0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

queenielam93 發表於 19-11-11 23:55
飲能恩奶粉,d屁同屎都勁臭。

我仔都係能恩。。
佢果陣谷到塊面都紅哂,好辛苦。。又訓吾到,好慘。。我果陣一換片就用bb油幫佢初肚,慢慢就好好多喇,而家就見佢放屁好臭就知有屎未柯得出我就會初肚,初完肚下一餐奶ge時候就會柯屎。。你都係勤力d吧xD

別墅

我大女出世都係食能恩,又係咁谷到紅晒 晚晚肚仔痛喊足成晚,捱到滿左月我就同佢轉奶粉,再按肚仔同佢踏單車,加埋食肥仔水,慢慢就無事啦

別墅

Happened to my baby girl too! Try massaging her tummy with I LOVE YOU! It works for her!

洋房

boobootiny 發表於 19-11-14 03:59
我大女出世都係食能恩,又係咁谷到紅晒 晚晚肚仔痛喊足成晚,捱到滿左月我就同佢轉奶粉,再按肚仔同佢踏單 ...

咩肥仔水?

洋房

我bb 由2.5個月喊到宜家5個月
我試過
1.搓肚 (生油、保心安、莪朮油)
2.空中單車
3.幫佢翻身keep住心口向下
4.低敏奶粉
5.用konny揹帶夾實佢
6.唔理佢
7.抱住佢
8.着襪
9. 肚風水我都試過兩支
10.暖水腰帶
11. 最extreme未試過:肚風棒
12.睇醫生 (3個)two advises let it be and one advises for option 4
13.掃風掃到佢肺甩
14.幫佢坐直

當中對我bb比較work既係1.莪术油,3,4,5,13;總之你既目的係要佢放屁或吐番啖氣出黎

Last option 睇開d 外國網站話肚風bb好扭抱 因為佢個身直左易排氣 所以佢想你抱你就抱 抱到手斷都照抱

另外肚風bb因為個sleeping cycle錯哂 耐左一段時間會調唔番 就算唔喊都會眼睩睩望住你望到天光架

洋房

Harbo 發表於 19-11-15 09:14
我試過

仲有

食bb益生菌

沖7星茶

對我bb唔work

複式洋房

Harbo 發表於 19-11-15 09:14
我試過

BB個半月依家,無咩肚風了。不過個生理時鍾真係錯哂。當左日頭係夜晩,夜晚係日頭,....無肚痛夜晚都眼光光...遲D返工就慘

別墅

piggysmama 發表於 19-11-15 08:52
咩肥仔水?

去萬寧藥房搵吳德敏次

複式洋房

YingShanWong 發表於 19-11-10 11:25
我BB上個禮拜都係肚風困擾,我媽咪去藥房買咗呢一支野俾佢飲,飲咗兩三次(一餐奶食一次),唔苦甜甜地, ...

請問邊度可以買到

洋房

kkbkin 發表於 19-11-9 23:12
個半月未夠兩個月,肚風就好返好多

請教下你用左咩令BB 肚風好返, 因為我囡囡一個月多D, 晚晚扭黎扭去,塊面谷到紅晒,好似抽筋甘,唔知係唔係肚風呢?

別墅

mamioN 發表於 19-12-9 07:20
請教下你用左咩令BB 肚風好返, 因為我囡囡一個月多D, 晚晚扭黎扭去,塊面谷到紅晒,好似抽筋甘,唔知係唔 ...

抽筋咁?咁可能係第d唔舒服?
有肚風bb會扭來扭去 好唔自然 如果肚仔谷住好辛苦會大喊 面仔紅晒 抱佢會舒服d, 放返低又爆喊 咁上下

洋房

boobootiny 發表於 19-12-9 07:33
抽筋咁?咁可能係第d唔舒服?
有肚風bb會扭來扭去 好唔自然 如果肚仔谷住好辛苦會大喊 面仔紅晒 抱佢會舒 ...

佢會典黎典去,雙手雙腳仔又提高曬,扭埋一邊。。。等,應該因為辛苦, 所以成日發出D聲好似打功夫甘, 你BB 以前都係唔係甘架?

別墅

mamioN 發表於 19-12-9 08:02
佢會典黎典去,雙手雙腳仔又提高曬,扭埋一邊。。。等,應該因為辛苦, 所以成日發出D聲好似打功夫甘, 你 ...

大致都差唔多
佢便便正唔正常?

佢地好易有肚風 我大女果陣都係 多d按肚仔 轉奶粉 每星期食肚風水 大大下又無野架啦⋯⋯加油

洋房

boobootiny 發表於 19-12-9 13:17
大致都差唔多
佢便便正唔正常?

便便都正常呀, 而家一個多月人仔, 每日一次。
聽完你講我都安心D, 多謝你呀! 大家一齊加油(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

我個B 之前都係咁, 晚晚4點開始踢/呻吟, 成日典到轉左90度
我一晚要幾次幫佢放返好, 有時抱住佢係梳化訓著

之前晚晚幫佢按肚, 踏單車, 個個都話3個月左右會好, 加油~
(我果個3個半月先好DD, 而家4個月, 間唔時都會5-6點開始踢)

別墅

mamioN 發表於 19-12-9 13:20

便便都正常呀, 而家一個多月人仔, 每日一次。

因為佢地腸胃仲未好叻 佢地放屁同便便會覺得唔舒服(我自己咁理解)記得掃風掃耐d 盡量令佢burb返d氣出嚟 少d氣食落肚

勤力d搓肚仔

我細女都係剛個半月大 好疲倦 努力呀 好快3-4個月就會見到曙光

大宅

想問下,bb有屁放即係冇肚風問題?

複式洋房

kkbkin 發表於 19-11-9 21:08
我用印尼白樹油搽

請問邊度有得買呀?

別墅

queenielam93 發表於 19-11-9 16:09
BB個半月大,依家一日平均訓得7-10個鐘。受肚風困擾,一到夜晩或凌晨就谷到塊面紅哂,放屁放得好辛苦。呢几 ...

其實你個bb都係得半個月大,你就吾洗急住戒夜奶嘅!如果bb訓左吾好叫醒佢啦,由佢訓,佢肚餓會醒嘅,同埋姑娘/醫生都話睡眠仲緊要過飲奶,因為睡眠就係bb發育嘅時間!
Bb一個月之後,日夜間癲倒嘅情況會減少,慢慢會正常番,吾洗太擔心!
如果bb有肚風,可以用生油/雙飛人放掌心初熱,按下bb肚仔,我女new born嘅時候同你嘅情況一樣!最緊要包實bb肚仔,沖涼要快,費事有風入左bb肚仔

男爵府

2024年龍年勳章

先唔講肚風問題,唔好亂比肚風水,因為有鎮靜劑成份,飲咗都唔一定得,你可以試,但如無改善就請停用,因為唔關事。你嘅情況我以前已經遇過。經驗係,先搞返好日夜顛倒個問題先。如其他帖嘅朋友所講,日間一定要多啲叫醒佢,keep住佢醒和瞓的周期,如每幾小時一次;帶佢見吓太陽,唔好直照眼睛,屋企嘈啲有電視聲都得,同佢講嘢都大聲啲:但夜晚就較暗房燈,保持靜啲嘅環境,要人為地刻意營造出日與夜的大分別。日子有功時,BB會自然日間醒耐啲,瞓短啲,而夜晚會瞓耐啲。當然你要持之以恆,唔會短時間內兩星期見效。我諗一個月左右啦,一定會見到改善。祝好運。

首頁

尾頁

跳至