懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咁多位媽咪, 想問下你哋懷孕後有無特意去揀啲天然嘅護膚產品/化妝品/去妊娠紋嘅product?

想了解下有咩牌子又好用嘅又天然又平靚正??

Thanks

大宅

回覆樓主:

懷孕後都係照用本身用開嘅護膚品,避開啲美白,果酸產品
防妊娠紋嘅產品真係個個都唔同,so far我用過4個牌子,但肚皮都係痕+胸同肚皮爆紋

複式洋房

Archung106 發表於 19-11-9 13:28
懷孕後都係照用本身用開嘅護膚品,避開啲美白,果酸產品
防妊娠紋嘅產品真係個個都唔同,so far我用過4個牌 ...

可唔可以介紹埋用過邊4隻牌子? 我諗住對比下大家嘅意見, 畢竟買咗返嚟唔啱用就好浪費唔該你呀~

大宅

Donutxmama 發表於 19-11-9 13:29
可唔可以介紹埋用過邊4隻牌子? 我諗住對比下大家嘅意見, 畢竟買咗返嚟唔啱用就好浪費唔該你呀 ...

個個牌子都有人讚有人話唔得
bio oil,mustela,maternea,palmer's
老實好難綜合意見,我當時夠爬咗好多文先買,但真係要自己親身用過先知

複式洋房

Archung106 發表於 19-11-9 13:32
個個牌子都有人讚有人話唔得
bio oil,mustela,maternea,palmer's
老實好難綜合意見,我當時夠爬咗好多 ...

即係呢4個牌子你都覺得麻麻? 係唔夠保濕? 定係搽完無分別, 啲紋都照生?

大宅

Donutxmama 發表於 19-11-9 13:33
即係呢4個牌子你都覺得麻麻? 係唔夠保濕? 定係搽完無分別, 啲紋都照生?
...

bio oil搽完痕,mustela起擦膠碎
maternea油+膏剛開始用,同palmer's間住用

大宅

冇錯,用感真係試過先知,mustela真係起擦膠碎好困擾同埋佢有兩款,有香味果隻我覺得唔好聞。

我自己按成分揀最後買左Mother’s Balm,有椰子油、甜杏仁油等等,係全有機質感係好油但我覺得吸收得幾好(搽完會少少油係面,但又唔會黏衫果啲),不過唔知係咪我搽得唔夠低,肚臍以下36週開始爆紋,其他位冇爆

複式洋房

Archung106 發表於 19-11-9 13:48
bio oil搽完痕,mustela起擦膠碎
maternea油+膏剛開始用,同palmer's間住用

估唔到起擦膠碎咁誇你, anyway 多謝你分享

複式洋房

nana125 發表於 19-11-9 15:10
冇錯,用感真係試過先知,mustela真係起擦膠碎好困擾同埋佢有兩款,有香味果隻我覺得唔好聞。

我自己按成 ...

聽落好似ok 喎, 我啱啱上網睇clarins 果隻都好似幾好咁, 有無用過?

大宅

中獎後我轉咗冇香味,敏感皮膚都用得嘅保濕護膚品,
依家用緊日本嘅minons同台灣嘅neogence。
平靚正,依家秋天乾燥我覺得幾好,夠潤。

懷孕前用skii同雪肌精嗰d美白都停咗,
雪花秀都停用,驚中藥唔知有冇side effect。
依家盡量唔用美白,驚有A醇對bb唔好。

去紋產品醫生話係冇用的,叫我慳返d錢。
肚皮乾乾地的話依家會搽aveeno,濕疹都搽得。

複式洋房

xanexane 發表於 19-11-9 16:26
中獎後我轉咗冇香味,敏感皮膚都用得嘅保濕護膚品,
依家用緊日本嘅minons同台灣嘅neogence。
平靚正,依家 ...

我就係屋企買埋買埋勁多護膚品未用, 仲諗緊用唔用好, minons 我都有用, 保濕都幾好。聽完你咁講我應該大部分都唔使買, 反而係妊娠紋果度仲諗緊買唔買好啫錢錢錢錢

大宅

我用aveeno 燕麥保濕同椰子油

複式洋房

yan1008 發表於 19-11-9 16:56
我用aveeno 燕麥保濕同椰子油

睇嚟aveeno 都多fans 喎, 咁我都買嚟試下先

大宅

Donutxmama 發表於 19-11-9 16:20
聽落好似ok 喎, 我啱啱上網睇clarins 果隻都好似幾好咁, 有無用過?

之前啲post好多人推clarins但我睇過成分都多chemical所以冇試呀~ 我由兩個月開始就肚皮痕就開始搽Mother’s Balm果陣春天

至於護膚/化妝品你可以去呢個網睇下你用緊既有咩成分,如果有A酸、水楊酸、Retinol、paraben、化學性防曬可以避免下:
http://www.cosdna.com/cht/product.php

複式洋房

nana125 發表於 19-11-9 17:17
之前啲post好多人推clarins但我睇過成分都多chemical所以冇試呀~ 我由兩個月開始就肚皮痕就開始搽Mother ...

請問Mother s balm 有無香味? 因為我有用佢嘅face cream, 都有好大陣好似茶樹咁嘅味

Clarins 我見啲人話用咗佢真係無紋, 講到好勁咁, 但我偽睇佢成份呀真係好難揀

Btw 你呢個網好正呀thanks

大宅

Donutxmama 發表於 19-11-9 16:31
我就係屋企買埋買埋勁多護膚品未用, 仲諗緊用唔用好, minons 我都有用, 保濕都幾好。聽完你咁講我應該 ...

妊娠紋好多人都話係遺傳,我媽勁多紋我都係諗住盡下人事同埋最主要我係因為覺得乾而痕所以搽,所以點解我係睇成分先,覺得對BB係最安全而又夠潤身。有人唔搽都冇,有人勁搽都有,睇下你信邊樣喇我就覺得唔搽而有咁係自己冇盡力,但搽左都有咁就時也命也

複式洋房

nana125 發表於 19-11-9 17:28
妊娠紋好多人都話係遺傳,我媽勁多紋我都係諗住盡下人事同埋最主要我係因為覺得乾而痕所以 ...

你講得好啱, 真係有人話睇個人體質,雖然我個肚仲未見肚, 但我就係諗住預防勝於治療好似你話齋, 努力去試過都仲係有嘅就認命啦

大宅

Donutxmama 發表於 19-11-9 17:22

請問Mother s balm 有無香味? 因為我有用佢嘅face crea ...

佢成分椰子油、杏桃核仁油、蜂蠟、甜杏仁油同埋夏威夷果仁油,我覺得佢陣味少少似萬秀雷敦果隻lip pure無香料潤唇膏,就係少少蜂蠟味,其他材料本身冇咩味⋯⋯會唔會你個face cream本身係有茶樹油成分?

複式洋房

nana125 發表於 19-11-9 17:52
佢成分椰子油、杏桃核仁油、蜂蠟、甜杏仁油同埋夏威夷果仁油,我覺得佢陣味少少似萬秀雷敦果隻lip pure無 ...

咁應該係我用野好少check 成份...哈哈

別墅

回覆 Donutxmama 的帖子

我覺得妊娠紋膏一定要買呀,免得到時如果出紋後悔無用。我用緊Palmer's幾好,幾鍾意個質地,痕嘅時候塗好快就唔痕,iherb買平好多六十蚊左右(不過要有其他嘢買埋先免運費)
Bio oil都用過,同樓上媽媽講嘅相同,會痕,可能唔夠潤

首頁

尾頁

跳至