夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

Perpersis 發表於 19-11-9 15:23
回覆 媽媽可人 的帖子

「我老公第一位的是奶奶,第二位的是同事朋友,我同啲仔唔知第幾!」

樓主你又係既古語有話:財不可露眼八達咭自動增值就是錢點可以週圍放?日防夜防家賊難防?可能有姊妹會話我講話難聽?但是我前夫都是咁既無賴一名?結婚冇耐就偷我啲金器嫁妝去典當,說幫个伴郎兄弟大話連篇,信一成都雙目失明!

洋房

回覆樓主:

放開d大家都會開心啲

洋房

回覆樓主:

男人係咁, 死要面姐

男爵府

2019勳章

cometingliu 發表於 19-11-9 10:27
我本人就鍾意家庭開支一齊由pool出,老公要畀家用,因為女人要出好多雜項開支加埋都唔係細數目,老公交住屋 ...

一個pool, 其實好早年已經講過,叫佢每個月俾一萬,用來交租、水電、工人⋯仲有兒子的開支⋯當然我也要補貼吧!

但佢唔肯,佢話唔係個個月都交水電⋯

屋租:我想講只係2000多元,因循例咁俾屋租⋯

我點解話我含辛茹苦湊大兩個仔,奶粉尿片?衣物⋯全部都係我,我唔敢有怨言,我自己唔著唔食,都會以兩子先行!

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

媽媽可人 發表於 19-11-9 18:18
一個pool, 其實好早年已經講過,叫佢每個月俾一萬,用來交租、水電、工人⋯仲有兒子的開支⋯當然我也要補 ...

咁你咁講係咪諗住離婚
月光很美麗☺

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

咁你咪狠狠地爆佢一鑊,換轉你交家用(當然自定)之後佢管家

複式洋房

mini1204 發表於 19-11-9 11:08
兩個都計較到不得了
呢句岩,真係好岩,但好多人做唔到

大宅

Chankaka1981 發表於 19-11-9 20:56
呢句岩,真係好岩,但好多人做唔到

我覺得一頭家係要計架喎,理財理財,你不理財財不理你。結左婚就唔係吓吓浪漫,柴米油鹽醬醋茶樣樣都係錢,想有閒錢儲想要退休儲備就係要計清楚,盤數攤出黎睇攤出黎計。兩公婆應該一齊計,而唔係你想揸我多啲,我又想揸你多啲,冇意義。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

一個男人, 二個孩子, 有工人, 一萬家用都俾唔到, 真是無鬼用 樓主, 妳好本事呀! 忍左咁耐

大宅

媽媽可人 發表於 19-11-9 18:18
一個pool, 其實好早年已經講過,叫佢每個月俾一萬,用來交租、水電、工人⋯仲有兒子的開支⋯當然我也要補 ...

你唔講 我以為距交萬幾蚊租金。
如果公屋加水電煤加上網 一個月咪 6千又找。夏天長期開冷氣的話。
之後俾8~1萬 家用 你開支。你都係洗係小朋友身上 好正常。
當距搵兩萬。 仲有4千 距自己洗下。

瑪瑙宮

回覆樓主:

咁其實佢負責都唔算細數,不過佢八達通事件真係有d肉酸

公爵府

回覆樓主:

我唔覺得樓主計較,反而係老公好鬼鼠,用咗又唔認,同埋講緊交2千幾蚊租唔係幾萬蚊,樓主要努力儲錢呀

男爵府

2019勳章

樓主我明你諗乜,你唔係計較,你只係覺得樣樣要靠自己,冇一個可以依賴嘅膊頭,但時間又冇得返轉頭,你仲要對2個小朋友負責任,所以有苦自己知

男爵府

2019勳章

祖明 發表於 19-11-10 01:50
樓主我明你諗乜,你唔係計較,你只係覺得樣樣要靠自己,冇一個可以依賴嘅膊頭,但時間又冇得返轉頭,你仲要 ...

多謝你明白我⋯

其實我唔知我的心情係傷心?(感覺被欺騙)嬲(攞左話無攞)⋯總之就心情差

昨日早上send左八達通交易記錄俾佢睇!話:你話自己嘟左兩至三次,我成張list有邊次係我嘟?要交咁多卡數,其實平時都好少用呢張卡,叫佢要負返全單!
佢回覆:ok

我諗同佢再講都無意思⋯大鬧一場?傷自己身體。唔講?條氣唔順!但諗住已經踢爆左佢⋯我諗住封咀!

最後我1:30返到屋企,佢態度傲慢,我沖涼的時候已經入房訓,所以臨瞓前:

男爵府

2019勳章

祖明 發表於 19-11-10 01:50
樓主我明你諗乜,你唔係計較,你只係覺得樣樣要靠自己,冇一個可以依賴嘅膊頭,但時間又冇得返轉頭,你仲要 ...

開場白:我對你好失望。(拍左佢兩下)

佢:你都對我無期望架啦⋯⋯

點應對唔記得左

但之後話佢偷左人地張八達通去嘟!
佢話佢放左落銀包唔知點解嘟左!

我話你點會唔知呀!
你日日都用!
佢依然都係話佢嘟左兩至三次⋯

我話人地八達通有晒記錄,點樣嘟兩至三次。
佢話大仔都有嘟。

我話係呀,大仔嘟過一兩次。
佢話咁你就唔好話全部都係我嘟。

四十次有三十幾次都係你嘟喎!當人白痴,有晒記錄,時間、日期、邊度嘟!咪當人
白痴啦⋯⋯都唔係錢唔錢問題,係誠信呀!你叫人點信你呀!仲話唔知點解嘟左。

之後佢話你唔白痴⋯⋯

最後其實無結果!

佢完全無覺得自己錯。

子爵府

老實d 喇! 同佢講吧!

點解你連承認也唔肯, 講聲對唔住也咁難, 我只係希望你負番個責任, 大話講左, 都要認錯架, 直到現在, 仍撐, 成件事, 由一開始, 我找八達通時, 你肯話, 呀! 我拎左用呀! 因為我無時間增值, 咁就咩事都無

小事化大的係你呀! 為左件咁既事, 我好失望

男爵府

媽媽可人 發表於 19-11-10 08:08
開場白:我對你好失望。(拍左佢兩下)

佢:你都對我無期望架啦⋯⋯

其實佢都肯負責返
就無謂再追究落去
始終兩夫妻 尤其男人都要面子

大宅

其實樓主老公係咪負擔好大.....?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
結婚為咩 ... 2 3 4 5 6 .. 9
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊