嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

自從小朋友起濕疹,已經要佢戒蝦蟹睇下有冇用
但情況都冇乜好轉,雖然依家望落唔算好嚴重
不過驚佢慢慢會愈發愈大,各位JM有冇咩良方介紹?

2019新春慶豚圓

回覆 pandoralee 的帖子

Hi pandoralee ,濕疹主要原因仍然不明, 主要由致敏源引起,媽媽可以細心留意下小朋友會唔會接觸到某D物品時濕疹會嚴重左,常見嘅致敏源包括高蛋白食物、化學物(清潔劑)、塵蟎、花粉等。盡量避開致敏源,擇棉質嘅衣服,清潔屋企時,用吸塵機或濕布抹塵,減低塵粒飄揚,都有助減少對小朋友皮膚嘅刺激。小朋友皮膚角質層比成人薄,避免沖涼沖太耐/水溫太熱令皮膚乾,保濕亦好重要, 有冇經常做皮膚保濕?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

真係既,除左戒口,keep住食益生菌係一個好方法
唔係好似藥咁即刻見效,但長期食真係有改善

別墅

jman97130 發表於 19-11-12 16:16
唔係好似藥咁即刻見效,但長期食真係有改善 ...

有d乜食物有益生菌?

別墅

jman97130 發表於 19-11-12 16:16
唔係好似藥咁即刻見效,但長期食真係有改善 ...
你試過呢種方法?可唔可以講多少少,同埋有冇邊款介紹?

別墅

pandoralee 發表於 19-11-14 12:33
你試過呢種方法?可唔可以講多少少,同埋有冇邊款介紹?
係呀!戒蝦蟹果d真係要照做住先,等情況好少少先再睇,另外我有俾佢食一款Biostime嘅兒童HMO益生菌。對你個小朋友既濕疹問題應該幾有幫助

2019新春慶豚圓

回覆 jman97130 的帖子

Hijman97130 ,免疫力好左都可能對皮膚有幫助,人體腸道本身有天然益生菌,係天然食物度吸收益生菌係比較長遠方法,低糖yogurt(100克食物糖含量少/=38.3克)、納豆都有豐富益生菌嘅小食。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

jman97130 發表於 19-11-14 15:32
係呀!戒蝦蟹果d真係要照做住先,等情況好少少先再睇,另外我有俾佢食一款Biostime嘅兒童HMO益生菌。對你個 ...
咁岩睇到你個留言...我阿B睇左幾次西醫都唔好, 或者我都應該買黎試下, 睇下個情況有冇改善,唔該晒

禁止訪問

子爵府

wyeth冷知識勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
咁可能仲有其他敏感

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊