懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

現在BB18週了,兩日前去完廁所發現紙巾上有少少血,所以立即入了醫院。留院一天做過檢查話BB有事正常唔知出血原因所以比我出院, 我回家休息但過了兩天還是有血,我好驚~ 點解會咁? 請問有冇媽媽有試過懷孕中期出血? 可以比點意見我嗎?

禁止訪問

伯爵府

floweride 發表於 19-11-10 18:53
現在BB18週了,兩日前去完廁所發現紙巾上有少少血,所以立即入了醫院。留院一天做過檢查話BB有事正常唔知出 ...

再出血有再去醫院嗎?
有冇相熟中醫?睇下中醫點講

洋房

十五樓師奶 發表於 19-11-10 20:35

再出血有再去醫院嗎?

今日有去睇中醫,佢話照脈象睇覺得個胎冇咩問題,應該唔係作小產,可能係有一種叫做經激,佢今日幫我煲咗啲安胎藥睇吓今日有冇改善,佢話照計飲完應該會開始有改善~ 不過都好驚,希望今晚有改善啦:(

伯爵府

floweride 發表於 19-11-10 21:28
今日有去睇中醫,佢話照脈象睇覺得個胎冇咩問題,應該唔係作小產,可能係有一種叫做經激,佢今日幫我煲咗 ...

你原來已經睇左中醫喇
個中醫有冇話你佗仔定女,中唔中?
之前我都有睇過幾個post孕中期流過幾次啡,BB都健康出世,所以放鬆D啦

大宅

回覆樓主:

有冇check過子宮頸?之前我16週出血,入院後醫生用鴨咀拑check完話子宮頸有啲損,可能係咁所以出血

伯爵府

Archung106 發表於 19-11-10 23:47
有冇check過子宮頸?之前我16週出血,入院後醫生用鴨咀拑check完話子宮頸有啲損,可能係咁所以出血
...

請問你你係睇私家定急症?我見好多時入急症話流紅/啡,都冇講原因

另外,你有冇問醫生點解冇啦啦子宮頸會損?

大宅

十五樓師奶 發表於 19-11-11 11:53
請問你你係睇私家定急症?我見好多時入急症話流紅/啡,都冇講原因

另外,你有冇問醫生點解冇啦啦子宮頸會 ...

我係本身嘔得太勁入咗政府醫院,之後準備出院時出血,姑娘檢查完就call醫生,咁醫生照完超聲波後叫我過產房個邊等候檢查埋子宮頸,先發現咋,但醫生話唔駛食藥唔駛理,子宮頸會自然康復,佢話好多人懷孕後子宮頸都會充血,有時冇原因㗎喎
個次之後touch wood冇再出過血啦

伯爵府

Archung106 發表於 19-11-11 12:43

我係本身嘔得太勁入咗政府醫院,之後準備出院時出血, ...

原來係咪,又識多樣野

洋房

十五樓師奶 發表於 19-11-11 11:53

另外,你有冇問醫生點解冇啦啦子宮頸會 ...

我睇急症入咗聯合醫院,佢有用鉗,不過應該冇睇,只係攞啲分泌check下有冇驗菌~ 結果係冇嘅
留咗一晚醫院第二朝去照超聲波,只係掃肚,佢話一切正常冇積血所以叫我出院喎~
飲咗中藥三日,都係同之前差唔多,都係去廁所小便之後會有少少血;( 我應該點做好呢?

伯爵府

floweride 發表於 19-11-12 23:24
我睇急症入咗聯合醫院,佢有用鉗,不過應該冇睇,只係攞啲分泌check下有冇驗菌~ 結果係冇嘅
留咗一晚醫院 ...

如果冇再流血就ok啦,但我都可以會去中醫到睇多2次,執安胎藥當安慰o下自己

首頁

尾頁

跳至