懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來bingo後一心想私家開刀,但聽過好多身邊意見都話順產係最好....但自問真係唔敢去試果種大痛(我第一胎),想請問有經驗的媽媽,因為睇到私家package有講幾多錢包幾小時,之後每小時起計,好擔心如果到時宮頸遲遲都開唔到,咁條數咪好難估計?
請問有無經驗媽媽可分享吓?還是我應該直接揀開刀比較好?因為醫生也建議我第一胎要考慮清楚開刀/順產

水晶宮

回覆樓主:

直接開刀,生仔點都要痛,開刀都係傷口痛兩三日

大宅

順產 5日傷口吾痛了

大宅

李露眉 發表於 19-11-10 21:32
直接開刀,生仔點都要痛,開刀都係傷口痛兩三日

請問你開刀後復原情況如何?會否很慢?因為聽聞開刀頭18日不能補身,我其實都擔心有傷口會手尾長

大宅

alyssafatpigegg 發表於 19-11-10 21:48
順產 5日傷口吾痛了

要5日?唔係生完就應該唔痛了嗎

水晶宮

Nagomi 發表於 19-11-10 21:52

我唔止,痛足半個月
下面聯針

大宅

Nagomi 發表於 19-11-10 21:52

我有剪會陰 再逢針 第2日落床 5日就吾痛啦

大宅

Nagomi 發表於 19-11-10 20:50
本來bingo後一心想私家開刀,但聽過好多身邊意見都話順產係最好....但自問真係唔敢去試果種大痛(我第一胎), ...

我生第一胎係無痛分娩的,我個人就覺得好正無痛係唔會100%唔痛,生嗰時會痛,咁先知幾時發力push bb出來。但嗰種痛我個人就承受到。
不過開唔到度數會有機會食全餐(如有錯請更正)
我自己未試過開刀,答你唔到邊樣好啲....

別墅

我無試過無痛分娩,但我催生痛左12個鐘,一度都唔開,最終要開刀。
諗返起陣痛果段時間好Q痛,真係唔想再經歷,不過生完好快唔記得。
但開刀傷口要又耐先好,我而家生左個幾月,傷口表皮係好左,但入面都仲會痛,所以睇下自己想承受啲乜。

大宅

為母則強, 做得阿媽要"勇"字當頭, 好多野要學, 好多新體會, 我第一胎先知咩叫M痛, 咩係十級痛, 我一直都唔怕痛, 當我17年第一胎時, 第一次知道十級痛, 當下係諗點解我奶奶同阿媽可以順產生3個, 我聞左兩次笑氣覺得幫唔到手, 就聽足助產士指示注意自己呼吸, 好快生左大女, 生完第一胎, 我覺得做得唔好, 希望有機會下胎努力. 社會科技進步係幫到好多怕痛媽媽有好多選擇, 但呢個選擇對媽媽/BB係咪最好, 呢個係你家庭/個人選擇. 飲糖水當日見到有位媽媽可以抽血都喊, 我真係唔明佢嘅感受, 但係反思嘅係現代人係咪太過幸福, 咁我地下一代人呢? 怕比熱油彈, 唔再煮飯, 食丸仔食代餐... 唔好意思答唔到你問題, 仲講左第二D野, 真係突然有感而發.

別墅

我痛足一日半順產 但生完唔痛 仲可以好精神週圍走

複式洋房

Nagomi 發表於 19-11-10 20:50
本來bingo後一心想私家開刀,但聽過好多身邊意見都話順產係最好....但自問真係唔敢去試果種大痛(我第一胎), ...

開刀同順產都係要痛
順產就之前痛,開刀就之後痛。
開刀又唔可以咁快補身,又要食好多止痛藥,最後我選擇順產~
希望到時唔使食全餐啦

複式洋房

我係仁安生,一路都1516打唔打無痛分娩,之後上佢地的產前講座,其中一堂係麻醉師講無痛分娩,當時知道無痛分娩係背脊插針落藥......而萬一咁唔好彩要食全餐,麻醉藥都會係同一條喉落藥......因為呢個point我揀咗打無痛.......

大宅

第一胎無痛但8個鐘都開唔夠度數要開刀。預產期時日日緊張咩係十級痛,啲嘢難預料。開到4度已經頂唔順,打完無痛猶如上咗天堂仲訓到成隻豬咁。開刀第一晚個傷口好似俾火燒熱辣辣,不過都訓到,反而入院前嗰時陣痛係訓唔到,之後每日痛少啲,唔郁唔痛,可能我勁食止痛。第三定第四俾助產士趕去沖涼,媽咪扶我幫我沖。係驚多過痛。最重要有冇人幫你湊?有可以考慮開刀,冇就順產。之後仲生唔生,你本身幾歲,我高齡想快啲再生,又冇人幫,開頭揀順產但又怕痛所以揀無痛。

複式洋房

我兩胎都用無痛。第一胎原本冇諗住用,痛左成晚先用。今次醒目了,陣痛開始冇耐就用,用完即刻唔痛,可以談笑風生玩電話等佢慢慢開。我這個醫生通常都唔剪的,我兩胎都冇剪,生完幾個小時後已經可以落床了。

大宅

HK2GOU 發表於 19-11-14 06:23
第一胎無痛但8個鐘都開唔夠度數要開刀。預產期時日日緊張咩係十級痛,啲嘢難預料。開到4度已經頂唔順,打完 ...

我其實都剛踏入高齡了,本來都打算開刀的,但因為考慮唔知仲有無機會或緣份有第二個bb, 所以先想試順產,我坐月期間都係工人同媽咪幫手咋

大宅

Twobabe 發表於 19-11-14 11:31
我兩胎都用無痛。第一胎原本冇諗住用,痛左成晚先用。今次醒目了,陣痛開始冇耐就用,用完即刻唔痛,可以談 ...

聽你咁講都唔錯喎,請問你係邊間醫院順產架?

大宅

Nagomi 發表於 19-11-14 12:10
我其實都剛踏入高齡了,本來都打算開刀的,但因為考慮唔知仲有無機會或緣份有第二個bb, 所以先想試順產, ...

你就好啦~有工人幫....我媽幫咗5個禮拜之後就得我自己咋~

複式洋房

回覆 Nagomi 的帖子

兩胎都係養和。

複式洋房

回覆 Nagomi 的帖子

唔知你邊間醫院,但一般有套餐,係計住幾日幾夜,住多左就逐日計。我兩胎都是在生之前0個日入院,咁就收多一日錢。

首頁

尾頁

跳至