0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個bb依(emoji)3個半星期大,仲未戒夜奶,瞓覺時會突然發出「依依urrrr」嘅聲音,都幾大聲,有時我以為佢會喊,但我見距離上次夜奶得2個鐘,我就唔理佢,佢最後又無喊,之後會瞓返,但keep住隔一震就「ee...urrrr」,有冇其他bb都有咁嘅情況?因為佢未戒夜奶,我已經無得瞓,加埋佢不停「ee...urrrr」,我本身係醒瞓人,佢一叫,我就全不停醒...有無其他bb都有咁嘅情況呀?

複式洋房

irisho1120 發表於 19-11-14 07:27
我個bb依(emoji)3個半星期大,仲未戒夜奶,瞓覺時會突然發出「依依urrrr」嘅聲音,都幾大聲,有時我以為佢 ...

我BB都有吖,瞓唔冧。日間同佢玩下,佢夜晩好瞓D!另外,有無同佢清鼻鼻?

禁止訪問

回覆 irisho1120 的帖子

Hi irisho1120 ,初生BB 呼吸道較窄,當呼吸道中有分泌物/濕度太乾燥,都有機會令BB呼吸急促/大聲,沖完涼後抱BB 坐係充滿蒸汽嘅浴室5分鐘,濕潤的空氣可以軟化鼻垢同稀釋痰,保持空氣流通,BB床要遠離窗簾或大塵位置。如果BB日間時份嘅飲奶份量同餐數比較穩定和規律,滿足到佢一日所需,就會自然戒左夜奶,依家BB飲奶定唔定時?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

子爵府

irisho1120 發表於 19-11-14 07:27
我個bb依(emoji)3個半星期大,仲未戒夜奶,瞓覺時會突然發出「依依urrrr」嘅聲音,都幾大聲,有時我以為佢 ...

正常,100日會自己訓得變好,開頭唯有捱下

別墅

我bb兩星期大 都係成日瞓瞓下發出呢d怪聲
‘’hehe hurhur’’咁嘅聲
我即刻買咗生理鹽水同吸鼻器諗住幫佢吸吓鼻
但係又見到啲媽媽話唔好搞佢鼻膜好薄好容易整親
琴晚佢打乞嗤又真係自己噴咗夠鼻屎出嚟
不過瞓覺都仲係咁嘅聲 但又唔會話演化到喊
都唔知想點

洋房

回覆樓主:

開頭我b都有,但到2個月時好好多,冇乜雜聲,有時諗大人都有鼻鼾啦,bb有呢啲聲應該正常,因為氣管窄,我冇特別用野清潔

男爵府

好正常,初生嬰兒瞓覺其實係好嘈。大大吓就會冇。所以所有人都話頭3個月係最難捱.... 加油媽媽。

大宅

我B女都係咁,後尾大大下靜左好多了,呢段時間係攰啲,但好快捱過去的~

首頁

尾頁

跳至