0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

mommy2015 發表於 19-11-10 23:41

但係BB 六個月都要加固都要煮。

買定一個可以預設煲粥時間嘅煲仔,同一個蒸攪拌機,就ok易處理

大宅

super_cat 發表於 19-11-10 22:51
嘩.....你個工人8點半就收工咁爽嘅?

我8點半都未放工返到屋企

你有無比門匙你工人喺你同你c6唔喺度可以自由出入?因為將來我返咗工要考慮埋呢樣。請嗰陣時就諗住有奶奶喺度睇住,以家BB都決定返托兒所。

大宅

Krislee1509 發表於 19-11-10 19:07
如果你老公好肯幫手,肯做家務,即係做咗工人個工作,係可以唔請工人,不過辛苦啲。我就經歷過有工人同無工 ...

咁你有冇要工人揍BB?

大宅

回覆 mommy2015 的帖子

基本上日頭係佢湊嘅。因為佢已經做咗兩年,唔係新請,所以佢嘅能力我都清楚。同埋我坐月期間,佢有湊比陪月睇,陪月都覺得佢OK。基本上日頭,佢要負責餵奶,換片,沖涼,洗奶樽等等,重有做家務。日頭我就主要泵奶同埋休息。其實佢都係8:30至九點就瞓覺,不過佢就會5:00起身,就可以幫我係5:30餵BB飲奶。所有夜奶都係我自己餵,因為工人都要休息,我唔放心俾佢餵

大宅

Krislee1509 發表於 19-11-11 07:00

基本上日頭係佢湊嘅。因為佢已經做咗兩年,唔係新請,所以佢嘅能力我都清楚。同埋 ...

我工人嚟咗3個幾月,之前陪月同我都有train過下佢揍BB,但我覺得佢唔夠細心,例如:佢同BB換衫會屈BB隻手,又會用手摸BB性氣管,BB瀨屎,抹pat pat又唔乾淨。同BB食奶,又無抺咀等。淨係識得同BB玩囉。未曾會主動會餵奶。同佢講,佢有改善,但恐防如果無人係屋企睇住佢做,一樣做得咁差。我媽媽教佢煮飯,都覺得佢成日呢頭講完嗰頭唔記得,冇心裝載。心嗰句,佢係個陌生人,同佢識得唔耐,唔會放心比BB佢揍。

大宅

Krislee1509 發表於 19-11-11 07:00

基本上日頭係佢湊嘅。因為佢已經做咗兩年,唔係新請,所以佢嘅能力我都清楚。同埋 ...

但係你工人嚟嘅時候你大B都一歲啦,咁樣佢初初嚟,咁你係咪可以放心俾佢單獨湊你大B?定係都係自己湊番?

大宅

大B嘅時候,工人只係做家務,照顧小朋友,全部我自己做返。因為我先生好忙,完全幫唔到手做家務,放工我自己又要做家務又要湊小朋友,就會好辛苦。同埋其實呢兩年我唔會俾佢工人自己一個人喺屋企,一定會有長老喺屋企睇住佢。而家細B啱啱出世,兩大長老又唔舒服,而佢湊細B都OK,所以先夠膽俾佢自己湊,有時我自己會落街買嘢食嘢。你個工人啱啱嚟到梗係唔可以俾佢一個人湊初生B,太危險。

大宅

Krislee1509 發表於 19-11-11 11:59

大B嘅時候,工人只係做家務,照顧小朋友,全部我自己做返。因為我先生好忙,完全幫 ...

咁如果唔使工人湊BB,平時兩公婆返晒工屋企冇人,你覺得可唔可以比工人自己留喺屋企同自由出入?定係其實都要搵人睇住個工人?

大宅

我工人冇屋企鎖匙,基本上係二寶出世之前,佢係唔會有單獨係屋企嘅時間,一定會有長老在場,因為我老公對陌生人都係有戒心,唔知佢會做咩。只因為二寶出世,太忙啦,長老又唔舒服,唔可以睇住佢,所以有時就而家俾佢同BB自己喺屋企

大宅

mommy2015 發表於 19-11-10 05:51

可唔可以分享你哋點安排?好想靠自己去湊BB同生活。冇咗 ...

我有返工,b5個半月…屋企得我2公婆…我覺得冇咩問題,不過就小煮飯…叫外賣多…因為搞小1樣

大宅

ferfer~ 發表於 19-11-11 23:26
我有返工,b5個半月…屋企得我2公婆…我覺得冇咩問題,不過就小煮飯…叫外賣多…因為搞小1樣
...

但BB加固點安排?預設煲粥時間嘅煲仔同一個蒸攪拌機?

大宅

ferfer~ 發表於 19-11-11 23:26
...

咁BB邊個睇?

複式洋房

mommy2015 發表於 19-11-10 15:48
就係驚佢攪唔掂,因為佢好似好無信心可以自己一個揍阿B。

我諗小朋友大啲易湊啲,畀啲信心你奶奶,或者試下放假日子畀佢湊半日,練習下。我相信嫲嫲見到個孫,點辛苦都覺得sweet嘅。
我奶奶同媽媽都幫手湊,越湊越順,越來越鍾意湊。
我都覺得屋企人幫到手,其實冇工人都得,我都係家居電子化,機械人吸塵機、洗碗機等等,再加一星期一日鐘點大清潔,其實大家肯做都真係唔難,係少少辛苦,不過有返啲自由,又唔駛煩。

子爵府

mommy2015 發表於 19-11-10 05:51

可唔可以分享你哋點安排?好想靠自己去湊BB同生活。冇咗 ...

我係在職媽媽無工人無四大長老幫手,又無咩問題,朝早我地送bb去附近姨姨屋企,放工再接返,我早放工過我老公,返去放低bb係廳張playmat,我就去煮飯。

煮飯可以一朝早落米,較時間制,凍肉早一晚醃好,炒個菜,滾過湯好快完成,有時煮意粉或者麵仲簡單快捷。真係唔想者就買外賣。快快手食完就餵bb,或者一個食飯一個餵B,bb加固都好簡單,六日整定冰磚,一加熱煲起就食得,或者朝早用燉壺煲保溫都得。

等bb食完飯同佢玩陣,等佢訓左先開始做家務,洗碗洗衫清潔屋企,再自己沖涼,呢part一定要老公合作,唔請工人家務一定要share。咁我地run得好順,係有少少辛苦但自己湊大個b好開心!

複式洋房

mommy2015 發表於 19-11-10 05:39
BB依家三個月大。本人係在職新手媽媽,喺BB未出世之前已經為點樣日後照顧BB安排煩惱。但一直發覺好難搵到一 ...

如果bb而係三個都易湊呀,介左夜奶既話兩公婆無咁辛苦,我同老公都要返工,日間奶奶湊,我們收工後佢即走,你擺去托兒所仲好,有專業既人照顧佢,我一返到屋企,老公負責煮食,洗奶樽,洗衫,我負責餵奶,其實兩公婆搞得掂,星期六日買定一星期既肉類餸,因為收工街市已經關閉,so far到而家習慣了

男爵府

星期六日,買定一星期餸,整定,有時煮下麵,大前提你老公是否落力幫個種,我見好多媽媽呻老公不湊仔

大宅

mommy2015 發表於 19-11-11 23:41

但BB加固點安排?預設煲粥時間嘅煲仔同一個蒸攪拌機?

係呀…我依家開始加固…訓之前預好時間…sogo買左個盤仔…有6隔3安士份量…入起d南瓜. 紅羅白蓉放冰箱…煲嘅時候放1個…1煲分2餐食

大宅

bonbon926 發表於 19-11-11 23:49
咁BB邊個睇?

我買左張餐椅可以訓底嘅…好慳位. 同埋我b唔多 我老闆同d同事都好鍾意佢…佢未識爬之前我都帶埋佢返工…暫時24小時都係我睇住…基本上都係訓多…所以有揹帶同小小地方比佢訓就ok.

大宅

Winnie_win 發表於 19-11-10 23:04
我情況同樓主好似
囡5個月大 岩岩放完產假 頭3個月有請工人只做家務煮飯 自己一手一腳湊囡 無比工人湊過 後 ...

我想問如果要同姐姐提前解約,有乜嘢手續?

大宅

mommy2015 發表於 19-11-10 05:39
BB依家三個月大。本人係在職新手媽媽,喺BB未出世之前已經為點樣日後照顧BB安排煩惱。但一直發覺好難搵到一 ...

我全職媽咪.冇姐姐冇人幫.我到係自己一手一腳湊bb.頭一個月真係可以講好崩潰.自己一個真係連飯到冇得食.所以我最後放棄左餵人奶.但宜家最大問題係你要番工.點到要俾人湊架啦.唔係你真係訓教食飯到冇時間.你餵人奶最重要係食飯.有人幫你煮飯食係好重要架!所以我覺得工人姐姐/奶奶煮飯俾你食.照顧你唔係照顧bb.咁樣你個人輕鬆啲就可以心情好啲去照顧bb.

首頁

尾頁

跳至