夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ramen216 發表於 19-11-10 10:33
我地肯定就唔係ED大户人家呢。
老公屋企好少少,但屋企都退左休。我都有幫手說下我父母,但唔係好夠膽講。 ...

你父母係好大問題 200萬? 係咪多左個0? 20萬其實都過份。 你上來問 正常都唔會有人附和你

大宅

如果我係個男人,我諗我會話未儲夠唔結住,到時慢慢等,睇下個女既老左心急想結婚定係個男既結婚⋯⋯ 女家屋企仲話個女唔幫屋企人⋯⋯
結婚係2個人既事,唔係搖鈛樹,結婚屋企人都想佢地好唔就唔應該咁大咬啦⋯
我反而想知女家啲屋企人係乜人,點解覺得要拎人2百萬係合理⋯

複式洋房

回覆樓主:

200萬,打工仔。。幾耐先草到200萬,甘都唔多?

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

200萬,對我死窮鬼,勁多

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

嘩....200萬...唔係200蚊...
普通人都唔會咁多...賣女真係有價有市...

伯爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我係你老公寧願搵件比2萬禮金既算數

大宅

2020勳章

回覆樓主:

我父母開$9999 只供你參考

大宅

2020勳章

200萬我覺得如果你先生月入50萬可以接受

大宅

2020勳章

kmeugenice 發表於 19-12-2 23:02
200萬,打工仔。。幾耐先草到200萬,甘都唔多?

要人地父母俾啦好明顯

複式洋房

2020勳章

Diosmio 發表於 19-12-5 15:38
要人地父母俾啦好明顯

嘩,養大你,仲要包結婚生仔呀!咁大貪,唔係咁好喎!

別墅

點睇樓主最少值一億la

男爵府

2020勳章

ramen216 發表於 19-11-10 10:44
係呀,佢會出曬的
我父母就話女方禮金我地收

老實講,咁嘅安排仲要200萬禮金,你父母幾貪心。
如果我第時親家咁樣開價,我會同佢講,好呀!等個仔儲下錢先啦!儲到再娶你個女,希望你個女等到

大宅

2020勳章 2019新春慶豚圓

BestyNg1996 發表於 19-11-12 08:57
簡直係賣女

賣女都要值先得架。

大宅

2019新春慶豚圓

如果佢買表都3、40萬一隻。我覺得禮金廿萬加女家人情可以接受

大宅

2019新春慶豚圓

樓主的logic好奇怪

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

開價200萬就真係好貪心喎!除非你未來老公係富豪級啦!如果你父母企硬你咪話同居唔結囉!連少少都冇埋佢地就會收順D啦!

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我仲以為係膠post

大宅

ramen216 發表於 19-11-8 21:55
話說我同我老公拍左好多年拖,大家都想定下來。 而加都覺得應該要小朋友同結婚。咁我地其實已經簽左紙,但 ...

禮金,係取一個好意頭,唔係講金額多少,當然都要同家底成正比吧!
有幾十億身家既200萬當然唔係咩數目,但如果只係幾千萬身家,200萬其實都唔算細,連千萬身家都無就唔駛再講啦
至於係咪”賣女“,見人見致,但如果妳父母堅持收一個“超出預期”既禮金,都幾肯定妳下半世人就只係值呢200萬,男家既人會睇妳地唔起,獅子開大口,唔like妳既人永遠都記住晌自己老公咁既環境下都要“食人隻車”,講真呢個時候搞start up生意唔太好仲話要擴充,大吉利是講句就算唔衰都有排守,萬一生意失敗,妳今次既禮金既事一定成為眾恥之的,無可能再晌男家抬起頭做人,咁妳真係要多謝妳父母喇

大宅

Heman2001 發表於 19-12-12 12:17
禮金,係取一個好意頭,唔係講金額多少,當然都要同家底成正比吧!
有幾十億身家既200萬當然唔係咩數目, ...

btw,妳同妳家人,係鍾意佢為人還是佢副身家?

洋房

貧窮限制了我的想像

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊