自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

大把有錢人都一定會帶姐姐去旅行,自己有私人時間又可以幫手照顧小朋友

禁止訪問

子爵府

KamMui 發表於 19-11-10 16:56
好想知點解帶埋工人就唔可以享受家庭樂?有人幫下手沖涼,d 小朋友食完飯想周圍走,咁姐姐幫手睇下,兩公婆 ...

每個人感受唔同, 你自己覺得冇問題咪得囉, 何需別人認同?
你問我, 姐姐幾好都係外人, 有佢係度有時講野都會就住就住。 同埋我唔想搞到自己甘依賴姐姐, 有時湊小朋友就係要親力親為

侯爵府

ChaBean 發表於 19-11-10 17:10
係,我都3個,最細嘅得1歲幾,如果唔帶姐姐即係我地全家都冇得去旅行,以前未有細女,兩個大嘅讀緊幼稚園 ...

係,尤其三個細路走嚟走去,多個人睇住係安全啲。

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 19-11-10 14:01

我認同。

完全agree

好好笑,我一湊2。有朋友問我點解可以一湊2出街 我做呀媽都湊唔倒自己小朋友?我覺得好好笑。因為佢自己根本要比工人湊先出倒街。

大宅

我嚟緊去旅行都會帶呀
我想要vacation

大宅

KamMui 發表於 19-11-10 16:56
好想知點解帶埋工人就唔可以享受家庭樂?有人幫下手沖涼,d 小朋友食完飯想周圍走,咁姐姐幫手睇下,兩公婆 ...

係囉 冇衝突㗎喎 起碼小朋友瞓咗 我可以同老公去飲杯酒 行下

子爵府

KamMui 發表於 19-11-10 11:44
有姐姐幫手照顧下小朋友,大人又可以free 少少,有時覺得帶佢地去玩仲辛苦過番工
...

我每次去旅行都帶姐姐(其實都當佢係一家人冇所謂)

琥珀宮

有姐姐幫手照顧下小朋友,大人又可以free 少少,有時覺得帶佢地去玩仲辛苦過番工
...
帶過8次

琥珀宮

asusual 發表於 19-11-10 21:05
係囉 冇衝突㗎喎 起碼小朋友瞓咗 我可以同老公去飲杯酒 行下
Agree

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

puppydingo 發表於 19-11-10 19:28
完全agree

好好笑,我一湊2。有朋友問我點解可以一湊2出街 我做呀媽都湊唔倒自己小朋友?我覺得 ...

而家7,8個大人湊一個小朋友

子爵府

我反而覺得帶埋姐姐去我先感覺到家庭樂喎!我平時已經要返工,放家去旅行仲要我做阿四?咪攪!
通常我旅行會book connected rooms, 兩間房中間有門互通那類,我會安排姐姐同兩個小朋友一間房,我和老公一間房,我地玩得又自在,又開心!

男爵府

BK Milk勳章

帶去。 舒服好多。 細路訓曬2公婆都可以出去2人世界幾個鐘飲杯野。

象牙宮

...

家庭式食飯,旅行不想有外人。(工人是工人)

B太細,會留家。父母兼督工人湊。
B大了,帶旅行車。佢可坐車。
抱著,自然辛苦。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-11-10 14:01

我認同。

真正需要姐姐的是媽媽

侯爵府

...

唔會帶,無可能會帶
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

tester5 發表於 19-11-10 15:48
不扣假、不用工作之外。
但是否都要問下姐姐個人意願?又或者佢未必想和僱主去旅行。

我覺得好多都會想去,我本身下年新年會去日本,有2個小朋友,本身想同姐姐去等佢幫手拎下行李都好。但我家有2個姐姐,叫佢地自己決定邊個去,結果2個都話好想去,但我冇需要2個姐姐,更不想比多萬幾元。
搞了一輪,我老公話咁2個都唔好去。費事有人唔開心。

伯爵府

Duster 發表於 19-11-10 23:22
我反而覺得帶埋姐姐去我先感覺到家庭樂喎!我平時已經要返工,放家去旅行仲要我做阿四?咪攪!
通常我旅行 ...

如果係咁,不如唔好同小朋友去。咁咪唔使做阿四

男爵府

頭2年小朋友細有一齊去,仲比姐姐同當地做姐姐親戚聚舊

首頁
12345...6

尾頁

跳至