自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 Ocean419 的帖子

如果你的大陸錢包, 是UNDER 你香港的電話號碼. (即同一個電話有香港同國內錢包), 咁轉左國內電話號碼沒有影響, 所以不用重新認證。 但對你在國內的銀行戶口有影響。
除非你是用國內電話號碼開一個新的帳戶, 便要重做

大宅

Ocean419 發表於 19-11-14 08:50
我早幾個星期開國內錢包未有銀行戶口,可以由朋友的錢包轉錢比我,後來先開銀行戶口再綁定
...

點樣開國內錢包,而不需要國內銀行戶口? 唔該曬!

伯爵府

回覆:請教香港1咭2號可以開通大陸wechat pay 嗎?

如果有大陸銀行户口,没有大陸電話號碼,但有一張大陸用的數據電話咭,在大陸時,可不可以用支付寶支付消費?

伯爵府

pc39 發表於 19-11-14 09:11
點樣開國內錢包,而不需要國內銀行戶口? 唔該曬!

我原本已有香港wechat pay, 在wechat 裏search 開通微信大陸錢包找到步驟跟住做,但一定要有國內電話號碼才可以實名認證,開通後就可以同有國內錢包的用戶互相轉錢

伯爵府

restahaus 發表於 19-11-14 09:27
如果有大陸銀行户口,没有大陸電話號碼,但有一張大陸用的數據電話咭,在大陸時,可不可以用支付寶支付消費 ...

你指大陸數據咭只能上網但冇跟電話號碼?Alipay 我唔識,只知大陸wechat pay 一定要綁大陸電話號碼

水晶宮

回覆 pc39 的帖子

現行機制係無, 國內規定電子錢包必須有實名國內戶口

珍珠宮

Ocean419 發表於 19-11-14 08:50
我早幾個星期開國內錢包未有銀行戶口,可以由朋友的錢包轉錢比我,後來先開銀行戶口再綁定
...
早幾個星期? 好似4月之後已經唔得喎

伯爵府

whyyou 發表於 19-11-14 10:00
早幾個星期? 好似4月之後已經唔得喎

我是10月頭用大陸電話號碼開大陸錢包,11月時先再開銀行戶口,而家係點就唔清楚

伯爵府

Ocean419 發表於 19-11-14 09:40
你指大陸數據咭只能上網但冇跟電話號碼?Alipay 我唔識,只知大陸wechat pay 一定要綁大陸電話號碼
...
對, 大陸數據咭只能上網但冇跟電話號碼. 大陸wechat pay 一定要綁大陸電話號碼, 大陸銀行要有大陸電話號碼, 就可以用大陸wechat pay?

伯爵府

restahaus 發表於 19-11-14 11:51
對, 大陸數據咭只能上網但冇跟電話號碼. 大陸wechat pay 一定要綁大陸電話號碼, 大陸銀行要有大陸電話號碼, ...

如果想開通大陸wechat pay 第一步係要有大陸電話號碼,因為之後去開大陸銀行戶口要你有大陸電話號碼。2樣都開通左就可以綁定大陸wechat pay 在大陸自由用錢

珍珠宮

restahaus 發表於 19-11-14 09:27
如果有大陸銀行户口,没有大陸電話號碼,但有一張大陸用的數據電話咭,在大陸時,可不可以用支付寶支付消費 ...

只要你的支付寶帳戶有足夠餘額付款,就沒有問題。

你的支付寶帳戶如果需要綁定大陸銀行戶口用來支付的話,你需要一個長期固定的大陸電話號碼。

禁止訪問

珍珠宮

wmkcnw 發表於 19-11-14 00:01
但要留意,1咭2號,國內號碼是不能轉台。
如果要轉台,就只能保留香港號碼。大陸號碼無左,到時就用唔到大 ...

你說得對,如果需要靈活和保留變轉換香港號碼電信商的餘地,比較好的做法,是中港電話號碼最好不要綑綁在一起。

所以我一開始就是用大陸的一卡兩號電話卡,另外保留自己原有的香港電話號碼。

P.S.
現在大陸手機號碼已經可以攜帶號碼轉台了。

水晶宮

del

首頁

尾頁

跳至