心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本身有個大仔,就黎2歲,大仔工人湊開,唔知係咪因爲工人就慣我個仔,宜家大仔有咩唔滿意就尖叫加爆喊,唔理佢仲每次都喊到嘔為止。
岩岩生完細仔2個月左右,屋企暫時得我同工人,但大仔日日由朝到晚扭計爆喊,我真係就黎崩潰,細仔又有蠶豆症,我好怕佢病,所以堅持比人奶佢,但我係bump 媽,次次bump 奶我仔就扭計,我係房一路bump 一路想喊。
覺得係咪自己唔適合做媽媽,當初係咪唔應該生BB, 又覺得自己咁諗好自私。
有啲咁既諗法都唔敢同老公傾,我啲朋友個個都未結婚生B, 完全唔明我,同佢地傾都無意思,我真係覺得好心煩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ballball2255 發表於 19-11-11 23:58
我本身有個大仔,就黎2歲,大仔工人湊開,唔知係咪因爲工人就慣我個仔,宜家大仔有咩唔滿意就尖叫加爆喊, ...

有冇同家人、老公傾吓?
要正視
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 19-11-12 07:46
有冇同家人、老公傾吓?
要正視

都有同媽咪傾下,講完好少少。不過我仔一爆喊我又情緒唔好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ballball2255 發表於 19-11-12 11:21
都有同媽咪傾下,講完好少少。不過我仔一爆喊我又情緒唔好

未返學?返左,講野叻d,或好d

不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 19-11-12 14:24
未返學?返左,講野叻d,或好d

未返,12月先返。我都想佢快d講野。

禁止發言

別墅

flower9 發表於 19-11-12 16:44
回覆 ballball2255 的帖子

會唔會係呷醋, 覺得媽媽比細佬搶左咁, 哥哥鍾唔鍾意細佬? ...

唔似呷醋,佢無唔鐘意細佬,有時篤細佬腳仔係度笑,有時我係度,工人煮飯,佢係度喊係都要工人抱,工人就慣佢喊就咩都有

別墅

你有工人湊開已經算唔錯了,我滿月之後全程一個人湊女,晚晚兩個鐘起身餵奶,日頭煮飯買菜,仲要日日同老公吵架鬧離婚,我真的唔知那一年如何熬過來,

禁止發言

別墅

一条啤 發表於 19-11-12 23:53
你有工人湊開已經算唔錯了,我滿月之後全程一個人湊女,晚晚兩個鐘起身餵奶,日頭煮飯買菜,仲要日日同老公 ...

你好利害 我第一胎滿月湊左幾日頂唔順,即刻去請工人

別墅

flower9 發表於 19-11-13 10:11
寵慣左, 要加倍耐心調教, 媽媽辛苦啦

係啊,仲要開始trouble two

別墅

我生完40天開始自己幫個女沖涼

珍珠宮

回覆樓主:

大仔雖然得2歲,但其實佢都會識得怕被忽視,所以會出現發脾氣、不可理喻嘅行為~
我大女一直都幾乖,3歲又識講道理又自立,我懷孕期間,一直都有同佢分享bb嘅存在,佢妹妹好中意家姐,一直到生,我大女都係期待架,點知bb出世後,大女除左變到容易喊,好多行為都倒退,乜都唔肯自己做,出街扭抱,唯一安慰嘅,係佢依然好錫妹妹,果時我面對佢,只有無奈,泵住奶或湊住bb陪住佢,由佢發洩,除左想等佢冷靜D先同佢傾,同時都想佢知,爸爸媽媽依然愛佢,佢喊係無用~
同埋要俾時間佢適應,我大女依加都慢慢乖番啦~
我同你一樣,都係生完無耐嘅人奶媽,一齊加油啦!

別墅

做個靚太 發表於 19-11-21 01:27
大仔雖然得2歲,但其實佢都會識得怕被忽視,所以會出現發脾氣、不可理喻嘅行為~
我大女一直都幾乖,3歲又識 ...

現在大仔好左少少,我都係bump 住奶陪佢
大家一齊加油

複式洋房

一条啤 發表於 19-11-16 17:54

我生完40天開始自己幫個女沖涼

真係好辛苦我由醫院返屋企已經要每晚自己洗奶樽洗bb衫,一個月唔夠已經係自己幫bb沖涼而家8個月已經唔係好捱得住

別墅

回覆 kikilala_1224 的帖子

加油啊坚持啊,当BB越黎越大个之后你会舒服轻松好多

首頁

尾頁

跳至