0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

honeybid2 發表於 19-11-10 12:30

兩個人肯做都仲要睇吓放工時間點,托兒所以我所知開8點 ...

我驚如果一直倚賴開工人同埋爸爸媽媽,到時冇咗呢啲人幫手,同埋佢哋唔係義務要幫手,姐姐都要放假啦,自己會搞唔掂,到時先來崩潰。始終照顧BB係爸爸媽媽嘅責任。有BB都要好好生活。

別墅

mommy2015 發表於 19-11-10 15:48
就係驚佢攪唔掂,因為佢好似好無信心可以自己一個揍阿B。

最弊你工人又唔係靠得住,要人昅住嗰種

大宅

如果你老公好肯幫手,肯做家務,即係做咗工人個工作,係可以唔請工人,不過辛苦啲。我就經歷過有工人同無工人嘅分別。我生大女嘅時候,頭一年冇工人,先生每日好夜先返,所以基本上我要一個人湊BB同做家務。日間奶奶幫我湊,我已經好好,唔使煮飯,喺奶奶嗰度食完晚飯就帶BB返屋企。但返到屋企,又要泵奶,餵奶,沖涼,做基本家務。基本上冇自己時間,好攰。所以成日同先生嗌交,因為又返工又湊BB實在太攰。一年之後,請咗工人,生活質素即刻好返好多,工人做咩又OK,自己時間即刻多番好多。同埋之前冇工人,我請鐘點,一個月都要二三千蚊 ,請工人就四五千蚊 ,請到個好工人其實會幫到好多手。

大宅

Krislee1509 發表於 19-11-10 19:07
如果你老公好肯幫手,肯做家務,即係做咗工人個工作,係可以唔請工人,不過辛苦啲。我就經歷過有工人同無工 ...

但係我工人8:30就收工睡㗎啦喎。可以幫到啲乜嘢?

大宅

Krislee1509 發表於 19-11-10 19:07
如果你老公好肯幫手,肯做家務,即係做咗工人個工作,係可以唔請工人,不過辛苦啲。我就經歷過有工人同無工 ...

你有無制定工人每日做乜,可唔可以share?工人做家務唔好,你會唔會隻眼開隻眼閉?

大宅

其實好多工人半夜通常唔會幫手,如果佢肯就繼續請,小孩返育嬰園成日病架,你地份工可不可以常請假?

大宅

redbus 發表於 19-11-10 20:27
其實好多工人半夜通常唔會幫手,如果佢肯就繼續請,小孩返育嬰園成日病架,你地份工可不可以常請假?
...

我可以work from home law。

大宅

redbus 發表於 19-11-10 20:27
...

佢係一定唔會半夜幫手。之前BB飲夜奶都係自己攪掂。佢係無幫過手。

大宅

mommy2015 發表於 19-11-10 20:29

佢係一定唔會半夜幫手。之前BB飲夜奶都係自己攪掂。佢係 ...

甘炒佢啦,之後請家務助理六日做清潔,BB未加固最多大人食外賣

別墅

mommy2015 發表於 19-11-10 05:39
BB依家三個月大。本人係在職新手媽媽,喺BB未出世之前已經為點樣日後照顧BB安排煩惱。但一直發覺好難搵到一 ...

其實如果真係驚搞吾掂,可以等牙b介左夜奶先再做在職媽媽,因為都吾差果2個月時間,最難涯都係餵夜奶冇精神返工,一但介左夜奶,收工係育嬰園湊完牙b返屋企,就夠哂時間做完務,我個b介完夜奶最後食果餐係夜晚9點,夠哂洗衫食飯冲涼,12點前就一定瞓到教。

大宅

yuukbbi 發表於 19-11-10 20:43
其實如果真係驚搞吾掂,可以等牙b介左夜奶先再做在職媽媽,因為都吾差果2個月時間,最難涯都係餵夜奶冇精 ...

阿B其實好叻,一個月已經介咗夜奶。以家三個月,最後嗰餐係11:30,然後照到第二朝6:00囉。

男爵府

mommy2015 發表於 19-11-10 20:01
但係我工人8:30就收工睡㗎啦喎。可以幫到啲乜嘢?

嘩.....你個工人8點半就收工咁爽嘅?

我8點半都未放工返到屋企
我家姐姐朝早7點起身,夜晚10點先休息

大宅

super_cat 發表於 19-11-10 22:51
嘩.....你個工人8點半就收工咁爽嘅?

我8點半都未放工返到屋企

係呀!佢話要早睡。所以咪覺得佢又早收工,又唔洗湊B,以家仲要連家務都做得唔好,又要嘥時間train,所以覺得唔需要佢囉!咁不如慳返佢分錢比BB好過。

複式洋房

回覆樓主:

我情況同樓主好似
囡5個月大 岩岩放完產假 頭3個月有請工人只做家務煮飯 自己一手一腳湊囡 無比工人湊過 後尾真係唔放心返工後交個囡比工人湊 就炒左工人 自己試左1個月全職湊女做家務煮飯 無問題 仲幾多時間剩
而家放完產假返工 朝早搭半個鐘巴士送阿囡去婆婆度 收工去婆婆度接返阿囡 有時係婆婆度食埋飯 有時接返阿囡走返屋企極速煮飯食 weekend買定一星期嘅餸 諗定大約煮啲咩咁會快手啲
遲啲又諗住比個囡返全日n班
其實無話唔得嘅 但預左自己要手腳做快啲 同埋親小朋友訓覺時或者老公間唔時湊下陪玩下 咁自己咪抽時間做家務煮飯囉 時間過得好充實好enjoy嚟種生活 開心自在過有工人

複式洋房

mommy2015 發表於 19-11-10 23:00

係呀!佢話要早睡。所以咪覺得佢又早收工,又唔洗湊B, ...

我放產假時工人主要做家務煮飯 其實3人家庭好少野要做 我覺得自己辛苦啲做埋仲好 每個月慳返舊錢留比bb第日讀書 又唔洗再煩工人啲野 真係好曬腦汁好激心

別墅

如果家務還好,但要煮飯應該冇乜可能了,如果唔介意食外賣應該ok

大宅

荃灣花師奶 發表於 19-11-10 23:38
如果家務還好,但要煮飯應該冇乜可能了,如果唔介意食外賣應該ok

但係BB 六個月都要加固都要煮。

別墅

mommy2015 發表於 19-11-10 23:41

但係BB 六個月都要加固都要煮。

食下即食粥有時半夜煲定明天,如果唔係點煮得切

男爵府

有朋友兩公婆係送BB 去育嬰園. 無請工人. 奶奶住得近幫手接放學. 放工一返到去就要接手自己搞掂.
湊兩年好似老左十年咁.
佢兩公婆有非一般愛心同耐性.

別墅

mommy2015 發表於 19-11-10 22:24

阿B其實好叻,一個月已經介咗夜奶。以家三個月,最後嗰 ...

咁實夠時間,搞得掂

首頁

尾頁

跳至