嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幫幫手,想問下有冇bb試過感染沙門氏菌呀,要點做好呀,早幾個月每月都肚屙,二星期前同佢種菌醫生話係沙門氏菌C,佢依家開左左抗生素俾我仔食(仔仔19個月)上網睇又話會有機會菌走入血/敗血症,想知呢兩樣會有咩症狀?
佢便便無血,無發燒,各位媽媽有冇經驗教下我呀??好擔心呀

大宅

我囝囝中過,嗰時係18個月,屙咗一星期左右就冇屙,照顧佢嘅人勤力d洗手就得

大宅

Anna_nwy 發表於 19-11-9 20:00
幫幫手,想問下有冇bb試過感染沙門氏菌呀,要點做好呀,早幾個月每月都肚屙,二星期前同佢種菌醫生話係沙門 ...

醫生有冇講咩?醫生冇話有問題就唔好自己嚇自己喇。

複式洋房

回覆 Mandc 的帖子

我仔佢食完藥好返一陣又黎返,d菌唔清呀,d食物都煮到好煮架啦,我係驗完先知佢中沙門,食左左抗生素,我再驗+種菌,今日醫生就開第二種抗生素俾我仔食想問你仔個陣有冇點樣好返呀?有冇食抗生素呀

複式洋房

回覆 monchhichijoyce 的帖子

佢就話驗到係沙門氏菌c 有d複雜,要食抗生素,因為我仔咁耐都唔清所以上網check下,想知如果菌入血/敗血症有咩症狀等我留意下

大宅

Anna_nwy 發表於 19-11-10 15:39
回覆 monchhichijoyce 的帖子

佢就話驗到係沙門氏菌c 有d複雜,要食抗生素,因為我仔咁耐都唔清所以上網ch ...

上網應該都會搵到資料架喎

回覆 Anna_nwy 的帖子

Hi Anna_nwy , BB便便質地有冇杰身左? 便便次數有冇逐漸減少? 幾時再覆診? BB腸道依家可能會比較敏感,便無血/無發燒都係好轉的表現,跟足醫生指示食藥就OK, 媽媽繼續俾軟身容易進食和消化嘅食物俾佢,減少食纖維類食物可避免刺激腸道,留意水份補充。沙門氏菌最常見於未熟透的肉類、肉類食品及家禽、生蛋及蛋製食品(如布甸),肉類和蛋要徹底煮熟,煮熟食物儘快進食或冷藏,都可以減低感染沙門氏風險。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

沙門氏菌要成日勤洗手
掂完尿片要洗手
準備食物前要洗手
總之成日要提住自己一定要洗手
沙門氏菌唔係食完抗生素就會好番 斷斷續續一個月先會好 但隻菌其實仲未清 起碼都要半年先清得哂

子爵府

Anna_nwy 發表於 19-11-9 20:00
幫幫手,想問下有冇bb試過感染沙門氏菌呀,要點做好呀,早幾個月每月都肚屙,二星期前同佢種菌醫生話係沙門 ...

沙門士菌真係可大可小博唔過。總類繁多。但種菌其實是會出埋邊隻抗生素對呢隻菌。非常針對性所以食用非常值得。我仔當然病了兩星期突然大便出血。幸好剛剛出到種菌報告是很惡一稪沙門士菌一般抗生素更本無用。由於程况危急入院要打強力抗生素。最後呀仔出院而且當天入院驗血報告很多不合格。真係大步踏過。請主要沙門氏菌也有惡毒不惡毒之分。可以解釋到點解有人玩自己好有人唔好。但我自己就博唔過了。

別墅

回覆樓主:

我個仔18m果陣都中過,開頭睇私家食過抗生素都重屙,之後入左醫院驗大便驗到中左沙門氏菌,醫生話食抗生素係冇用,要屙晒d菌出黎先得,果陣屙到個pat又紅又爛真係好慘 。。。不停換片洗手。好彩果陣重有人奶食,如果唔係我見醫生會叫d媽咪轉豆奶粉。。。屙左一個星期左右就好返啦,不過屙到瘦曬,之後要再慢慢調理返d腸胃。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至