頁

跳至