自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

係我就唔買住,小朋友重细,如果樓價跌時,遲下你可用綠表買市場的二手居屋。加上小朋友一返學開支就增加,除供樓外,管理費和地租冇得走。所以二千幾元租的公屋住到小朋友至五六年级再考慮中學地點再算。

伯爵府

回覆樓主:

如果我是你,我唔買住,難得有公屋,加上小孩仲細,彈性大d會好d,但我係你會繼續做嘢揾工儲錢,始終小孩會大,都會唔夠住,或驚將來間公屋會收或冇左,但你始終有公屋,你有綠表在手,點都比排緊綠表或白表人大

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

今期居屋係咪何文田?
將來仲有無新居屋會係市區豪宅名校地段?
而家公屋又係咩地段呢?唔怕將來再有新居屋係非市區可以遲d再諗。而家無迫切性,但如果鐘意市區新居屋就唔知以後幾時會再有喇。

男爵府

回覆 qqlun 的帖子

我阿媽20幾年前都係咁唸,不過樓價不斷升,等到個仔快30了,仲未買到樓。成日都後悔以前點解唔早D買

公爵府

纖纖玉手 發表於 19-11-13 22:36
住緊公屋,小朋友開始大所以想買,今期抽中好前,9成9機會有得選。
但我正式失業,得返老公做野。
而家呢個 ...

經濟開始差,得你老公一個做嘢,仲要養兩個細,你屋企300呎都要交2k即係比較新嘅公屋,除非錢銀鬆動,否則買唔過。我都係住緊300呎,但55年樓齡仲要1樓,2個小朋友中學,今次都有抽但好後 所以一直無收到信

翡翠宮

kekawai 發表於 19-11-15 08:52
今期居屋係咪何文田?
將來仲有無新居屋會係市區豪宅名校地段?
而家公屋又係咩地段呢?唔怕將來再有新居屋 ...

今次何文田唔錯呀;附近高山道都有房委會起緊,好似係綠置居。

大宅

住公屋仲配免水、免電、派福利唔洗報、書簿津貼有得拎、關愛派錢實有份、樓主宜家無做野、成計下積蓄夠唔夠捱得過經濟環境差先去馬。如果住公屋、仲可以去下旅行...係咪一定要孭層樓?

首頁

尾頁

跳至