時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我覺得無論示威者又好,警察都好,論斷是非,應該看行為而非身份。有示威者死/重傷,就可以持續破壞任何嘢?每個生命都一樣寶貴,無論是示威者、警察、定普通巿民。香港,是屬於大家的,大家、大家的上一代有份一起建立出來,冇人有權剝奪。放火者,何不先燒自己架車、自己屋企?冤有頭債有主,香港巿民何其無辜?何不殺入中聯辨、殺入禮賓府、殺入解放軍營、殺埋上北京?有冇勇武夠膽?拎香港巿民開刀,欺善怕惡,何解仲有人支持?

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-11-14 11:37

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我d深黃朋友都小爆d警察猛向班「小朋友」射催淚彈,但班「小朋友」係喺度堵緊路、丟汽油彈入警署

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

feifei_baby 發表於 19-11-14 10:58
我覺得無論示威者又好,警察都好,論斷是非,應該看行為而非身份。有示威者死/重傷,就可以持續破壞任何嘢 ...

根本而且係雙輸,冇一方有利,無論社會,警察,學生,市民

zoeleunggg    發表於 19-11-14 11:13

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

feifei_baby 發表於 19-11-14 10:58
我覺得無論示威者又好,警察都好,論斷是非,應該看行為而非身份。有示威者死/重傷,就可以持續破壞任何嘢 ...

同事,夠膽就唔好搞市民,直接搞中聯辦,林鄭屋企,成日搞d住宅區

公爵府

cathy.auyeung 發表於 19-11-14 11:02
根本而且係雙輸,冇一方有利,無論社會,警察,學生,市民

冇錯,用暴力行為去爭取,與法治違背,根本冇可能成功。雙方不斷升溫,大家都落唔到台,件事都唔知點解決。

公爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

大家都反對爆力,示威者冇法冇天,嗰腦黑白不分

子爵府

直接搞林鄭屋企

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

暴徒無人撐就會好快瓦解,但香港情況係有一大班人盲撐, 無論佢地 縱火、 堵路 、私了政見唔同嘅人,火燒人、鋪佢哋都覺得佢哋係啱㗎,香港點會唔死。
5月前我地可以講乜都無問題,但而家 隨時畀人私了,香港被暴徒攪到人心惶惶。

大宅

所謂的「小朋友」已經係成年人有自己思考,要為自己的行為負責任!

子爵府

feifei_baby 發表於 19-11-14 11:07
冇錯,用暴力行為去爭取,與法治違背,根本冇可能成功。雙方不斷升溫,大家都落唔到台,件事都唔知點解決 ...

日日 好似打 war game 咁
如果可以 不如第一步 唔好叫黑警 唔好叫曱甴先啦

公爵府

808280 發表於 19-11-14 11:11
暴徒無人撐就會好快瓦解,但香港情況係有一大班人盲撐, 無論佢地 縱火、 堵路 、私了政見唔同嘅人,火燒 ...

我唔明點解可以撐暴力,原意爭取自由,變成剝奪大部份人嘅自由去爭取佢地理想中的自由...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

示威者是否忘了為何走出來,
反送中,害怕共產黨管治,
作為土生土長香港人,
我明白,也支持,
但當你爭取到一樣,
你又添加另一樣,
不如講明想香港獨立。
噢,你想埋英美堆,
我認為英美也不敢公然分裂中國。
你不想承認,
但香港確實是中國的一部份,
就算警察有錯,
也不代表暴徒可以為所欲為,
放火丶掟磚丶如今還射箭?
暴徒提升武力,
警察自然要相應加強武力,
我真心不希望有人受傷,甚至死亡,
現在不是打機,生命沒有restart掣,
現實常常要有妥協,
缺一不可,只會令香港萬劫不復。

公爵府

micling 發表於 19-11-14 11:13
日日 好似打 war game 咁
如果可以 不如第一步 唔好叫黑警 唔好叫曱甴先啦
...

我成日有個感覺,用暴力果班,平時一定係打暴力game打到天昏地暗果啲人

公爵府

soso1227 發表於 19-11-14 11:15
示威者是否忘了為何走出來,
反送中,害怕共產黨管治,
作為土生土長香港人,

好同意,我有時覺得,呢啲「小朋友」真係好似小朋友扭計,扭到一個位,已經唔記得扭咩,為扭而扭... 話說回來,啲「小朋友」係咪真係知爭取緊咩?

水晶宮

808280 發表於 19-11-14 11:11
暴徒無人撐就會好快瓦解,但香港情況係有一大班人盲撐, 無論佢地 縱火、 堵路 、私了政見唔同嘅人,火燒 ...

Agree x 1000000 !最衰係撐暴徒、曱甴顆D
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

feifei_baby 發表於 19-11-14 11:15
我成日有個感覺,用暴力果班,平時一定係打暴力game打到天昏地暗果啲人
...

係,暴徒而家係當打機打war game,
根本當所有嘢都係死物包括人, 男女暴徒都會盡力去破壞, 用易燃液體火燒人, 高空擲下磚頭係會死人㗎 ,但佢哋都唔當一回事。

男爵府

幫推

公爵府

成件事根本唔係「單純」的暴力發洩事件,而係「有目的」地進行政治活動。所以,無論任何一方出來呼籲暴徒收手亦無用—-直至,金主用光所有彈藥為止。暴徒無糧出,自然唔會做嘢。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

feifei_baby 發表於 19-11-14 11:17
好同意,我有時覺得,呢啲「小朋友」真係好似小朋友扭計,扭到一個位,已經唔記得扭咩,為扭而扭... 話說 ...

暴徒而家只係為破壞而破壞,一不滿就破壞,唔理有無得罪佢地,只要佢地喜歡就破壞。校園,中資,商場,藥房,餐廳有得罪佢地咩,同佢地所謂嘅理想有衝突咩。

首頁

尾頁

跳至