0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB依家三個月大。本人係在職新手媽媽,喺BB未出世之前已經為點樣日後照顧BB安排煩惱。但一直發覺好難搵到一個十全十美的方法。未生之前原本打算比奶奶+姐姐照顧。所以已經請了一個姐姐。但後來發覺奶奶唔係咁想照顧,或者唔適合照顧,因為佢唔太識,自己又冇信心。我哋又唔想初生BB單獨比姐姐照顧。後來有托兒所有位,所以最後選擇去全日托兒所,早上接BB去,晚上接BB回家。變咗而家工人大部份都係負責清潔家務同煮食,工人嚟到乜都唔識,要慢慢train,要照顧BB,真心冇時間train佢,所以都係媽媽嚟嘅時候,教一教佢點樣煮食。

大宅

mommy2015 發表於 19-11-10 05:39
BB依家三個月大。本人係在職新手媽媽,喺BB未出世之前已經為點樣日後照顧BB安排煩惱。但一直發覺好難搵到一 ...

近排發覺工人做啲家務唔得,啲嘢成日都抺得唔乾淨,同佢講完佢又唔記得,又成日整壞野,壞完又唔出聲,成日玩電話。老實講已經唔使叫工人湊BB,自己湊返,依家覺得有工人唔係咁有用途,自己仲要湊埋個工人,媽媽遲啲又要返加拿大幫唔到湊工人,所以正在考慮換鍾點。但係托兒所有好多假期,啲假期比我哋有嘅假期更多,所以都要奶奶可能一年有幾日要幫手湊BB。而之前請工人原因係因為奶奶話要姐姐幫手湊BB。但自己安排到都會自己安排揍返。我自己就嚟返工,而家喺度諗緊如果冇咗工人,淨係送BB去托兒所,我哋兩公婆夜晚返嚟係咪真係攪唔掂揍BB,做家務同煮食。

大宅

mommy2015 發表於 19-11-10 05:48

近排發覺工人做啲家務唔得,啲嘢成日都抺得唔乾淨,同佢 ...

可唔可以分享你哋點安排?好想靠自己去湊BB同生活。冇咗姐姐冇四大長老幫係咪真係會唔掂。就因為呢個問題,近排同C6有拗撬。晚上冇工人幫手,湊BB好攰,又唔夠瞓,自己情緒又唔多好。

洋房

mommy2015 發表於 19-11-10 05:51

可唔可以分享你哋點安排?好想靠自己去湊BB同生活。冇咗 ...

我BB就來2個月大,由頭到尾自己一手一腳包辦,冇請陪月冇請工人,冇4大長老幫手,坐月時都係靠老公,得閒就買定幾日菜,BB休息時就煮飯食,夜晚同佢沖完涼飲完奶就訓到天光,佢休息時你一定要休息,家務n煮飯大家一齊做,換片沖涼喂奶都一齊分工做,冇野係搞唔掂既 你都要加油,最緊要同老公傾下點分工合作, 2個一齊禁少啲電話快手快腳做完休息一定掂

大宅

paxtonsummer 發表於 19-11-10 06:42
我BB就來2個月大,由頭到尾自己一手一腳包辦,冇請陪月冇請工人,冇4大長老幫手,坐月時都係靠老公,得閒 ...

咁你係唔係在職媽媽?我驚緊返工之後,如果冇工人幫手唔知搞唔搞得點。

象牙宮

有工人, 家要有指揮, 菅理人才行。
工人非万能。尢其是剛來, 你要有系統性去執行。

99湊, 識得放手先得。

對工人都難, 何況對99, 長者要多尊重。(難, 但是事实)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

paxtonsummer 發表於 19-11-10 06:42
我BB就來2個月大,由頭到尾自己一手一腳包辦,冇請陪月冇請工人,冇4大長老幫手,坐月時都係靠老公,得閒 ...

我諗樓主係講緊佢自己返工屋企冇人幫手係咪唔得.

大宅

bonbon926 發表於 19-11-10 10:21
我諗樓主係講緊佢自己返工屋企冇人幫手係咪唔得.

係呀!猶豫緊自己返工後搞唔搞得掂。我覺得如果我FTM可以搞得掂,但返咗工,冇工人,仲搞唔搞得點?點可以放工接BB,泵奶,自己仲煮飯,洗碗,洗衫,清潔等等呢?我覺得淨係湊BB都可以,但要兼顧埋做家務,我都猶豫緊自己得唔得?仲要遲啲話BB要加固。冇左工人應該唔會死掛。

男爵府

mommy2015 發表於 19-11-10 05:48

近排發覺工人做啲家務唔得,啲嘢成日都抺得唔乾淨,同佢 ...

我有同事同你情況一樣,仲要係湊兩兄弟。佢一樣搞得掂仲可以自己一帶一帶細仔去歐洲旅行。不過佢係鬼妹性格,慣晒冇工人自己做。但其實個重點係隊友會唔會幫到手,如果佢同你一齊落足100%力做應該ok。但如果係豬隊友或者少少豬都辛苦。

大宅

honeybid2 發表於 19-11-10 11:01
我有同事同你情況一樣,仲要係湊兩兄弟。佢一樣搞得掂仲可以自己一帶一帶細仔去歐洲旅行。不過佢係鬼妹性 ...

我c6都肯做嘅。我就係唔想倚賴工人同自己爸爸媽媽。不嬲都獨立開,唔明點解生完要工人同自己爸爸媽媽幫。點都要自己攪得掂先得。我覺得係咪慣囉。

男爵府

mommy2015 發表於 19-11-10 11:56

我c6都肯做嘅。我就係唔想倚賴工人同自己爸爸媽媽。不嬲 ...

兩個人肯做都仲要睇吓放工時間點,托兒所以我所知開8點收6-7pm,如果兩公婆都返工放工時間穩定都ok。不過返托兒所多菌會成日病就真,病左就唔返得要搵人湊架喇,呢啲都係要諗。夜晚你要訓練BB 早瞓,我BB 8pm 就大覺瞓所以夜晚好多時間做乜都得。其實實搞得掂,係兩個人要好齊心同預左辛苦咯。

英文都有話「it takes a village to raise a child」,其實又唔使太執著要自己搞掂晒既,屋企有個初生要人幫忙好正常,唔好太倔強然後搞到兩公婆唔開心。

洋房

我情況同你差不多
四大長老間中可以黎幫手
我同老公番shift ,有時早出門口,父母未咁早黎就要靠姐姐。但我仲未番工,所以努力訓練緊佢。
之前都聽人講,你要佢照顧好bb,你就要忍受下佢家務未必好好嘅道理。
我初初都接受唔到,但自己諗,個bb 條命緊要好多,佢照顧到就得,我就無咁執著家務,但都唔可以太離譜。
因為佢地學野真是好慢,又唔可以multitask ,所以只可以一樣一樣教。我而家就集中佢照顧bb 。

不過 如果我唔係番shift ,好似你咁可以番工時帶佢去托兒,放工自己湊,我都唔會請工人,會辛苦啲。不過你話托兒假期多過你放假,會不會考慮本地姨姨幫你湊,你放工接番佢回家?!

大宅

Happyfeetlup 發表於 19-11-10 12:40
我情況同你差不多
四大長老間中可以黎幫手
我同老公番shift ,有時早出門口,父母未咁早黎就要靠姐姐。但我 ...

但係我唔洗工人湊BB,BB已經返緊托兒所,淨係要工人做家務同煮飯,佢都做得唔好。唔好再講話俾個B佢湊。可能係工人嘅問題。我我諗我唔會考慮本地姨姨,最多係我哋真係請唔到假叫奶奶/自己媽媽過嚟頂幾日。

大宅

mommy2015 發表於 19-11-10 10:46

係呀!猶豫緊自己返工後搞唔搞得掂。我覺得如果我FTM可 ...

有冇諗過請鐘點EE幫輕下家務或者煮飯? 一個禮拜幾次當係比自己抖下都好

別墅

mommy2015 發表於 19-11-10 12:55
但係我啲洗工人湊BB,BB已經返緊托兒所,淨係要工人做家務同煮飯,佢都做得唔好。唔好再講話俾個B佢湊。可 ...

如果托兒所紅假或bb生病(或因傳染病而停課),你可以請到假,或有長老幫手凑,其實可以唔請工人。
你睇下間托兒所三號風球&黃紅雨會唔會停

大宅

bonbon926 發表於 19-11-10 13:33
有冇諗過請鐘點EE幫輕下家務或者煮飯? 一個禮拜幾次當係比自己抖下都好
...

以家就係想咁。唔要工人要鐘點EE算。但都睇埋我返工之後點先再決定。

大宅

hyhyhy 發表於 19-11-10 13:45
如果托兒所紅假或bb生病(或因傳染病而停課),你可以請到假,或有長老幫手凑,其實可以唔請工人。
你睇下間 ...

托兒所紅假或bb生病可能要搵奶奶幫手,但初初係奶奶要救有工人幫手。如果以家無,唔知佢攪唔攪得掂。但無理由正因為奶奶一年揍嗰幾日要個工人。

別墅

mommy2015 發表於 19-11-10 14:29
托兒所紅假或bb生病可能要搵奶奶幫手,但初初係奶奶要救有工人幫手。如果以家無,唔知佢攪唔攪得掂。但無 ...

我覺得奶奶湊幾日冇工人都冇問題,又唔冼佢做日常的家務, 嗰幾日都係睇下阿b有冇發燒,餵奶換片, 佢夜晚又可以返屋企休息

大宅

mommy2015 發表於 19-11-10 14:24

以家就係想咁。唔要工人要鐘點EE算。但都睇埋我返工之後 ...

係呀用住鐘點EE先啦.. 唔夠用最多叫佢嚟多啲真係唔掂先至再請工人.

大宅

hyhyhy 發表於 19-11-10 15:16
我覺得奶奶湊幾日冇工人都冇問題,又唔冼佢做日常的家務, 嗰幾日都係睇下阿b有冇發燒,餵奶換片, 佢夜晚 ...

就係驚佢攪唔掂,因為佢好似好無信心可以自己一個揍阿B。

首頁

尾頁

跳至