0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我是一拖二FTM,雖然一直堅持給正能量自己,但當哄完二寶睡覺後,眼訓到睜不開眼的我又訓不著了,夜深人靜想訓時二寶又醒了,無限loop,冇人可以幫到自己,不知這種生活何時結束,c9在家盡然還可以打遊戲,出trip可以在週末選擇在他鄉行街而不返來,每天都在像作戰,每天都跟自己講堅持,一切都會好起來的,覺得自己痴線,自欺欺人,也許在這裡呻一下,又可以恰自己一段時間了~

別墅

回覆樓主:

辛苦您啦 媽媽
您好堅強 加油呀

複式洋房

BK Milk勳章

Liucaihongfly 發表於 19-11-9 21:19
我是一拖二FTM,雖然一直堅持給正能量自己,但當哄完二寶睡覺後,眼訓到睜不開眼的我又訓不著了,夜深人靜 ...

有兩個真係好攰,尤其身邊個位仲唔多幫手時,個人身心疲累!都同老公溝通,我有左阿妹後,我好直接同佢講自己心情唔好,人攰之類。雖然唔期望佢會有大改變,但唔好將抑鬱放係心,否則自己會容易病,自己病左,兩個細會更慘!我地都係阿媽,大家一齊加油!

複式洋房

回覆 Luisbaby 的帖子

同佢講佢會當我是空氣,一係繼續打機唔出聲一係按電話都係冇聲出,要佢抱下細b,細B就扭計,佢就發脾氣,又不理大果個

別墅

Liucaihongfly 發表於 19-11-9 22:24

同佢講佢會當我是空氣,一係繼續打機唔出聲一係按電話都係冇聲出,要佢抱下細b,細B ...

我都係一打二FTM , 十分明白!!不過見到d 細路好需要我,大仔日日講I love u , 心都甜埋!所有辛苦一掃而空!

複式洋房

BK Milk勳章

Liucaihongfly 發表於 19-11-9 22:24

同佢講佢會當我是空氣,一係繼續打機唔出聲一係按電話都係冇聲出,要佢抱下細b,細B ...

阿爸都係甘,所以多d搵人傾訴下,自己更加唔好收收埋埋。我生阿哥時就覺得自己有產後抑鬱,宜家到阿妹,有咩唔開心,攤出黎直接d..。佢係唔多回應,但我就覺得鬧完我舒服d。

大宅

我老公都係甘,所以生一個中左招知佢D頼皮野,唔會再搵自己笨再生

洋房

我唔明點解你仲生第二個

大宅

辛苦你了!我都一個人湊一個bb,腰骨痛,手痛,長期鼻塞頭疼有感冒症狀!因為母乳半夜經常撩起衫冷親,我屋企嘅又係一放假就話去深圳按摩過夜……放假收工,都好,玩電話咩都唔理!一溝通就吵架都是我有問題!佢冇問題

別墅

Liucaihongfly 發表於 19-11-9 21:19
我是一拖二FTM,雖然一直堅持給正能量自己,但當哄完二寶睡覺後,眼訓到睜不開眼的我又訓不著了,夜深人靜 ...

我明啊 我都系1湊2ftm 我c6翻工已經早出晚靠 放工翻黎又系沖完涼成條c咁就攤上床就打機 我連叫佢做都廢事 因為佢實聽5到

禁止訪問

複式洋房

回覆 Liucaihongfly 的帖子

我係新手媽媽呢四個月自己湊,c6真係完全唔理~真係湊到個人好頹😭呻下都好,共勉之,不停同自己講呢個只係個過程,係會過去既,自己要錫自己,自己要珍惜自己

複式洋房

我老公都系好懶,全程唔照顧bb,所以唔會惗住生第二個,即使有工人都覺得辛苦

大宅

一定要同先生溝通lo,養育不止是媽媽的責任,有唔少家庭都係分工合作的,爸爸都要參與到養育中,事不關己好影響夫妻感情,同埋會令自己越來越冇地位。

首頁

尾頁

跳至