想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

別墅

smilekama 發表於 19-11-14 13:55
我同c6結婚已兩年覺得係生b既時候,但而家香港多區受到催淚彈污染左空氣,會唔會有影響?
...

我都係兩年喇,但都擔心tg會增加生畸胎既機會,同埋心情都大受影響

別墅

唔敢生..

別墅

colorstar 發表於 19-11-14 14:34
我都係兩年喇,但都擔心tg會增加生畸胎既機會,同埋心情都大受影響

我老公都有咁講過怕畸胎

別墅

cphyvonne 發表於 19-11-14 15:02
唔敢生..

大宅

我同c6結婚已兩年覺得係生b既時候,但而家香港多區受到催淚彈污染左空氣,會唔會有影響?
...

我同我太太上年生咗b仔, 琴晚同太太傾開, 佢話如果係今年有咗,佢都會重新考慮生唔生出嚟, 因為睇到而家個社會太動盪, 唔好話小朋友連大人都驚緊。

大宅

...

我同老公原本一路努力中,努力左5個月都未有,最近香港咁樣,老公好怕有影響會生k胎,佢想推遲下年睇下點再決定,但我地年紀又唔細,我唔想再推遲,加上唔係想有就有,同佢意見不同,今朝為左呢樣野嘈左陣,勁唔開心

別墅

陶淵明 發表於 19-11-15 00:02

我同我太太上年生咗b仔, 琴晚同太太傾開, 佢話如果係今年 ...

咁我又覺得唔好結束個小生命
不過生左又係對小生命無咩好處
真係唔知點算好

別墅

smilekama 發表於 19-11-15 02:01
真係唔知點算好

係呀
我本來都想調理下先,等社會穩定少少先生。不過,小天使要黎,真係擋唔住。唯有自己喺衣食住行都小心d.
我諗大家又唔洗過份擔心既。頭三個月媽媽食乜都唔會點影響BB。
日本褔島事件後到而家都唔多覺有畸胎呀。
調返轉,反而大家心情唔好,就真係好難會bingo, bingo左又難陀穩。所以最緊要係父母的心靈要健康呀。
大家加油

大宅

smilekama 發表於 19-11-15 02:01
真係唔知點算好

而家我個仔差唔多一歲三個月, 本來呢段時間係最開心最好玩。但本身返工已多嘢做, 再加上而家個社會咁樣搞, 面對阿仔成日喊,又唔知佢想點, 我自己都發多咗脾氣。
我覺得啦,如果本身係有錢或者有外國護照,可以去外國定居嘅,真係吾怕生。
最多遲啲香港亂到一個點嘅時候跟住走囉,最緊要有后著。
為咗呢個小朋友我同太太都付出咗好多金錢同埋精神, 我都希望我哋嘅付出係有回報,希望個社會盡快平靜。

大宅

...

希望樓主唔係借題發揮啦,不過自身經歷話比你聽,BB唔係話自己想有就有,而家科技咁發達,有好多檢測其實擔心嚟都嘥氣,不如擔心生唔生,自身經歷所以如果想要小朋友不要考慮太多。成日見到啲人話有都諗下要唔要就好嬲,不喜勿插。

大宅

...

唔好成日淨係講擔心催淚彈啦 擺到明有偏見
有立場討論 唔該返去政壇 而家暴徒亦狂燒垃圾同膠影響空氣會少?

講返D客觀D嘅正題:

我自己亦覺得而家嘅香港 唔適合小朋友長大 每日社會都係互打互罵低氣壓 小朋友們唔會有開心嘅成長環境

大宅

SugarBoo 發表於 19-11-15 10:32
有立場討論 唔該返去政壇 而家暴徒亦狂燒垃圾同膠影響空氣會少 ...

說得好好,借題發揮!

別墅

springchisham 發表於 19-11-15 10:19
希望樓主唔係借題發揮啦,不過自身經歷話比你聽,BB唔係話自己想有就有,而家科技咁發達,有好多檢測其實 ...

我只係最近聽到好多人講同啲FB post講好多TG既影響,所以先咁樣開post問。希望唔好誤會我借題發揮

別墅

SugarBoo 發表於 19-11-15 10:32
有立場討論 唔該返去政壇 而家暴徒亦狂燒垃圾同膠影響空氣會少 ...

我只係最近聽到好多人講同啲FB post講好多TG既影響,所以先咁樣開post問。希望唔好誤會我借題發揮,我亦都無偏見。我明明只係想問一問大家想同c6睇下大家生b呢個問題而去計劃下一步點做

別墅

EasyTrendyMum 發表於 19-11-15 02:38

係呀

Thank you 我同我老公都係順其自然算啦^_^
題外話想問一問...咁因為我由細到大都成日病,大個左仲因為成日經痛/偏頭痛而食好多止痛藥,咁樣其實有無影響生B?。

別墅

陶淵明 發表於 19-11-15 07:39

而家我個仔差唔多一歲三個月, 本來呢段時間係最開心最好玩 ...

辛苦哂啦其實我老公都諗定遲啲去外國定居的,原本諗住係香港生完,到小朋友上小學既時候就移民,咁bb至幼稚園段時間都可以比下自己父母見下個孫玩下。

大宅

...

你唔好傻啦啲空氣會飄來飄去㗎嘛, 佢又唔係固體你使乜驚呀

大宅

smilekama 發表於 19-11-15 15:36
辛苦哂啦其實我老公都諗定遲啲去外國定居的,原本諗住係香港生完,到小朋友上小學既時候就移民,咁b ...

移民都係一個好方法

別墅

smilekama 發表於 19-11-15 15:25
Thank you 我同我老公都係順其自然算啦^_^
題外話想問一問...咁因為我由細到大都成日病,大個左仲 ...

我未有之前都係會勁M痛,次次直接食止痛藥。可能個子宮會弱dd呱。不過我飲左兩星期唔夠的中藥已經有左
所有野都話唔埋

首頁

尾頁

跳至