想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
想問問各位jm, 如果在香港做ivf,邊個醫生好? 個醫生係邊間醫院做胚胎培育?
我已經做了2次 ivf, 40歲了,好怕又失敗。
謝謝

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
lscheng 發表於 19-11-9 17:42
想問問各位jm, 如果在香港做ivf,邊個醫生好? 個醫生係邊間醫院做胚胎培育?
我已經做了2次 ivf, 40歲了,好 ...

個人覺得話你知邊位醫生好並不實際,因為個個jm嘅卵子狀況都唔同,而醫生及lab 只係助手,主角係卵子。

我自己係幫襯仁安的,搵周醫生,排期比較快(因為我做事比較心急,所以快有期是優點),周醫生說話比較率直,如果女仕好著重內心感受,可以搵董醫生。

至於jm 你話2次ivf 失敗。。。可否形容下敗喺邊個位置?卵子老化?抽咗出嚟已經唔用得?抽咗出嚟受精後細胞分裂進度唔好?或是進度正常,植入後唔著床?能著床但胎停?

有無考慮去台灣做ivf?佢哋比較多醫生善長幫高齡jm。

民房

bipa 發表於 19-11-10 06:18
個人覺得話你知邊位醫生好並不實際,因為個個jm嘅卵子狀況都唔同,而醫生及lab 只係助手,主角係卵子。

...

2次加埋抽26粒,16粒受精,3粒形成肧胎,最後都失敗。
醫生話我各樣狀況都ok. 之前睇左1年中醫,抽前3個月食足Q10等。
我係度諗: 醫生好好,但個lab係咪同我唔夾?
仲做唔做好?

民房

bipa 發表於 19-11-10 06:18

...

不考慮台灣了,去台灣好難寫醫生紙請假。

大宅

lscheng 發表於 19-11-10 06:24

2次加埋抽26粒,16粒受精,3粒形成肧胎,最後都失敗。

jm 咁早起身咁健康嘅

睇返你嘅數字,好大機會係敗於卵子質素,建議你去台灣搵醫生試下ivf,因我有2位朋友歲數比你大而在台灣成功的。

至於中醫,我都有經歷過,亦建議的。但我嘅睇法係中醫用藥要同自己好夾,如果唔係~ 跟佢食N年藥都無用,浪費金錢時間。
最好揀位了解ivf 嘅中醫。

民房

bipa 發表於 19-11-10 06:38
jm 咁早起身咁健康嘅

睇返你嘅數字,好大機會係敗於卵子質素,建議你去台灣搵醫生試下ivf,因我有 ...

你都好早。
如果唔得,都會考慮台灣。
多謝你意見

大宅

如果真係好快要小朋友,只可以揀繼續嘗試。

我曾經陪過40+朋友在香港見醫生,個醫生成日掛喺口邊“唔成功係高齡卵子差”,我哋當初覺得醫生咁講唔公平,男人精子夠可以外表正常,核心差啫,點解淨係話女方嘅 問題呢。

跟住我上網細心搵搵資料,原來女士們嘅卵子早在胎兒期已經準備晒放喺度,即係青春期時卵子開始成熟可用,到廿幾歲時處於成熟剛好,到年紀大時卵子自己已經消耗到功能值好低了。。。

大宅

lscheng 發表於 19-11-10 06:40
你都好早。
如果唔得,都會考慮台灣。
多謝你意見

我早係因為陀緊B~ 尿頻兼肚餓 ~ 祝你好快經歷我呢個旅程。

民房

bipa 發表於 19-11-10 06:50
我早係因為陀緊B~ 尿頻兼肚餓 ~ 祝你好快經歷我呢個旅程。

祝福你。加油呀!

大宅

lscheng 發表於 19-11-10 06:51
祝福你。加油呀!

多謝 加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊