自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

倫瑪麗(中)被騙嫁到中國,卻遭丈夫毆打。(互聯網)
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20191111/bkn-20191111104515536-1111_00952_001.html

內地不時傳出跨國婚姻騙局,有受害者被騙到中國後更被迫賣淫。湖北省黃石市陽新縣公安局上月接報,一名柬埔寨少女在街上向路人求助,經查少女被同鄉騙到中國當過埠新婚,卻遭兩任丈夫毒打。少女最後逃到街上,但由於身無分文,且語言不通,幸獲途人好心代報警,最後被送回原居地。

今年2月,13歲的倫瑪麗在柬埔寨家鄉被中年婦女游說可帶其到中國嫁個好人家、過好日子。倫瑪麗於是來不及通知家人便隨該中年婦女來到中國。

倫瑪麗嫁給第一任丈夫後,經常遭丈夫及其家人打罵,6個月後便逃離出走。之後她透過網上一名中國朋友介紹,找到第二任丈夫,誰知對方不但將其毆打,更沒收其手機。1個月後,倫瑪麗再度出走。由於身無分文,行走多時且久未進食,疲憊不堪的倫瑪麗惟有向途人求助。

警員將女子帶回派出所後,並透過翻譯得知倫瑪麗的遭遇。經出入境民警、柬埔寨大使館及柬埔寨方確認其身份後,陽新公安機關決定遣送其出境。據了解,陽新警方已非首次遣送非法入境者,涉及人員通常經不明途徑進入縣內洋港鎮、龍港鎮等偏遠鄉村的「外地新娘」。

警員讓久未進食的倫瑪麗用餐。(互聯網)

13歲應該得中二 貧困國家女性真係慘佢兩任丈夫應該拉埋啦一定有姦過佢

大宅

奇怪,13歲就諗住嫁人過好日子。

伯爵府

持之以恆 發表於 19-11-12 20:21
有無睇內文架,個少女來自柬埔寨 生活貧困又被人騙

珍珠宮

慘。 國家窮連生活都係問題

大宅

小源 發表於 19-11-12 20:27
有無睇內文架,個少女來自柬埔寨 生活貧困又被人騙
我有睇內文,內文寫個女人游説少女到中國嫁好人家,過好日子,個少女認同就跟女人到中國。

我想問你有無睇內文喎。

伯爵府

持之以恆 發表於 19-11-12 20:31
我有睇內文,內文寫個女人游説少女到中國嫁好人家,過好日子,個少女認同就跟女人到中國。

我想問你有無睇 ...
佢就係因為貧窮先被人騙去中國囉 有幾奇怪呀?

大宅

小源 發表於 19-11-12 20:35
佢就係因為貧窮先被人騙去中國囉 有幾奇怪呀?
我係覺得因為窮,13歲就自愿去嫁人好奇怪,因為不見得時有發生,我見被人呃話帶去打工搵錢,實際被騙去結婚就有。

伯爵府

持之以恆 發表於 19-11-12 20:43
我係覺得因為窮,13歲就自愿去嫁人好奇怪,因為不見得時有發生,我見被人呃話帶去打工搵錢,實際被騙去結婚 ...
你了解下柬埔寨係咩國家先好無,google幫到你,人地真係貧困地方食都無得食飽,要脫貧就唯有嫁人

屏姐姐    發表於 19-11-13 15:30

大宅

小源 發表於 19-11-12 20:47
你了解下柬埔寨係咩國家先好無,google幫到你,人地真係貧困地方食都無得食飽,要脫貧就唯有嫁人
...
比柬埔寨更窮都有唔少,唔使google都知,
點解一定要我認同你要脫貧就唯有嫁人的看法?!

伯爵府

持之以恆 發表於 19-11-12 20:53
比柬埔寨更窮都有唔少,唔使google都知,
點解一定要我認同你要脫貧就唯有嫁人的看法?!
...
見你咁好奇,咪用常理講你聽囉一般人都會認為貧困國家女性為咗脫貧,嫁發達國家男人係最快方法啦,你條友又唔洗起晒鋼既,仲有我邊隻字要你認同我看法唔好屈WO

大宅

小源 發表於 19-11-12 21:01
見你咁好奇,咪用常理講你聽囉一般人都會認為貧困國家女性為咗脫貧,嫁發達國家男人係最快方法啦, ...
你條友起晒鋼定我起晒鋼?
按常理為脫貧嫁人都唔會13歲就自愿跟人去,仲自己去搵第二任老公,你認為正常是你嘅常理唔同我嘅常理。
你不斷引用回應我,不是要我認同你看法,是為什麼呢?

伯爵府

回覆樓主:

13歲乍,陰公

象牙宮

小源 發表於 19-11-12 20:03
倫瑪麗(中)被騙嫁到中國,卻遭丈夫毆打。(互聯網)
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20191111/bkn- ...

湖北省黃石市陽新縣近
柬埔寨???
出國當外傭吧。 嫁到有錢人也說不定。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

持之以恆 發表於 19-11-12 21:11
你條友起晒鋼定我起晒鋼?
按常理為脫貧嫁人都唔會13歲就自愿跟人去,仲自己去搵第二任老公,你認為正常是 ...
哦 乜引用回應就等於要人認同看法神邏輯,咁照你邏輯咁你回應我個POST,我係咪又能夠理解為要我認同你看法呀?至於個少女出生於世界上最貧窮國家之一柬埔寨,你唔係用出生於正常國家既13歲女常理去諗呀?

大宅

小源 發表於 19-11-12 21:19
哦 乜引用回應就等於要人認同看法神邏輯,咁照你邏輯咁你回應我個POST,我係咪又能夠理解為要我認同 ...
你個post是引用新聞,我發表對新聞看法就等於要你認同?神邏輯!
按你說法貧窮國家13歲自原跟人走去嫁人應常有發生,何解成為新聞?

伯爵府

持之以恆 發表於 19-11-12 21:26
你個post是引用新聞,我發表對新聞看法就等於要你認同?神邏輯!
按你說法貧窮國家13歲自原跟人走去嫁人應 ...

第一點我係曲線笑梗你呀,引用回應就等於要人認同看法,咁仲唔明呀?第二點係咪新聞唔係我定架,你問東方日報啦,就呢則新聞內容而言個少女又被人欺騙又被人打咪會成為新聞囉,你份人幾好笑勁似D小學生不停問問題,答完你又再重覆問

珍珠宮

我諗嗰邊生活都唔好,知識水平更加唔會好

大宅

小源 發表於 19-11-12 21:34
第一點我係曲線笑梗你呀,引用回應就等於要人認同看法,咁仲唔明呀?第二點係咪新聞唔係我定架,你問東方日 ...
我反問返你都係曲線笑梗你呀
我唔使問東方,我祗發表我看法,係你不斷似小學生咁回應我啫,你仲好笑!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

持之以恆 發表於 19-11-12 20:31

我想問你有無睇 ...

仲要瞞住家人跟人遠嫁,好鬼大膽

侯爵府

有幾奇怪,佢以為嫁嚟唔洗再捱餓
佢所講嘅「好日子」更唔會係做少奶奶嗰啲
睇書講柬甫寨嘅女性好慘,
出賣自己賺錢仲要染上愛滋

wcpcelia    發表於 19-11-13 09:38

首頁

尾頁

跳至