家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問做得過嗎?
我目的keep住 3個月戶口有1M
佢at least有$1000利息
請問呢啲投資工具有風險嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

贏粒糖、輸間廠~

散戶同銀行對賭、銀行開出盤口、散戶贏面有多高、自己諗~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 19-11-14 15:20
贏粒糖、輸間廠~

散戶同銀行對賭、銀行開出盤口、散戶贏面有多高、自己諗~

但係如果我目的只係想keep住個戶口三個月零風險
咁如果買呢隻投資工具可行嗎?
我諗住起碼佢保本唔會蝕

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

amj 發表於 19-11-14 15:22
我諗住起碼佢保本唔會蝕

三個月定期、中信有2.6厘~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我諗住起碼佢保本唔會蝕

你看清條文、你那一百萬有機會是要接貨、買入澳元的~

淨係買費差價都蝕死你~

唔好貪心啦、世界上沒有免費午餐、高回報高風險、是永恆不變定律~

買基金真係好傷

大宅

大力大力 發表於 19-11-14 16:21
你看清條文、你那一百萬有機會是要接貨、買入澳元的~

淨係買費差價都蝕死你~

哦,big thx!
我為左keep住1M戶口

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我諗住起碼佢保本唔會蝕

呢個唔係保本同中高風險gor wor

大宅

wy_yen 發表於 19-11-14 19:45
呢個唔係保本同中高風險gor wor

oh
thanks!

伯爵府

我在DBS開戶時,也被sell 這個投資,職員話係"射龍門"實贏,
保證最少賺一千元。
我話我只想用1M做三個月定期,賺新客戶做定期比較高的利息。
我唔"射龍門"。

大宅

honglong 發表於 19-11-14 22:34
我在DBS開戶時,也被sell 這個投資,職員話係"射龍門"實贏,
保證最少賺一千元。
我話我只想用1M做三個月 ...

me too.
因佢話保證有$1000

伯爵府

我現在對自己聽唔明,唔了解清楚的投資產品,拒絕去買。

伯爵府

回覆樓主:

DBS好進取,每次開1M定期存款戶口,職員一定請你入房sell投資産品。
其他銀行不會。

男爵府

畀面勳章

amj 發表於 19-11-14 16:22
哦,big thx!
我為左keep住1M戶口

外匯的「射龍門」玩法係唔需要接貨嘅,的確是一樣保本的投資。

如果你無聽錯,呢個真係一個最小可以賺到1000 元的投資。不過如果到時匯價比合约更高或更低,你100萬就只可以賺到1000元的利息,比普通定期更小。

男爵府

wallshar 發表於 19-11-14 23:57

如果你無聽錯,呢個真係一個最小可以賺到1 ...

我一向以為佢似應沽期權要接貨,原來可以吾洗?長知識了。

大宅

即一百萬放三個月
最少可以收到一千蚊利息?
在沒有其他風險?

大宅

因為我唔介意 利息 少
我 只係 想keep住個戶口三個月
有一千蚊都好

禁止訪問

大宅

2017BKM 發表於 19-11-15 20:32
我唔會做,做定期都係想無風險,錢又唔係多好多,又無存款保障

ic
thx

男爵府

畀面勳章

amj 發表於 19-11-15 20:29
因為我唔介意 利息 少
我 只係 想keep住個戶口三個月
有一千蚊都好

同上面某人所講的完全相反,外匯「射龍門」完全唔需要理會要唔要某個價位接貨。投資的原理係用你原本定期正常應該有的利息的一部份去買入外匯期權。
原本買入期權係以小博大的投機行為,如果到期時匯價仍屬價外,買入咗的期權就全無價值。但因為你只係用你原本應得利息的一部份去買期權,所以就算買入期權的部份全部變牆纸,你都仲有一部份利息(1000元)可以收翻。

存款保障只係50萬,開得富貴户口的應該唔會太過關心有無存款保障呢樣野了。

大宅

wallshar 發表於 19-11-15 22:22
同上面某人所講的完全相反,外匯「射龍門」完全唔需要理會要唔要某個價位接貨。投資的原理係用你原本定期 ...

吾明
即我可否keep住有1M for 3 months
又可有$1000息

首頁

尾頁

跳至