自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

10年無性婚姻

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20191109/bkn-20191109143344071-1109_00862_001.html

現年61歲嘅台灣天后蔡琴為大陸音樂綜藝節目《這樣唱好美》播任嘉賓評審,評價時罕有表現激動,更兩度哽咽痛哭!

一位歌手組嘅參賽者唱完《出嫁》後披上頭紗,蔡琴非常感慨,邊喊邊講:「我的婚姻失敗了…我今天已經跟這個事情沒有關係,但是我也曾經像你一樣這麼甜這麼美…」而之後佢聽到媽媽組另一參賽者演出後,再次偷偷落淚,佢直言:「你讓我好感動、好感動!因為我這輩子…沒有沒有機會當媽媽,這是我永遠都不能嘗到的一個角色。」之後蔡琴更喊到收唔到聲…講唔到落去…當冷靜過後再鼓勵參賽者!

其實,蔡琴曾經歷一段悲慘愛情故事,1984年與導演楊德昌因電影結緣,1985年兩人結婚,但楊德昌提倡「柏拉圖式愛情」,提出無性婚姻,更有一段著名說話:「我們應該保持柏拉圖式的交流,不讓這份感情摻入任何雜質,不能受到任何的褻瀆和束縛。因為我們的事業都有待發展,要共同把精力放到工作中去。」令人驚訝嘅係蔡琴接受咗!但10年過去,楊德昌向蔡琴表示「有了外遇」,戀上鋼琴家彭鎧立,兩人於1995年離婚,更形容與蔡琴「10年感情,一片空白」,最後於2000年娶彭鎧立,同年生下兒子。而喺2007年,楊德昌因結腸癌離世,享年59歲。而蔡琴2016年開演唱會時,就公開表示:「我蔡琴不會再嫁人了,我終生嫁給舞台。」

-

蔡琴聽完一位媽媽組參賽者唱歌後,偷偷落淚!

好催淚…

佢話因為呢世都冇機會當媽媽…

兩度哽咽痛哭!

更喊到收唔到聲…

蔡琴2016年開演唱會時公開表示:「我蔡琴不會再嫁人了!」

good_pig    發表於 19-11-10 19:51

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個導演好賤,借佢名上位,就拖住人,話咩柏拉圖愛情

水晶宮

回覆樓主:

賤男! 毀了人的一生

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好彩賤男都得到報應

珍珠宮

賤男俾天收!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

男既固然有問題,但個男人同條路蔡琴自己都有份,點解個個都只係鬧個男人?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

granja 發表於 19-11-10 04:48
男既固然有問題,但個男人同條路蔡琴自己都有份,點解個個都只係鬧個男人?
...

因為男方欺騙了女方,完。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 mickeyeva 的帖子

其實唔 曳曳,咁做乜 結婚??

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點解當年娶佢呢? 實驗?

大宅

我覺得個男人係有預某的。

wcpcelia    發表於 19-11-10 15:54

大宅

你5食 人家都要食,丈夫老婆有義務的。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

docomo 發表於 19-11-10 01:13
好彩賤男都得到報應

我都係咁諗...
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

無性婚姻好奇怪,除非個男人係無能,否則咁既原因都接受,台灣女人太單純了

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

個男人離婚後,
搵個第2個結婚
仲要同人生仔,
其實佢只係比人利用

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男人點會無性慾,除非佢身體唔得啫!對住女人仲要係喜歡嘅,點都會手多多繼而進一步!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

granja 發表於 19-11-10 04:48
...

拍拉圖愛情搞外偶就唔係拍拉圖

珊瑚宮

回覆樓主:

10年, 唔短時間, 既然女都可以接受, 有咩好怨

侯爵府

mickeyeva 發表於 19-11-10 00:17
10年無性婚姻

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20191109/bkn-20191109143344071-11 ...

賤男,令我諗起鄭少秋

珍珠宮

減齡達人勳章

cy101 發表於 19-11-10 08:33
男人點會無性慾,除非佢身體唔得啫!對住女人仲要係喜歡嘅,點都會手多多繼而進一步! ...

同意。

除非性無能,男人都係動物,動物本能係性慾交配。
婚後都唔性愛,一定外出已經食飽。

水晶宮

咁奇怪,?結嚟做咩?

首頁

尾頁

跳至