懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020年1月底就租約期滿!預產期2月3號!究竟生前搬好,還係生完搬
同老公有分歧…老公怕影響BB,話個個都吾會生之前搬屋!動胎氣之類說法………
但我又想生之前搬!

各位可否俾少少意見我…好矛盾………

已同老公商量好了,會生前搵屋搬!本來3個住覺得夠住,600幾尺但只得一間超大房!但依家姐姐又快到,陪月又來!到時候第二胎阿B出世,真係成屋都係人!生前搬就搵2至3房,會好D!老公都係怕影響到BB和我!但我覺得生完搬,影響更大!
多謝曬各位嘅意見,謝謝

男爵府

但你唔搬既話約滿後住邊?
我下個月生,今個月搬但好多野都係老公負責,佢會辛苦啲。
搬傢俬、送貨、砌傢俬等等我唔在場就可以。

如果生左之後先搬,起碼等阿B幾個月大先搬啦,你又要坐月,湊B又辛苦。

大宅

bowiebbtong 發表於 19-11-8 22:33
2020年1月底就租約期滿!預產期2月3號!究竟生前搬好,還係生完搬
同老公有分歧…老公怕影響BB, ...

動胎氣咩年代呀,陀定左就冇問題啦,佢擔心應該盡量唔好俾你做啲粗重野,如果唔搬,係咪可以繼續住?如果生完之後先搬影響仲大喎

大宅

我覺得生前搬會比較好

因為你生完又要坐月又要湊B 如果呢個時候先黎搬屋 咁理得BB好定理你老公好 到時你老公又要搬屋又要睇住你又要湊B 咪仲忙多幾樣

反而你生前搬 你可以去屋企人度 咁有人照顧你 你老公又可以專心攪掂搬屋既野 少d顧慮

當然道理說唔說服到你老公唔迷信就睇佢過唔過到自己啦

大宅

回覆樓主:

或者可唔可以同業主傾下租多幾個月/半年先搬?而家大緊肚搬屋又係辛苦,剛生完搬仲辛苦,最好等BB有返4個月左右搬會輕鬆啲

水晶宮

回覆樓主:

生完bb忙到倒瀉屎咁仲要諗搬屋!? 搬屋唔係淨係得個搬, 仲要執嘢搬嘢unpack好多planning, 諗起都想死
(我好怕搬屋因為我超多嘢,有埋小朋友就更更更多)

大宅

我第一胎時,分別係懷孕四個月同BB出世後六個月搬屋,我個人比較喜歡懷孕期間搬,因為仲有能力處理搬屋事務,打電話聯絡packing 都做到,阿b出世後除非你有人幫手照顧BB,否則你好多嘢都做唔到,或者冇時間去做。始終初期BB作息時間不定不詳,很難掌握。無論生前定生後搬屋,當日你都唔會參與搬屋,懷孕期避席除咗預防不吉利,亦防止塵土飛揚及被人撞到的風險,生完搬就要照顧BB令佢唔好接觸到塵土飛揚及被撞到。

複式洋房

我之前都會顧慮 但自己又唔係咁迷信都搬左
牆紙我都琴高到低咁痴 咩都落手落腳
bb都冇影響到阿

別墅

tovibb 發表於 19-11-8 22:53
動胎氣咩年代呀,陀定左就冇問題啦,佢擔心應該盡量唔好俾你做啲粗重野,如果唔搬,係咪可以繼續住 ...

唉(emoji),他又真係太著緊個胎!依家商量好了,他肯搬了
吾該曬!!

大宅

回覆樓主:

緊係生之前搬啦,bb出世後忙到飛起,唔會有時間搞搬屋架啦

別墅

Fatbigball 發表於 19-11-8 22:45
但你唔搬既話約滿後住邊?
我下個月生,今個月搬但好多野都係老公負責,佢會辛苦啲。
搬傢俬、送貨 ...

老公話同業主講做完月才搬!租多個月!但屋又細,姐姐又快到,陪月又來!一屋人…
昨晚商量好了,生前會搵屋搬!
吾該曬你啊!!

男爵府

bowiebbtong 發表於 19-11-9 09:24
老公話同業主講做完月才搬!租多個月!但屋又細,姐姐又快到,陪月又來!一屋人…
昨晚商量好了,生前會搵 ...

記住你自己唔好搬搬抬抬呀,簡單執下野都可以,見攰就休息下,祝順順利利
新屋迎接新成員

別墅

Fatbigball 發表於 19-11-9 11:48
記住你自己唔好搬搬抬抬呀,簡單執下野都可以,見攰就休息下,祝順順利利
新屋迎接新成員:good ...

知道,盡量叫姐姐整!謝謝你

首頁

尾頁

跳至