時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BKsquare 發表於 19-11-11 17:10
第一日執緊d
就唔洗攪咁多個月
咁多人受傷
同感

今日曱甴中槍後其他曱甴好似接受唔同係咁問
開槍?

班友已經以為police係一定唔會向佢地開槍
之前有曱甴仲話開真槍前一定要出警告否則犯法等低B言論,可惜拖了太耐好多中學生信以為真便認為冇風險個個走去打卡威威

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

支持警隊, 支持今早開槍阿SIR, 應開槍就開, 真要比死曱甴知唔係鍾意犯法就犯法,要有代價

男爵府

支持開槍、無限開槍、死幾多都唔夠、因為呢d唔係人、係魔鬼

男爵府

願警察平平安安 !

子爵府

HKITMan 發表於 19-11-11 10:31
今日强硬執法
同之前4個月好唔同!
一開始咁就不會咁慘!

支持實彈射暴徒

子爵府

支持香港警察,嚴正執法

大宅

相信並支持香港警察
部分警員不當行為警方都已經要求當事人休假調查

男爵府

做得好,止暴製亂

男爵府

支持警察嚴正執法!

男爵府

To: [email protected]; [email protected]; [email protected]

行政長官林鄭月娥女士
保安局局長李家超先生
警務處處長盧偉聰先生

本人欲就今天2019年11月11日警員於西灣河太安街和筲箕灣道交介開槍一事表示支持。

就香港目前情況,暴力情況不斷,暴徒今日不但四出破壞、堵路、毆打市民,刑事毀壞各種公用設施,甚至向普通市民潑液體點火致燒傷及懷疑在葵芳地鐵站的港鐵列車車內縱火;各種惡行罊竹難書,嚴重損害香港經濟及市民的生命安全。

前線警員在近月來一直疲於奔命,冒生命及家人被「起底」傷害的風險一直在前線與暴徒無道德良知底線的暴力搏鬥,守護市民生命及資產安全;面對人身安全及公眾治安受嚴重侵害之風險下,該名於西灣河執勤之警員在暴亂中面對暴徒糾纏及其餘暴徒步步進逼之下,開槍以實彈應付是極為英明的判斷。

另外,本人從媒體片段所見到該名警員當時身上的裝備,以及《警察通例》第29章對於使用槍械的指引,認為香港警察已然極為克制,並在以寡敵眾的情況下保持了最大限度的冷靜、理智,值得支持。

香港已陷入暴亂多時,元氣大傷,市民亦深陷恐懼之中。感謝香港警察一直盡最大努力維護香港社會和市民的安全。在此亦懇請特首帶領各部門通力合作,使香港盡快回復和平穩定。

香港市民上

大宅

missshasha 發表於 19-11-11 17:40
支持香港警察,嚴正執法

依家警察唔硬都唔得,暴徒想警察死,話暴徒唔怕死照衝,當然暴徒罰都未罰過,又點會識驚死,要俾佢地知道咩叫真正冇自由,去個廁所講一說話都可能要洗地,佢地先知本身個家系有幾好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

應該唔關事,只係交通警得枝槍什麼裝備都沒有,一係被曱甴圍同搶槍,一係反擊開槍你點揀?昨日又一城搶犯警察被打就係前車之鑑啦。

侯爵府

似乎無人認為警察執法强硬左

首頁

尾頁

跳至