論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最近識人請左個海外工人,換著我就不會請啦!

工人特徵:
1.三十歲內,剛結婚未有仔女;
2.中、英文簡單表達不識,淨識她國家語言;
3.零工作經驗,但要靠她湊2-3歲細路。

如果咁的條件,都仲會請她,又基於咩原因呢?

男爵府

年齡不是問題,我覺得最重要係溝通到。

侯爵府

Astra00 發表於 19-11-10 12:42

工人特徵:

.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

即又聾又啞, 靈堂纸公仔咁, 仲要比人工。
零工作經驗? 你預咗服侍返佢轉頭。 佢地D小朋友天生天養嘅, 唔好以為生過就識揍。

大宅

工人特徵:

你咁樣形容個工人, 大多數人都唔會要
實際請工人, 各人有各人的原因, 不如你問下當事人點解請呢個工人吧
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

珊瑚宮

亞印初來HK又係中英文都吾識 吾使一陣精甩邊

我諗都講天份加好學

真係相處过先知
但可能我都吾敢請
玩具萬歲!

別墅

lily-of-valley 發表於 19-11-10 15:48
零工作經驗? 你預咗服侍返佢轉頭。 佢地D小朋友天生天養嘅 ...

你形容得好好我依家呢個就中哂你所講既野 我特登搵舊工人帶咗佢一個月 教佢簡單中國菜和一般家頭細務 現在做咗差不多成年 日日做住既家務日日錯 突然會斷片 自己有個仔同我個仔差不多年紀 你無諗過佢係唔識照顧

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Siusukfan 發表於 19-11-13 17:52
你形容得好好我依家呢個就中哂你所講既野 我特登搵舊工人帶咗佢一個月 教佢簡單中國菜和一般家頭 ...
係呀, 真係有D蠢到, 係咁兩眼無神, 彊屍咁棟係度, 淨識答知道, 對唔住。 唔知點解架, 淨係咁講你就唔鬧佢。 但偷野就好叻。

珊瑚宮

賓印D小孩天生天養 通山走 周街躝 有食無食無人知 無衛生

湊仔方式不能同香港比
玩具萬歲!

別墅

工人特徵:

有排教,如果佢蠢教到嘔血

別墅

lily-of-valley 發表於 19-11-10 15:48
零工作經驗? 你預咗服侍返佢轉頭。 佢地D小朋友天生天養嘅 ...

哈哈,很同意你最后果句,佢哋嘅子女真係天生養!生過都未必識湊,同埋凑既方法未必同我地一樣

象牙宮

angelwcy 發表於 19-11-15 12:53
哈哈,很同意你最后果句,佢哋嘅子女真係天生養!生過都未必識湊,同埋凑既方法未必同我地一樣 ...

我以前肥廢人, 衰野電話簿寫唔晒, 佢專長, 扭六壬屈人炒, 要補成個约人工。

因2000年在香港同人生咗個女, 以為有港太做, 點知比人趙長鬆, 屈香港政府居留權, 屈唔到, 唯有帶女返philippine, 掉在church. 2001, 又生一女, 2002又生一女, 2003生一仔, 全部唔同男人。 全部掉在church. Philippine 細路賤過香港野生貓狗。
2014 14 Jan 到我度, 2014 Aug 5掃把。

佢selling point, 生過4個, 梗以為識揍, 呃人的。 我唔使佢揍baby, 幫佢細佬手打理老人痴呆Pa. 乜都唔掂, 佢細佬say sorry.

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

我都有個垃圾工人,你睇我post 就知,應該重垃圾過你個個,好勞氣

象牙宮

Szesze0507 發表於 19-11-16 11:10
回覆 lily-of-valley 的帖子

我都有個垃圾工人,你睇我post 就知,應該重垃圾過你個個,好勞氣 ...
我見呀, 各人各衰法。 但心一樣黑。

首頁

尾頁

跳至