自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一次要幫手寫會議記錄, 都有成10幾人開會, 就算我可以錄音, 請教我點知邊個打邊個發言?(我怕人地自我介紹一次我也暫未記得晒) 係唔係每句發言都要mark底? 請教各位提供心得.... 感激....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

aaa2012 發表於 19-11-14 16:07
第一次要幫手寫會議記錄, 都有成10幾人開會, 就算我可以錄音, 請教我點知邊個打邊個發言?(我怕人地自我介紹 ...

呢D每間公司唔同, 可以搵公司舊的會議記錄參考下.

rainbowchuuu3    發表於 19-11-14 16:14

已刪除用户

回覆樓主:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見同事都係會搵公司舊的會議記錄參考

水晶宮

會議紀錄重點不是大家講過d咩,係講完最後決定點做?(留下次討論/唔做都係一種決定)由誰做/跟進?

子爵府

1314625 發表於 19-11-14 17:11
會議紀錄重點不是大家講過d咩,係講完最後決定點做?(留下次討論/唔做都係一種決定)由誰做/跟進?
...

明白~thank you

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可睇舊果份最好
或上網搵word version改

別墅

Thank you 各位~~

男爵府

第一次要幫手寫會議記錄, 都有成10幾人開會, 就算我可以錄音, 請教我點知邊個打邊個發言?(我怕人地自我介紹 ...

通常記重點就可以,好難一字不漏咁記。如需要記錄有自我介紹呢一部分,便寫如“同事(或會議成員)各人介紹自己及所負責工作”。

當然,最重要係睇下你公司既文化係點,前人點寫。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 aaa2012 的帖子

準備一份 Attendant list。

將上一份會議紀錄上嘅人名,職稱,公司名打曬落去。預留空格,俾人填寫。

準備好每個人嘅名牌,放定係劃定好嘅座位前面,俾人依名坐。咁樣就唔怕唔知個茂理係乜水。

用兩支錄音筆,分別放長枱前后,收清楚每個人講話。

珍珠宮

環保接龍勳章

我以前係mark main point, 有咩要follow, 要chase, 有咩decision, 幾時deadline前要做到,邊個負責跟等等。

出街時公司傳統係point form, 唔會長篇大論,不過間間公司文化唔同,睇返之前會議記錄。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

睇返之前會議記錄,及當次的議程。
開會通常跟議程的流程。
跟返流程,寫返開會時講的重點(例如:進展、有新建意、繼續跟進,結果、邊個建議、邊個跟⋯⋯)

子爵府

回覆樓主:

最緊要:日期,時間,地點,出席者名稱。
分項討論,每項總結,如要投票,要寫清楚票數,下次開會日期,結束時間。

大宅

回覆樓主:

留低做參考先,
將來轉工有可能用到

首頁

尾頁

跳至