跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說4年前申請咗189 PR visa,今年8月正式一家四口移民過嚟Melbourne。之前都聽唔少朋友話好難做本行、見工機會又冇,開頭都有啲擔心。結果,我喺9至10月間總共有5個interview,全部都去到second round,最後有4個offer,11月已經正式返工。

講返少少背景,我喺香港做咗十幾年IT development,都係國際金融機構,算係個少少中產咁。喺過嚟澳洲之前,都有update吓seek.com.au嘅profile,同埋間唔中apply幾份啱skill set嘅工,但人不在澳洲其實都知機會極微,但都有人問過我幾時會定居澳洲。

複式洋房

回覆樓主:

嚟澳洲頭一個月要搞間屋企,其實都冇時間搵工,但8 月尾已經有兩個interview: 一個係之前apply過嘅公司有新opening,另一份係agent經Linkedin見我skill set match主動找我去in的。結果兩個星期後,兩間公司同時出offer,我揀咗其中一間,但呢間last minute話cut budget要on hold個offer,由於另一份工我興趣唔大,於是決定唔食回頭草,繼續搵工。

複式洋房

回覆樓主:

9月尾apply 咗十份左右,兩個星期後有三個interview,全部都去到second round,最後有兩間又同時畀offer,一間係consultancy firm,另一間係澳洲上市公司。今次我保障自己,兩份都簽約先,諗清楚後再同其中一間講有另一個更適合我嘅offer,話唔好意思要back out from acceptance。順便講埋,呢兩份人工都好過之前兩份,所以真係塞翁失馬、焉知非福。

綜合呢幾個月嘅搵工經驗,如果諗住做番本行,有以下分享:

複式洋房

回覆樓主:

* 有冇見工機會,其實好睇你apply嘅工係咪match skill set。
* 寧缺勿濫,明知skill set唔match都照報,只會浪費時間同搞到自己唔開心
* 未嚟定居之前都不妨apply,就算無得in,難保遲啲到埗時公司咁啱有新role叫你去in
* 用seek.com.au嘅save search 功能,一有新工match criteria即時email通知,唔會miss 咗機會
* 心頭別太高。無local experience,國際大機構未必理你,因為佢大把貨揀。不妨揀啲中小企業或本地公司,佢哋通常多啲機會請新移民
* 如果有multiple offer就簽晒先,因為唔知幾時可能反口,寧願我最後做衰人back out其中一份
* 第一份工,人工預咗無香港咁高 (雖然我最後accept offer嘅人工都同香港相約)

男爵府

stephwong 發表於 19-11-9 22:36
* 有冇見工機會,其實好睇你apply嘅工係咪match skill set。
* 寧缺勿濫,明知skill set唔match都照報,只 ...

多謝分享! 都好有鼓舞性! 我下年回澳但都有父母留港要養,所以都需要在澳繼續工作及定期寄錢返香港

伯爵府

stephwong 發表於 19-11-9 22:36
* 寧缺勿濫,明知skill set唔match都照報,只 ...

你中學同大學是否在外國讀?

複式洋房

zxzx 發表於 19-11-27 22:48
你中學同大學是否在外國讀?

屋邨長大,父母係基層工作,中學係屋邨中學、大學都喺香港讀,仲唔係Top嗰三間。工作經驗都只有香港。

大宅

多謝樓主分享!

想問一下,之前俾offer果幾間公司,係咪都係做金融的?

同埋點解揀Melbourne? 我睇Sydney好似有較多openings.

複式洋房

gooddeal 發表於 19-12-17 11:45
多謝樓主分享!

想問一下,之前俾offer果幾間公司,係咪都係做金融的?

之前3個offer都係software house / consultancy firm,apply咗幾份大金融機構都無乜反應

悉尼理論上係多啲工作機會,但我去過兩個城市,覺得悉尼太似香港、好rush,環境較迫,相反墨爾本文化氣息重啲,感覺輕鬆啲,樓價又平過悉尼。同埋墨爾本同悉尼人口相約,5百萬左右,機會都唔係真的少好多。當然唔係每個工種都係,所以去seek.com.au望吓兩邊機會多唔多再決定。

大宅

stephwong 發表於 19-12-18 09:32
之前3個offer都係software house / consultancy firm,apply咗幾份大金融機構都無乜反應

悉尼理論上係多 ...

Ok 謝回覆

複式洋房

我覺得係睇行業, 我都係做IT. 好多以前香港做管理層既, 或者會較易有搵唔返本行 或者人工低過香港一大載既情況.

大宅

近況?

複式洋房

68934 發表於 20-8-8 18:54
近況?

因為持續疫情嘅關係,我已經WFH接近半年,而公司早前都進行咗小規模嘅裁員。好彩我做緊嘅係flagship project,加上我已經成為team裏面嘅subject matter expert,唔單止冇被裁減,反而有得升職加薪。

首頁

尾頁

跳至