自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

今日下午約4點,我需要幫公司去旺角取貨,於是叫揸的士嘅朋友車,去到目的地朋友泊架車埋一邊等我其間,佢見到個細路女喺街截的士
但當時咁嘅情況,大人都未必截到,何況係個細路女,朋友問小朋友去邊,想順便車埋佢,個細路女原來要去深圳灣上車後問個細路女,點解自己一個會喺街截的士去深圳灣,原來佢只得9歲,啱啱放學著住校服拖住個有碌嘅大書包,平時住人哋屋企,父母喺深圳
因為停課冇人湊,所以返深圳父母度
都唔知點做人亞媽,明知今日香港咁亂,仲叫個咁細嘅小朋友獨自返深圳,起碼都要自己接走啦!咁留喺香港讀書有乜意思呢

別墅

2019勳章

祖明 發表於 19-11-14 00:26
今日下午約4點,我需要幫公司去旺角取貨,於是叫揸的士嘅朋友車,去到目的地朋友泊架車埋一邊等我其間,佢 ...

下,平時照顧佢果個風頭火勢就咁叫佢自己返去搵呀媽,無野呀嘛

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

「平時住人地屋企」
平時住嗰度唔收留佢唔幫佢?

侯爵府

又咁講 臨急臨忙 邊到搵學校比個跨境學童讀。 佢丫媽未必估到咁亂耐。丫媽應該出黎接佢。9歲自己返學放學我都唔敢。但好奇 照顧家庭無比key 佢?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Pig公主 發表於 19-11-13 16:33

咪就係囉,香港係亂d ,但不致於咁樣呀。

男爵府

2019勳章

babyhoi 發表於 19-11-14 00:39
「平時住人地屋企」
平時住嗰度唔收留佢唔幫佢?

我冇詳細問,應該好似之前星期日檔案個細路女咁,搭住人哋屋企,朝早個細路返學,人哋返工,因為個細路女話,平時放都係自己搞掂
因為E+停課2日,計埋星期六、日有幾日假,所以父母叫佢返去

男爵府

2019新春慶豚圓

祖明 發表於 19-11-14 00:26
今日下午約4點,我需要幫公司去旺角取貨,於是叫揸的士嘅朋友車,去到目的地朋友泊架車埋一邊等我其間,佢 ...

呢d雙非嘅老豆老母冇腦㗎,佢地慣咗,屯門區好多雙非小學生都係自己返學放學(住大陸嗰d),有d自己搭的士,有d自己搭B3X仲要係初小,一、二年級嗰d,佢哋好放心㗎

侯爵府

祖明 發表於 19-11-14 00:45
我冇詳細問,應該好似之前星期日檔案個細路女咁,搭住人哋屋企,朝早個細路返學,人哋返工,因為個細路女 ...

唉。。 真慘 決心返大陸讀好過啦

男爵府

2019勳章

CC12345678 發表於 19-11-14 00:46
呢d雙非嘅老豆老母冇腦㗎,佢地慣咗,屯門區好多雙非小學生都係自己返學放學(住大陸嗰d),有d自己搭的士, ...

就係雙非兒童,所以個細路女乜都要靠自己,返大陸讀留喺父母身邊咪好囉夾硬要留喺香港讀書又有乜謂呢

別墅

2019勳章

口水包包 發表於 19-11-14 00:47
唉。。 真慘 決心返大陸讀好過啦

係lo, 落得黎生5係都有d錢ge咩,大陸都有好學校,教育制度仲好

男爵府

2019新春慶豚圓

祖明 發表於 19-11-14 00:49
就係雙非兒童,所以個細路女乜都要靠自己,返大陸讀留喺父母身邊咪好囉夾硬要留喺香港讀書又有乜 ...

佢哋d父母當年都係貪小便宜,以為香港教育好福利好,走落嚟生仔,點知搞出個大頭佛。

男爵府

2019勳章

Pig公主 發表於 19-11-14 00:51
係lo, 落得黎生5係都有d錢ge咩,大陸都有好學校,教育制度仲好

真係有錢嗰D唔係咁㗎!我有個B6客,2公婆都好有學識,留喺香港陪對仔女讀書,老公就中港2地走做生意,老公己有身份証,但佢老婆話唔會攞,攞嚟做乜

男爵府

2019勳章

CC12345678 發表於 19-11-14 00:46
呢d雙非嘅老豆老母冇腦㗎,佢地慣咗,屯門區好多雙非小學生都係自己返學放學(住大陸嗰d),有d自己搭的士, ...

佢哋當D仔女係籌碼,將來可以帶埋佢哋嚟拎香港福利,我公司有個B6仔,落咗嚟香港3年,廣東話都未講得正,政府就派咗水泉澳佢住

乂雲影乂    發表於 19-11-14 01:20

男爵府

2019勳章

個細路女今次好彩,遇著我呢個好心朋友,如果唔係有排都未返到關口,又唔知的士司機係咩人,好危險

男爵府

2019勳章

最後搭咗咁多錢,我問朋友個細路女有冇錢俾㗎?佢哋話有冇錢收都好,都要車到佢去關口先得㗎
我朋友諗住車埋我呢個柯打就收工,點知佢搞到8、9點先返到屋企

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洋房

回覆 祖明 的帖子

Agree.

真雙非即係父母都喺大陸做野同生活果D,好多都未必有錢。大家如果仲記得,早幾年唔少生完個B後就走數即刻番大陸,醫院都吹佢唔脹。
香港政府做野愈來愈差

別墅

2019新春慶豚圓

乂雲影乂 發表於 19-11-14 01:32
回覆 祖明 的帖子

Agree.

我地覺得越來越差,但應該冇大覺得越來越好。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pig公主 發表於 19-11-14 00:33

X2,呢位阿姨好過份。

別墅

父母當佢籌碼,第時申請埋自己落去香港,喺香港咪求其掉低搵個人湊佢,10個有八個都係咁

大宅

樓主朋友好好人,好心有好報

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊