時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知道大家都好嬲林太, 我都係, 之前也出過這類post。 但仔細思考,林鄭下台邊個上? 按機制係張建宗暫代( 請見之前董下台, 貪曾上), 張上台咪仲衰, 佢之前仲代hkp道歉添, 如果佢上台, 更有可能出賣警隊, 起碼林太仲撑警。所以, 我們可以唔撐林太, 但請大家不要發類似的帖子, 這只會中反對派的詭計。

Friday    發表於 19-11-12 09:30

公爵府

我唔覺得係反對派帖子,
大家只是忍無可忍才出聲,
成日問誰代替?
我唔信揾個肯聽中央意見的人都沒有.

每次有人出來鬧林鄭,
就有班人出來九up, 咩分化?
連中央都出聲,唔通中央又搞分化?

大宅

pigtwo 發表於 19-11-12 09:28
我唔覺得係反對派帖子,
大家只是忍無可忍才出聲,
成日問誰代替?

我不是說是反對派帖子, 我都好嬲她, 只是她不能在這時下台

男爵府

Augflower 發表於 19-11-12 09:24
我知道大家都好嬲林太, 我都係, 之前也出過這類post。 但仔細思考,林鄭下台邊個上? 按機制係張建宗暫代( ...

去到呢個moment下台都沒用
暴徒已到喪心病狂的地步
要推何政权
要解散警隊
要特赦
要独立

但願林郑當机立断
做正確選择
出更多的方案;方法
必要時請求呀爺幫忙平亂
大部份hk 人不會怪你的

伯爵府

回覆:關於叫林鄭下台的帖子

這不是要分化,這只表示香港人對林鄭的表現失望,我原本很支持林鄭做特首。這五個月的暴亂,林鄭有權力,她可以做很多事,很快去停止暴亂,但她選擇小做小錯,領致暴力加劇,她仍然合適做香港特首嗎?

子爵府

我知道大家都好嬲林太, 我都係, 之前也出過這類post。 但仔細思考,林鄭下台邊個上? 按機制係張建宗暫代( ...

對呀!要憤怒,火力應對準反對派、司法界、教師、撐暴的精英.....

林鄭是撐警,打低佢後果係點?

子爵府

restahaus 發表於 19-11-12 09:55
這不是要分化,這只表示香港人對林鄭的表現失望,我原本很支持林鄭做特首。這五個月的暴亂,林鄭有權力,她 ...

咁多立法會議員,各專業團體、公務員在阻頭阻勢,佢光桿司令一個,除了警隊咩都冇,市民仲唔集氣幫佢?鬧佢嘅人好意思嗎?

大宅

回覆 pigtwo 的帖子

其實阿爺係撐林鄭架,反對派同商界都好想林鄭落台,因為林鄭一路都郁到佢地d利益。雖然我知道大家對佢,止暴制亂好失望,但呢一刻大家要搶頭向外。

rolandbb    發表於 19-11-12 10:17

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 19-11-12 10:03
咁多立法會議員,各專業團體、公務員在阻頭阻勢,佢光桿司令一個,除了警隊咩都冇,市民仲唔集氣幫佢?鬧 ...

形勢和實力就是這麼不妙,很多事情不是她不想做,而是各個層面都已經被架空了、使不動,只剩下警隊了。

看看香港的家庭黃藍不合、貌合神離就是現在社會型態,政府裡面也是一樣,只有警隊最齊心。炒掉不作為的公務員和官員,說出來容易,馬上就可以找到有能力勝任的人代替嗎?

支持她不是認為她做得很好,肯定有不滿意的地方。但是不支持她,她下去了,換了一個更無能的人出來(你們有看到更好的人願意上去嗎?),我們香港局勢只會更糟糕。你們願意看到一個像大學校長下跪的特首嗎?

不要跟著憤怒的情緒走,不要理想主義,不要跟現實制約條件脫節,要理性分析事情的後果。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我之前試過鬧林鄭無能,就畀人屈我係黃絲,啲人黐線,唔畀人講嘢。

珍珠宮

平平常常 發表於 19-11-12 10:26
形勢和實力就是這麼不妙,很多事情不是她不想做,而是各個層面都已經被架空了、使不動,只剩下警隊了。

...

其實林鄭話撤回,仲有個對話會,都已經係跪低嘅其中一種。 暴亂都未平息就對話 ,唔知有咩作用。而家暴徒暴力仲越演越烈。

珍珠宮

restahaus 發表於 19-11-12 09:55
這不是要分化,這只表示香港人對林鄭的表現失望,我原本很支持林鄭做特首。這五個月的暴亂,林鄭有權力,她 ...

你先找一個更合適又願意上去的人再說。

男爵府

中央都叫林鄭 以暴制暴徒
放手去做
解放軍殿後
班暴徒根本係逼解放軍入城

男爵府

bibi2013 發表於 19-11-12 10:29
其實林鄭話撤回,仲有個對話會,都已經係跪低嘅其中一種。 暴亂都未平息就對話 ,唔知有咩作用。而家暴徒 ...

距地根本想係逼解放軍入城
破壞一國兩制
距地既最終目標
所謂保護香港法治 保護一國兩制 根本係假
距地最終目的就係咁

伯爵府

Augflower 發表於 19-11-12 09:29

x2
張仲廢,冇L用,
D人成日想CY上,我都想,但可以嗎?
香港警察系我哋市民最後防線,我哋要支持香港警察

大宅

回覆樓主:

確實好難有人願意執爛攤子
所以只有死忍呢個無能特首,真係多得佢唔少

伯爵府

Jone_kuok 發表於 19-11-12 10:03
咁多立法會議員,各專業團體、公務員在阻頭阻勢,佢光桿司令一個,除了警隊咩都冇,市民仲唔集氣幫佢?鬧 ...

為官避事平身恥!佢唔係無能力,係怕死,唔做唔錯,任由香港爛落去,任由市民活於恐懼中,任由市民被毒打火燒。好多野可以做,就算好大既決定唔敢做,少事如探望受傷警員、被毒打市民,禁組織恐怖暴力嘅連登網丶下令清除全港連儂牆丶下令政治不可帶入校園等等,一慨不做,試問暴亂如何平息?叫市民如何支持?

珍珠宮

bibi2013 發表於 19-11-12 10:29
其實林鄭話撤回,仲有個對話會,都已經係跪低嘅其中一種。 暴亂都未平息就對話 ,唔知有咩作用。而家暴徒 ...

現實是規模縮小了,出來的非法蒙面暴徒人數大幅減少。

這本來就是分化反對派的一著,讓那些怕死、怕有案底影響工作、升學、移民的中立/淺黃退出。剩下的當然是少數最極端、最暴力的核心破壞份子,他們已經上了前線,沒有退路了,只有加大暴力、以狀聲勢。

一場顏色革命,幕後黑手目的就是要製造極端暴力、無所不用其極,來達到他們的目的。

珍珠宮

Qq555666 發表於 19-11-12 10:35
距地根本想係逼解放軍入城
破壞一國兩制
距地既最終目標

其實基本法都有寫明,註港解放軍係必要時可以維護香港嘅秩序。 根本唔存在破壞一國兩制嘅爭議。 如果香港發生動亂而失控, 而 中國又唔幫手平亂 ,都係講唔通。

男爵府

好媽媽勳章

Augflower 發表於 19-11-12 09:29

同意,唔好比分化,如果政府無出賣警察,都係同我哋同一陣線,我願意相信林太係忍辱負重,香港現時情況相當複雜,忍耐,團結,堅持,相信會有辦法解決,香港一定會從新出發
●▽●●0●●﹏●●︿●

首頁

尾頁

跳至