時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

修例風波:懲教署飛虎隊成首批特務警察 本周加入防暴工作

修例風波持續逾5個月,惟示威活動不但未見平息,且愈演愈烈,而警隊連月來為應對示威活動已疲於奔命,政府早前研究按現行法例,由特首授權警務處處長委任其他紀律部隊自願人士擔任「特別任務警察」。消息指,懲教署將會是首個參與的部隊,且由有「懲教飛虎隊」的區域應變大隊的部分成員率先打頭陣,由於該隊伍有多次在監獄平亂的經驗,相信有助警隊止暴制亂,最快於本周內開始試行。

根據《公安條例》第40條,特首可授權警務處處長,書面委任任何自願人士為「特務警察」。據悉,政府經研究及諮詢各紀律部隊意見後,獲一定反應,多個部隊均有自願人士參與,希望協助警方對付暴徒,其中有在監獄平亂經驗的懲教署,素有防暴訓練,故成為首支加入「特別任務警察」的部隊,部分懲教飛虎隊成員將借調警隊,最快本周加入防暴工作。

Macusmama    發表於 19-11-13 15:19
特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-11-13 15:07

珍珠宮

據悉,作為試行階段,根據警務處運作的需要,主要負責守衞警方指定的政府處所,當中包括防暴,處理突發事件等方面的工作,有關人員將暫時借調到警隊,執行特務警察的職務。

懲教署16年9月成立區域應變隊,負責押解高風險在囚人士及應付緊急事故。資料顯示,區域應變隊又稱懲教「飛虎隊」,入隊前懲教職員需完成為期11周的戰術專業證書課程,教授專業戰術訓練、戰術導師培訓及槍械使用等。

區域應變隊因需應對高危在囚人士,故會配備低致命武器;除有日常裝備如胡椒泡沫噴劑、伸縮警棍等,他們必要時會有電筒形的胡椒珠發射器、手槍形胡椒珠發射器、可裝備催淚彈及橡膠子彈的防暴槍、布袋彈長槍,亦可能配備點38口徑手槍。
On. CC

珍珠宮

原來有個咁既部隊

男爵府

回覆樓主:

我唔知懲教飛虎可否攪掂,不過都好,可減輕警察工作,佢哋已經根疲力盡

子爵府

AX21 發表於 19-11-13 14:14
我唔知懲教飛虎可否攪掂,不過都好,可減輕警察工作,佢哋已經根疲力盡
...

好過某部門拖後腳啊!

禁止訪問

回覆樓主:

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲要等兩日

琥珀宮

回覆樓主:

作用大嗎?

象牙宮

回覆樓主:

有幾多人架?真有用?

男爵府

可唔可以直接做D野熄火
而唔係添油!!

珍珠宮

油麥麥 發表於 19-11-13 14:22
懲教一定好過燒防狗啦

都唔係個個消防員都衰嘅,我知都有d 好憎暴徒

子爵府

好過消防狗

男爵府

唔知有幾多人,不過希望佢地可幫輕下d警察。

子爵府

畀面勳章

幫輕下警察,佢地真係好辛苦

珍珠宮

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

應該而家要快D招募市民做輔警,因為訓練需時,盡早做定預備更大暴亂!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望佢地可幫下警察

伯爵府

師奶甲 發表於 19-11-13 14:27
可唔可以直接做D野熄火
而唔係添油!!

咪熄緊火囉!大大力拍熄佢,唔夠大力就出武警一定熄

大宅

回覆樓主:

有幾多人先?廿零三十個幫唔得幾多喎!

子爵府

PacoMum 發表於 19-11-13 15:01
咪熄緊火囉!大大力拍熄佢,唔夠大力就出武警一定熄

無錯!多d人幫手拍熄佢!拍死班曱甴!

首頁

尾頁

跳至