論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新工人黎左十日,教極都唔識,做家務又慢,日日做果幾樣野教極唔識,成日要提佢洗衫摺衫,手腳慢到咩咁,基本野,洗衫,煮lunch 同晚餐,洗碗拖地,晚晚搞到十二點。舊工人日日做,9點收工,而且日日仲可以訓晏教。小朋友又唔識湊,細囡一歲三個月,舊工人三餐粥仔大大碗就餐餐清,新工人一日餵黎餵去都食唔到一碗,點粥仔凍晒照樣倒比小朋友食,好普通既常識都無,倒完垃圾成日唔洗手,,換完片又唔洗手,成日提住,心力交瘁咁濟。

我阿媽想搵返舊工人返黎湊小朋友,但舊工人借到通街財仔,我先炒佢,做野求其又講大話,只有一個優點係可以湊個細。
大家會唔會搵返舊工人?

侯爵府

big_bb_ff 發表於 19-11-14 03:10
新工人黎左十日,教極都唔識,做家務又慢,日日做果幾樣野教極唔識,成日要提佢洗衫摺衫,手腳慢到咩咁,基 ...

講真有借有還又唔係走佬就冇所謂,不過佢只係湊小朋友好,其他唔得都唔會諗,更何況係你炒人,人地都未必返黎做

別墅

big_bb_ff 發表於 19-11-14 03:10
新工人黎左十日,教極都唔識,做家務又慢,日日做果幾樣野教極唔識,成日要提佢洗衫摺衫,手腳慢到咩咁,基 ...

手尾好長,好麻煩

大宅

回覆 big_bb_ff 的帖子

工人借財仔我唔會請,因佢地嚟香港人工已經係比當地高好多。新工人之前有冇工作經驗?佢有冇心機學?畀多D時間佢。我嗰個有超過10年工作經驗嘅,嚟咗2個幾月日日煮同一款早餐都仲要問我要點煮,唔好話叫佢煮餸,連番熱食物都要問要煮幾耐,叫佢做嘢就次次都唔記得一D,失魂冇手尾,淨係記得拜神。

珊瑚宮

出遲一日糧睇佢記吾記得!
玩具萬歲!

大宅

ming1020 發表於 19-11-14 05:14
講真有借有還又唔係走佬就冇所謂,不過佢只係湊小朋友好,其他唔得都唔會諗,更何況係你炒人,人地都未必 ...

我炒佢果陣,都係咁同我講好鐘意係度做,幾時叫佢返黎做都得咁。

大宅

回覆樓主:

我覺得唔會係A 餐 同B 餐揀,既然炒得就唔會要返。出去再揾個C 餐啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

以前個借財仔工人唔好要, 你炒得嘅, 唔好再捉虫啦。

而家呢條大懒虫, 即炒啦。 揾過個啦。

大宅

我覺得你炒得佢無謂再叫佢返黎, 變左比佢覺得你冇左佢唔得, 個勢就去左佢度. 到時佢攪咩你都唔知.
其實我依家個工人都比我發現借左一間財仔,但我地扮唔知,佢還到冇追到屋企就算. 佢都係做野求其又講大話,Dirty. 一樣只有一個優點係可以湊我個New Born, 對佢好好. 依家依個係印?比個時間train up 下佢, 話哂黎左都係短短10日, 如果都聽教聽話都可以留!

複式洋房

gallychu 發表於 19-11-14 12:40
我覺得唔會係A 餐 同B 餐揀,既然炒得就唔會要返。出去再揾個C 餐啦

同意!

大宅

jiffjiff 發表於 19-11-14 13:25

我覺得你炒得佢無謂再叫佢返黎, 變左比佢覺得你冇左佢唔得, 個勢就去左佢度. 到時 ...

係菲,佢屬於笨實果種,又笨又實,叫佢而家洗碗,淨係識講yes,就望住你企係度,仲要我講多兩次再加now, 先郁,真係好頭痛,我要返工,無得請假帶住佢架啦。之前請左一個星期帶佢,日日都好似發夢咁,企係度發呆,教佢煮飯,次次都揚晒野mark 低,但下次問返佢又唔記得。最衰一樣野比我發現佢私自攞我囡的橡筋扎頭髮,其實所有野我都供應晒比佢,沖涼lotion咖啡,但我唔鐘意佢自己問都未問就攞我野用,係衰呢樣,不過預左工人都係貪心架啦。手腳慢都未講晒,淨洗馬桶洗足一個鐘呀,死未,真係唔知教幾耐喇

珊瑚宮

big_bb_ff 發表於 19-11-14 19:15
係菲,佢屬於笨實果種,又笨又實,叫佢而家洗碗,淨係識講yes,就望住你企係度,仲要我講多兩次再加now, 先 ...
是否從未打過工的海外菲?
玩具萬歲!

複式洋房

我吾會搵返!甘差!但你而家呢個係似扮傻,慢慢做!
我之前個菲都係甘,佢係扮做得吾好,等你自己做返,甘佢就吾洗做。吾敢再請菲,請印之後先知咩係物有所值!

子爵府

既然你之前炒佢, 即係你都忍唔著佢啦... 無謂叫佢返來啦, 否則佢真係覺得你無佢唔得, 你到時再翻炒佢, 你仲心痛.

子爵府

炒左就唔好返轉頭啦
一陣間佢報復仲麻煩

大宅

fitfish 發表於 19-11-14 20:59
是否從未打過工的海外菲?

係呀,又話做話heath centre , 基本衛生常識都無。
黎左差唔多十三日,今日都餵唔到細囡食粥,真係食十啖都係,然後呃我地話食晒,我地睇cam 知道佢講大話折穿佢就say sorry 當無事。好嬲呀,bb 完日無咩食野都唔當一回事,真係嬲到想即炒佢。舊果個起碼係唔會講大話,細女唔食野唔會話佢食左,新呢個都唔使留架啦,最壞打算咪辭職自己湊返啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至