心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公收入不隱定! 年齡又開始大!冇正職!
自己又冇學歴又老!個小朋友又細!
又冇樓! 又冇大既儲蓄! 之前做小手術, 差不多冇做野成年! 成家住係亞媽度!
講出黎都羞恥!
自己亞媽已經去到討厭自己個老公! (當然因為, 亞媽錫我, 覺得個老公照顧唔到我同小朋友)
連我自己都開始心淡. 因為叫比家用, 其實都係比住在亞媽的燈油火爉!但又成日唔去搵一份正式工作! 壓力大到鬧個老公, 有時叫佢諗下個小朋友! 但佢仲成日想去試做生意!
現在心情! 好亂!喊唔出! 我想放棄段婚姻, 獨立去養小朋友! 但我冇勇氣, 冇本事! 我自己打完以上! 我都覺得,我個人生完了!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

親子王國15週年勳章

你地一家幾大年紀,家庭收入幾多? 睇下點解決個問題。

複式洋房

小傑媽媽 發表於 19-11-13 09:29
你老公嗰邊慢慢勸佢啦,既然生計都成問題,點都要揾返份收入穩定既工作,解決左生活所需先,儲夠彈藥先再做 ...

感謝(emoji)(emoji)感謝(emoji)(emoji)我明白家家有本難諗的經
我會再耐心傾傾!

複式洋房

Jessie688 發表於 19-11-13 10:39

我先生都己經就黎50
, 我自己都就黎40 ,
個小朋友先剛2歲!

子爵府

親子王國15週年勳章

慢吞吞肥妹 發表於 19-11-13 17:27
我先生都己經就黎50
個小朋友先剛2歲!
你重後生,唔好睇少自己,人生不如意事十常八九。如果身體好番晒,就為自己定下目標,要為孩子努力,老公好高騖遠難改變,唯有改變自己,努力工作,你地有無申請公屋?

別墅

慢吞吞肥妹 發表於 19-11-13 02:28
又冇樓! 又冇大既儲蓄! ...

不要怪我一針見血,你先生都50歲,一直都無份全職既穩定工作,仲幻想自己攪生意,先唔好諗根本無資金既問題,係而家既社會,做生意係好困難,我自己都做緊小生意,依排運動好多工作都取消,慶幸係自己有熟客支持住,亦慶幸我先生有份非常穩定既一定收入,所以如果你先生連一份穩定既工作都未有而想做生意,我勸你叫佢唔好諗,因為做生意皮費真係好大。

別墅

你媽媽唔鍾意你先生亦好明白,因為有邊個父母唔想仔女幸福?你地一家已經住係佢度,仲要比你媽媽見佢一份穩定工作都無,家用都比唔到多,你媽同養住你一家無分別,我覺得你要同你先生好好傾一次,如果佢仲唔肯揾份穩定工作,你寧可叫媽媽幫你睇住子女,自己做野養起頭家,叫佢搬走,因為再係咁落去,我覺得你累到你媽,可能太直接,但我覺得女人都要自強,唔可以下下做被動角色,咁多年黎,我都自己做野,至少有咩事我都養得起自己,jm努力呀

別墅

vivichow333 發表於 19-11-14 16:19
你媽媽唔鍾意你先生亦好明白,因為有邊個父母唔想仔女幸福?你地一家已經住係佢度,仲要比你媽媽見佢一份 ...

講得好岩,我媽六十幾歲一人做兩份工都有差唔多兩萬蚊個月,從來都無靠過人反而佢娘家仲要依靠返佢轉頭,有手有腳唔怕辛苦一定有工做

大宅

Jessie688 發表於 19-11-13 10:39
樓主唔好再頹廢振作

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

慢吞吞肥妹 發表於 19-11-13 06:27
我先生都己經就黎50
個小朋友先剛2歲!

而家好多中年人士course都可以幫手搵工丫

大宅

你身體狀況可以上班嗎?
老公50歲年紀唔大丫 可以做保安 又唔太辛苦
應該可以應付吧

瑪瑙宮

男人有老婆有小朋友, 點可以正職都無一份, 如果佢個人都係懶懶閑唔為大家諗, 你唯有靠自己...

象牙宮

有資格申請公屋,至少不用交租。
然后找份工, 正職/兼職都好。
有屋住,該夠養2个工作養3个人。夠生活的。問題不是太大。

有正職,現事的情形也不穩定,分分裁員。 除非你是公務員。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

船到橋頭自然直

首頁

尾頁

跳至