時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

1997112 發表於 19-11-14 20:25
香港係一個生活壓力好大嘅城市,唔少人有不滿、有怨氣、甚至仇恨社會、仇恨政府、仇恨大陸,應該講都係合 ...

期待

侯爵府

回覆樓主:

一口氣睇哂全部po,你並不孤單!
你都好吖,朋友同事不同立場無乜緊要,過客嚟,家人同一陣線才最重要!
可惜,我c6,我屋企人被嚴重洗腦,我都同咗3個親戚割蓆,頂佢地唔順,成日po假新聞!一個仲身為老師,火燒人嗰單野發生後仲po埋啲垃圾文宣!就係多得呢啲黄老師!香港學生俾佢地累死!
至於我c6,之前我都頂唔順身邊有個咁嘅人,價值觀差太遠。有講過我想分開,冷靜過後大家妥協唔好講政治!但我內心都覺得過得好辛苦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbyou 發表於 19-11-13 20:22
接連發生群組內,
藍、黄互駡,
廿幾年朋友退組!

交過新既,個d絕對唔值得你回頭睇

伯爵府

1997112 發表於 19-11-14 20:25
香港係一個生活壓力好大嘅城市,唔少人有不滿、有怨氣、甚至仇恨社會、仇恨政府、仇恨大陸,應該講都係合 ...

無錯,其實佢地本質絶對唔係壞人,只係政見上不同,有某些亦受情緒影響而反應會過激。
所以,我冇unfriend佢哋,大家仍係朋友,只是我唔會主動提/討論政治議題。近期盡量減少聯絡,係因為佢地會成日講政治立場,為免尷尬,我都盡量唔出聲。
只是心靈上好似少左好多朋友,如果唔講政治,大家仍然可以係朋友。但當然,朋友都分好多種的,點樣分類,各人有各人的定義。

洋房

我公司某d飯腳係黃,有個仲深黃,間唔時幾個人一齊食飯,要忍囉,難頂架,而家我只會當佢係同事,唔會真心變到朋友,有朋友都係黃但好彩唔係偏激果隻我地又好少傾呢d, 最緊要係另一半要同色,因為真係成日對住對一世,如果意見不一我會頂唔順

子爵府

KK20010609 發表於 19-11-13 20:28
一家人政見一樣已經好難得,你 還有家人, 甚至唔開心, 上嚟傾下, 都可以幫助你 解開心 困, 你係幾好 : ...

Agree
朋友可以割席,親人唔可以
利申:我屋企有個黃細佬

別墅

回覆樓主:

我都剛決定同10多年best friend 疏遠了
前幾星期都糾結緊唔捨得,今日見到佢既fb留言,我諗係時間講再了

伯爵府

testher 發表於 19-11-14 12:09
藍人一樣

呢樣我認輸比黃人的,因為我從無諗住報仇呢D嘢 (所謂冤冤相報何時了

大宅

Cheddar85ang 發表於 19-11-14 07:07
我都有咁諗過,點解要為三唔識七,政治嘅人而傷大家和氣呢?
但其實呢件事真係好表現出一個人嘅品格、修 ...

同意,有舊同學unfriend我我又唔會強求,問佢原因,佢話因為我冇立場,既然噤都唔得我就講聲保重算數~

水晶宮

laumuichu 發表於 19-11-15 08:54
同意,有舊同學unfriend我我又唔會強求,問佢原因,佢話因為我冇立場,既然噤都唔得我就講聲保重算數~
...

我呢啲朋友,本身嘅友情都好薄弱嘅,可能友情長,但一定唔深。
以前我就會覺得可惜,依家真係無呢種感覺,大家嘅思維真係好有距離。

首頁

尾頁

跳至