夫婦情感

跳至

首頁
56789...13

尾頁

男爵府

回覆樓主:

200萬?賣囡?

子爵府

wood123 發表於 19-11-16 15:43
查實如果養到個女20歲(我當之後大左唔駛養啦),用二百萬,都係講緊每月用$8000,咁收二百萬真係冇得賺的, ...

咁係咪個女嫁之後以後唔見?唔使比家用,唔使生養死葬?咁先算真係賣女喎。

男爵府

回覆樓主:

咁你男友有幾多隻三四十萬嘅表?
你想佢賣晒俾禮金?提提你,錶會升值,你會貶值。 以長遠黎計,應該keep住d錶及唔好娶你

大宅

比得出200萬吾會係普通人家家底,我有些朋友的確收7位數禮金,不過是大美女,那樓主你是不是

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果我個仔第時要娶老婆, 禮金開二百萬既話, 我會叫佢同居算

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 ramen216 的帖子

又不是大富之家, 20萬已經好多了, 你父母又不是賣女.....
2百萬, 除左係大富之家, 香港地真係無咩人比得出喎.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

紙又簽左
仲咁大咬200萬

大宅

我c6屋企做生意,公司年年賺8位數字,當年我媽都係收20萬禮金炸,我都怕男家有説話,好彩無你收200萬,佢年年賺9位數嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

二百萬,如果我有錢娶何超蓮我就會俾既

大宅

膠post? 你係model?

子爵府

即刻念到福建人

大宅

難聽D講句你鑲金架?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

樓主呀爸呀媽有無樓/車/錶/幾10兩金做嫁妝呀?
樓主好似草根?區區一個草根點值2球? 唔係人地俾得起就要俾,有少少錢既人買野都講性價比
你老豆係高官都話好少少丫
唔知自己咩身價,成家都

大宅

2,000,000禮金都唔算多???

樓主係咪出生於獨立屋、半山,或者住淺水灣嘅地方?

伯爵府

牛年勳章

二百萬點會唔叫多
你老公有成億身家嗎
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

beebee67890 發表於 19-11-10 20:15
100,000都OK啦,普通人家算唔錯,我覺得你同你父母都好貪心,如果我係男家父母,我會叫個仔諗清楚, 你本身 ...

我自己搵多過老公一倍加上算係高級專業人士,我同父母都無要求任何禮金!我父母從來都話最緊要我老公對我好唔係賣女。係我老爺奶奶話意頭點都俾$10萬但結婚後我好多嘢都出錢,完全唔會計較。$200萬禮金當然唔係小數目但重點係樓主老公個budget只可以去到10幾20萬。意思係佢根本無呢個能力或唔覺得值囉。

男爵府

樓主三思,我呀姨當年(30幾年前)結婚,我呀婆要求10萬禮金,到後來我姨離婚時,姨丈都仲拎出嚟講,話我呀婆賣女。
父母真係錫你,唔會俾屎你踩㗎。就算你老公不情願咁比咗200萬,之後對你唔好,你願意嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

請問你是鑱金嗎? 我覺得似賣女多啲

男爵府

vivichow333 發表於 19-11-8 23:03
二百萬唔多?你父母賣女呀,人點解要用價值去定義?如果你真係愛佢,唔會係想將來既家庭留返多d錢咩?結婚 ...

說得對 !

男爵府

回覆樓主:

唔係算好多 ! 直頭超級無比多 !
女家父母都幾貪心 !

首頁
56789...13

尾頁

跳至