興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好艷麗的桃紅色花貓.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

花色好靚,你種得好好呀!
我嗰株變咗長頸鹿

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mingaga 發表於 19-11-13 19:18
花色好靚,你種得好好呀!
我嗰株變咗長頸鹿

之前影的, 本身佢都係大貓, 現在有一呎高了, 但開好多花, 有 8 朵花。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

andyman 發表於 19-11-13 19:43
之前影的, 本身佢都係大貓, 現在有一呎高了, 但開好多花, 有 8 朵花。

爆花嗰陣時,一定好開心(emoji)
我啲貓花都等緊佢開花

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

好靚喎

別墅

andyman 發表於 19-11-12 21:34
好艷麗的桃紅色花貓.

好靚,似花豹多d

andyman    發表於 19-11-20 20:23

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章

好靚

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

好靚

andyman    發表於 19-11-23 20:00

子爵府

andyman 發表於 19-11-12 21:34
好艷麗的桃紅色花貓.

好靚,見過d迷你品種好得意,但價錢比較貴

翡翠宮

babywater 發表於 20-1-2 18:28
好靚,見過d迷你品種好得意,但價錢比較貴

我有一棵拿破侖算是矮種的, 但花比較小, 其實花貓也不好買, 有時都是去花墟碰下運氣 , 我養的大多是花友送贈的。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

花謝了之後可以keep住擺之後會再開花?

侯爵府

andyman 發表於 20-1-2 19:31
我有一棵拿破侖算是矮種的, 但花比較小, 其實花貓也不好買, 有時都是去花墟碰下運氣 , 我養的大多是花友送 ...

拿破崙花邊好特別喎!

翡翠宮

mingaga 發表於 20-1-16 21:04
拿破崙花邊好特別喎!
我喜歡他的顏色

翡翠宮

Kennislmami 發表於 20-1-5 10:04
花謝了之後可以keep住擺之後會再開花?
草本植物2-3年壽命, 其實繁植很容易, 會有細苗在傍邊生出. 挖出來就可以種下一棵了。

大宅

andyman 發表於 20-1-16 21:45
草本植物2-3年壽命, 其實繁植很容易, 會有細苗在傍邊生出. 挖出來就可以種下一棵了。
...

子爵府

andyman 發表於 20-1-16 21:45
...

係呀!我都覺得好神奇,前年種C咗盆花貓就咁掉咗,個盆就一直冇理佢。點知上星期清花盆嘅時候,竟然發現佢原來又長出新苗,所以即刻搵個新盆種起佢,點知堀佢出嚟又發現多一株細苗係泥入面,真係好開心有失而得得嘅感覺

翡翠宮

OHIMESAMA 發表於 20-2-20 20:06
係呀!我都覺得好神奇,前年種C咗盆花貓就咁掉咗,個盆就一直冇理佢。點知上星期清花盆嘅時候,竟然發現佢 ...
你的是甚麼品種, 有圖嗎?

子爵府

andyman 發表於 20-2-20 20:10
你的是甚麼品種, 有圖嗎?

上面嗰張剛買返嚟嘅時候,左下角係自己冒出頭來嘅小苗,右下角係喺泥入面堀到嘅,依家同紫羅蘭葉一齊養著

翡翠宮

OHIMESAMA 發表於 20-2-20 20:44
上面嗰張剛買返嚟嘅時候,左下角係自己冒出頭來嘅小苗,右下角係喺泥入面堀到嘅,依家同紫羅蘭葉一齊養著: ...

有點像巴西珠寶, 是否開這個花樣?

首頁

尾頁

跳至