夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果有時光機,回到過去,我一定唔會同呢個人結婚!

我有兩子,14歲,10歲。今早梳洗時想,如果我唔係同呢個人,我就無呢兩個仔⋯

雖說家家有本難唸的經,但我身邊好多朋友都比我好,老公對佢好好,要乜有乜,也感受到愛。老婆返工都係賺錢買花帶⋯

我?由細到大,我爸就負起養家的責任,我媽不用上班,直至我14歲時,爸因病去世,媽就出來工作養家。在我眼中看,男人應該是一家之柱⋯

男爵府

到我結婚了,社會像已平等,家是雙方共同分擔,所以我地經濟財政獨立,我無要過佢家用!加上我老公成日都話無錢無錢⋯

我有種感覺,我是含辛茹苦的養大我兩個仔!衣,食⋯我老公話佢交租、水電媒、工人⋯呢啲就係家用!

我承認我看金錢很重的,你對我好,又真係無乜所謂,你又唔係對我好⋯

但我啲仔都要食架?

我生得佢地出,就要負責任啦!唔通唔理佢?

我的一生所發生的事太多,不能盡錄,但重點:我老公第一位的是奶奶,第二位的是同事朋友,我同啲仔唔知第幾!

算!

但近日發生一件事,可能大家覺得好小事,但我心過唔到!

男爵府

我名下有一張個人八達通,是自動增值的。平時放在電視機前,返工唔係用呢張,呢張只係平時要落街買早餐,小數額超市⋯

十月尾細仔入左醫院,佢話要食烏冬,於是叫大仔攞張卡落去買烏冬,仔話張卡唔見左。

我問我老公:你有無拎過張卡?

佢話無!

男爵府

於是仔和工人反轉間屋搵,當然無結果啦!好啦,可能跌左!咁咪報失囉!

點知我老公回到家時問,有無搵過按摩椅?點會喺按摩椅?我無坐過按摩椅⋯

根本無可能囉!!

我最衰背住佢,佢突然說:睇下?咪喺度囉!

佢抬起左按摩椅,張卡喺按摩椅底下!

男爵府

佢真係當人係白痴!

佢繼續否認佢攞左張卡,仲同我講話你問下張八達通點解會喺按摩椅底囉!

第二日拎返張卡去地鐵站,再打去八達通話搵返張卡,但已報失,不能再用了。客服也告訴我張卡最後一次用係:報失當日的早上6:01。

男爵府

到我前幾日收到信用卡月結單,點解要交咁多錢?因為一向都唔會過千。呢張卡只係八達通增值,唔會碌的。而八達通又好少用,咁點解會增值左咁多錢?

我老公話佢淨係用咗兩三次,其實⋯

於是我就再去查詢返交易記錄:

我相信所有嘅交易,十次可能有一次係我用嘅!

如果呢張卡要找數,我覺得佢好應該負責返所有嘅金額!

子爵府

屋企大數都已經係老公出
其實佢同你係一齊養起頭家
至於張八達通 過左今次唔好再擺出嚟用

Chankaka1981    發表於 19-11-9 20:55

男爵府

回覆樓主:

你老公都好小學雞,唔通暗地洗到你錢會開心d,家庭支出分配如果你覺得唔合理點解唔向佢提出只埋係心,咁咪比佢食住你比你又甘心

男爵府

KoneyB 發表於 19-11-9 08:43
屋企大數都已經係老公出
其實佢同你係一齊養起頭家
至於張八達通 過左今次唔好再擺出嚟用

已經cut左!

男爵府

Yee_ng 發表於 19-11-9 08:44
你老公都好小學雞,唔通暗地洗到你錢會開心d,家庭支出分配如果你覺得唔合理點解唔向佢提出只埋係心,咁咪 ...

當然有講過啦,總之一句話無錢⋯就係咁!

男爵府

其實真係唔係咩大事,不過你老公就做得肉酸啲咁解,其實你老公負責嗰幾條數都唔算細,如果佢唔係搵好多好鬆動都差唔多啦,咁你嫁佢之前都知佢唔係大富大貴搵好多,每人負責一啲都係意料中事,只可以講貧賤夫妻百事哀,唔好成日同人比較,人比人比死人,呢度大把情況比你更差的,會唔會佢呢排使大左手緊所以做埋啲咁嘅事,數目唔大唔好追究啦,下次放好張八達通,或者唔好放八達通係屋企

男爵府

媽媽可人 發表於 19-11-9 08:51
當然有講過啦,總之一句話無錢⋯就係咁!

佢無你都可以講無錢

男爵府

我本人就鍾意家庭開支一齊由pool出,老公要畀家用,因為女人要出好多雜項開支加埋都唔係細數目,老公交住屋錢係有實數。不過講返樓主嘅事件,老公係樣衰得黎籍口差,係咪你老公未試過做喱啲事所以你一下子接受唔到?單憑喱件事我覺得係小事,老公又好小學雞,但未至於有太大感受吧

子爵府

回覆樓主:

雖然小事 但要咁樣講大話唔認好有人格問題 事後仲要厚顏無恥話無錢 不知所謂!

翡翠宮

回覆樓主:

兩個都計較到不得了

侯爵府

BK Milk勳章

我又唔覺得樓主計較!我前夫同樓主老公一樣,一句冇錢大晒!

例如前夫呢個月俾咗一萬家用,過兩個星期話要五千出糧俾啲part time司機,話要等公司下個月頭出咗part time 錢先俾返我,但到頭來係冇,問佢又話公司未俾佢,大話多多。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實睇下你同老公各付出幾多。如果我付出0-50%,我都仍覺好平常的。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

畀面勳章

唔小事算啦,無謂搞到關係咁緊張。。佢講大話係唔啱,但佢係咪真係窮到要做到咁肉酸?了解下背後原因

大宅

回覆 媽媽可人 的帖子

「我老公第一位的是奶奶,第二位的是同事朋友,我同啲仔唔知第幾!」

呢一樣應該係最令人難受。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至