論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

菲傭做了兩年幾,44歲。由小朋友NB 到現在兩歲幾,主要照顧小朋友起居飲食及家居清潔。我地兩公婆返工多數响街食飯減少佢workload。
最近小朋友一連兩次同佢一齊時企响張櫈度玩,一跳頭落地,腫左個額頭,第一次佢defend 唔關佢事,我查看Camera 知道佢冇阻止小朋友企响櫈度,小朋友扮青蛙一跳就跌咗落嚟。我鬧鬼佢,明知企响張櫈危險要立刻阻止,叫佢以後好好睇實。點知今日又發生,佢又係由得佢企响張櫈上面。
我反問佢仲要重複幾多次這樣嘅意外,佢話”you can break my contract” ,吹脹!
你哋覺得佢係咪想唔做?

複式洋房

你平時如果冇對佢唔好,佢咁同你講,我覺得係搏炒、搏你補水走人

最緊要留起啲片,證明佢疏忽/唔聽指示令小朋友撞親。如果佢再犯,同佢再講嘅時候準備定電話,將對話錄音,但唔好俾佢知道。講嘅時候明確咁講「我已經同你講過最少兩次,唔可以俾小朋友企喺上面咁玩。我有冇講過?」等佢認你有講過,再話佢點解又俾小朋友咁玩,證明佢唔聽指示令小朋友撞親。如果真係炒佢,將所有對話錄低,留證據保障自己。

別墅

John_3_16 發表於 19-11-11 22:04
你平時如果冇對佢唔好,佢咁同你講,我覺得係搏炒、搏你補水走人

最緊要留起啲片,證明佢疏忽/唔聽指示令 ...

只問平時對佢都唔差,送零食,周末同枱食飯,相安無事。仲想掂?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好明顯, 亦講到明迫你炒佢攞多個月。 好黑心, 咁整傷你個仔。 睇來若不比錢炒, 你仔仲有排傷。 仲賴你仔naughty, 唔關佢事。

複式洋房

lpclau 發表於 19-11-11 21:42
菲傭做了兩年幾,44歲。由小朋友NB 到現在兩歲幾,主要照顧小朋友起居飲食及家居清潔。我地兩公婆返工多數 ...

工人大多數到續完約都只會更差 我個就快完約都差左 尤其對小朋友耐性

大宅

lpclau 發表於 19-11-11 23:17
只問平時對佢都唔差,送零食,周末同枱食飯,相安無事。仲想掂?

唔好奢望佢地會感恩圖報~ 既然佢都已經開口博炒,咁你咪送佢一程囉,拿埋cam段片去報警,吿佢疏忽照顧兒童

複式洋房

回覆 lpclau 的帖子

菲律賓個個都無咩愛心,初頭會扮下中意細路,之後打回原形!

首頁

尾頁

跳至