夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

一向佢都有打下機,但一直都話冇俾錢玩,最近知佢有俾錢玩,我冇嘈佢,可能我唔打機,唔明點解要俾錢玩,金額唔算話好多,唔係幾千,係幾百蚊,但唔知佢俾左幾多個月

男爵府

Dilyschqn 發表於 19-11-12 17:44
一向佢都有打下機,但一直都話冇俾錢玩,最近知佢有俾錢玩,我冇嘈佢,可能我唔打機,唔明點解要俾錢玩,金 ...

一個月使幾百蚊既嗜好都要俾人管.... 你老公真慘。出機舖打機都要入錢啦...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Dilyschqn 發表於 19-11-12 17:44
一向佢都有打下機,但一直都話冇俾錢玩,最近知佢有俾錢玩,我冇嘈佢,可能我唔打機,唔明點解要俾錢玩,金 ...

大宅

honeybid2 發表於 19-11-12 17:54
一個月使幾百蚊既嗜好都要俾人管.... 你老公真慘。出機舖打機都要入錢啦...
...

唔知佢會唔會越俾越多,我舊老細佢話唔覺唔覺打機入左兩萬幾(一年時間)

大宅

crystal媽咪 發表於 19-11-12 18:34
如果一個月幾百蚊我接受到,唔打機,有啲人會食煙、飲酒……都係差唔多
...

所以我冇出聲,打手機d game 我成日覺得唔洗俾錢都玩到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Dilyschqn 發表於 19-11-12 18:43
所以我冇出聲,打手機d game 我成日覺得唔洗俾錢都玩到

子爵府

我之前有同一疑問?我老公話有d野係買先有.

幾百蚊一個月,講真個句,佢買咗都唔知啦, 所以我冇理

點解我會知?有一日我去7仔買野, 佢比$500我, 叫我幫佢買Google pay card. 我先知.

大宅

crystal媽咪 發表於 19-11-12 18:46
打機要俾錢同唔駛比錢玩法/內容有唔同,有一段時間我都好沉迷打機

如係我老公,會講最多可以用幾多(即使d ...

我自己都沉迷淘無聊野,佢都冇話我,所以我都唔想話佢,呻下only

大宅

piggip77 發表於 19-11-12 18:59
我之前有同一疑問?我老公話有d野係買先有.

幾百蚊一個月,講真個句,佢買咗都唔知啦, 所以我冇理

你最後點做?買一次半次都算,佢係用信用卡俾

大宅

回覆樓主:

我覺得一個月幾百就由得佢啦,如果見佢變本加厲就話啫,男人有啲娛樂好正常,好過佢食煙/飲酒啦,落一次酒吧都要一千幾百啦

大宅

根本個重點未必應該係比錢定唔比錢

而係佢打機呢個行爲有冇搞到一D重要既嘢被忽視/ 被犧牲

e.g. 打機課金搞到冇錢開飯 / 冇錢儲;
冇精神返工 / 照顧家庭;
冇時間陪你, 之類

如果唔係犧牲左d咩重要嘢,又唔沉迷的話, 又有乜所謂?

子爵府

Dilyschqn 發表於 19-11-12 19:04

又或者禁講, 佢買左我都唔知,又可以點理? 唔係太過份米算.
7-8個月之後, 佢無再打.

侯爵府

Dilyschqn 發表於 19-11-12 19:04

咁你淘無謂野係咪一次半次??其實有無需要咁關心另一半嘅消費??

大宅

skybiebie 發表於 19-11-12 19:35
咁你淘無謂野係咪一次半次??其實有無需要咁關心另一半嘅消費??
...

驚佢沉迷咋,佢之前仲笑我舊老細打機俾咁多錢,佢自己又做,宜家買少左啦,多數買俾bb,但bb仔野唔會淘

大宅

piggip77 發表於 19-11-12 19:11
又或者禁講, 佢買左我都唔知,又可以點理? 唔係太過份米算.
7-8個月之後, 佢無再打.

唔過份都ok,佢要入錢我都冇計

大宅

BEDL 發表於 19-11-12 19:08
根本個重點未必應該係比錢定唔比錢

而係佢打機呢個行爲有冇搞到一D重要既嘢被忽視/ 被犧牲

你太明白我....可能某程度佢有佢打機,我有我碌fb上網....大家各有各我先睇唔順佢俾錢

子爵府

Dilyschqn 發表於 19-11-12 19:39
唔過份都ok,佢要入錢我都冇計

睇唔到佢入錢咪當冇囉

無謂搞到自己囉囉攣

大宅

piggip77 發表於 19-11-12 20:05
睇唔到佢入錢咪當冇囉

無謂搞到自己囉囉攣

岩既,理得太多野又係自己攞黎煩

男爵府

Dilyschqn 發表於 19-11-12 18:42
唔知佢會唔會越俾越多,我舊老細佢話唔覺唔覺打機入左兩萬幾(一年時間)
...

咁你好心提吓佢唔好沉迷咯。佢而家俾幾百一個月你已經諗到冇雷公咁長遠... 你諗太多管太多喇。女人買個名牌袋都萬萬聲...

水晶宮

回覆樓主:

你有去戲院睇戲嗎?有去主題樂園玩過嗎?有買衫減壓嗎?有聽過演唱會嗎?。這全是休閒娛樂的其中1種只是各名目不同已矣,佢只不過唔做上面的娛樂,而花錢在手game, 沒任何不同

只要適可而止就可以,不止打game課金會失控,買衫,夾公仔,shopping若沒節制力一樣會失控

首頁

尾頁

跳至