時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

香港本地原居民好少喎,其他非原居民既父母絕大部份係4,50年代大陸過來既,就算唔係父母都係祖父母,唔通佢地都要將父母打返去大陸?
點解d非原居民可以大聲夾惡鬧人返大陸,佢地自己拎左香港身份証大曬唔比其他人學佢地父母?

我就見過一個深黃係社交 group 係咁做文宣,個 group 係佢 d 親戚,但佢父母個輩全部係大陸來香港既,所以親戚好多係大陸,無人理佢,d 長輩仲鬧佢收聲。佢仲覺得無人理解佢,我真佢好難理解 d 深黃既邏輯。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

因為自以為比大陸人優越囉,以前或者係,而家有目共賭啦,但d暴徒同和理非覺得係人地搶佢嘢囉(睇科大first hon個post)就知啦,自己無料就唔俾人叻,覺得人地搶,自己又唔進步怨天怨地怨政府,心理唔平衡。自己裹足不前就唔俾人進步,要人讓要人停,醜死怪

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

撇除佢地父母
佢地用緊語言亦係廣東話
企既地方都係中國範圍
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

另一方面佢地又想將真 原居民趕盡殺絕,成日想搞人,真是匪而所思

大宅

源於教育出問題

大宅

因為牠們自以為高人一等
唔肯承認內地已經超越牠們

男爵府

2019新春慶豚圓

文化、成長環境、價值觀不同

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

canna1hk 發表於 19-11-11 19:53
香港本地原居民好少喎,其他非原居民既父母絕大部份係4,50年代大陸過來既,就算唔係父母都係祖父母,唔通 ...

因為佢地吾想承認/面對自己 country of origin系祖國
所以要返中

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊