自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

轉一個星期買一次餸

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

siulianb 發表於 19-11-14 19:27
見你咁講好詳細 我諗我會涯得過的 可能只系我未習慣 同5夠瞓 荷爾蒙影響
...

未慣啫, 有邊個新手媽咪一湊就掂, 遲d 上左軌道就會好. 唔好諗咩捱唔捱, 生活有d 挑戰至冇咁悶.

湊到悶同煩時出街, 兩個小朋友著夠衫就得. 有時遠離d 家務一陣係好.

日頭你都要抽時間去休息, 做自己鍾意既野, 好緊要, 俾至少15分鐘時間去抖, 想打網去上網, 想睇書煲劇去睇書煲劇.

我覺得你洗衫果部份太麻煩. 如果你接受到, 全家人既衫可以一機洗晒, 淨係水洗少少衣物, 咁你做少好多野, 同埋唔駛keep 住d 污糟衫.

湊果陣真係行屍走肉咁, 1年後會好好多. 時間真係過得好快, 當過左去變回憶時, 當時你覺得炆既野就會變左笑話. 我見間中有人話會湊到瘦, 超羨𦿹, 我唔得囉...

大宅

siulianb 發表於 19-11-14 17:24
以家日日都累鬥累 2寶未滿月仲未介夜奶 我仲要已經帶佢行出行入 有時大寶太多電系屋企搞c棍 我都要手抱2寶 ...

推bb車帶大嘅去放電喇!我個細b也是一個月,我平時2點幾同佢冲咗凉,然後搞掂曬3點幾帶去公園,大嘅放電,細嘅喺bb車訓,不過我個大嘅係6歲,叫佢唔好遠,如果細啲可能唔放心

別墅

days.bb 發表於 19-11-14 19:48
轉一個星期買一次餸

我怕會變壞

大宅

Xmas吸收勳章

辛苦少少出啲錢請個陪月,坐好月之後才有好身體照顧兩個小朋友!

別墅

bosch 發表於 19-11-14 19:49
未慣啫, 有邊個新手媽咪一湊就掂, 遲d 上左軌道就會好. 唔好諗咩捱唔捱, 生活有d 挑戰至冇咁悶. ...

我真系攰到瘦 本身都諗住生完要減 點知以家連減都慳翻。。。
我每日最放鬆就系個大既瞓著左而細既未飲奶果段時間 耳根清淨 不過無耐又要餵奶 每日嘆上床5洗15分鐘實瞓著 但2.5-3個鐘又要起身 每朝7點9-8點我女就起身玩 每日瞓5多過5個鐘 真系想嘔血
不過你講得岩啊 bb越大越要痴住你就得個幾年 到時你想痴翻住佢 佢彩你都傻

別墅

檸檬茶葉 發表於 19-11-14 19:52
推bb車帶大嘅去放電喇!我個細b也是一個月,我平時2點幾同佢冲咗凉,然後搞掂曬3點幾帶去公園,大嘅放電, ...

我仲以為得我1個會bb出世無耐就帶佢地落公園玩 我以家手抱啊 因為黎緊天氣凍驚佢凍親!想問你冬天都會照帶bb落公園嗎?通常落去幾耐?

別墅

Babyfaceface 發表於 19-11-14 20:34
辛苦少少出啲錢請個陪月,坐好月之後才有好身體照顧兩個小朋友!

經濟有限 衰佬5系搵好多

大宅

siulianb 發表於 19-11-14 20:37
我仲以為得我1個會bb出世無耐就帶佢地落公園玩 我以家手抱啊 因為黎緊天氣凍驚佢凍親!想問你冬天都會照帶 ...

因為手抱真心攰⋯我講隻手!推bb車只要同bb著夠衫做好擋風佢就訓得好好!冬天照帶啊!畢竟大嗰個無理由因為細b而剝奪佢出去玩的權利,玩一個鐘頭都好啊!佢通常玩個半鐘左右

男爵府

siulianb 發表於 19-11-14 17:21
每日瞓5夠5個鐘 真系好佩服可以無工人無4老湊3個既媽媽

我冇人幫手,當日湊住個剛1歲同9歲+初生,不過好好彩,細果個好乖,一個月戒夜奶又冇扭計好瞓得

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

siulianb 發表於 19-11-14 20:28
我怕會變壞

唔會丫,我依家有左Twins,又有個大仔,轉左一星期買一次

男爵府

siulianb 發表於 19-11-14 19:28
見你地個個都咁講 可能真系我問題

坐緊月係會有時心情唔穩定 上黎搵大家傾下計啦(emoji)
時間好快過架咋,唔經唔覺我細仔都10個月lu

子爵府

回覆樓主:

(emoji)‍♀️
好你少少, 當時坐月有屋企人幫我帶大既番放學,買埋餸
然後每日自己煮
坐完月無幾耐,就放暑假
Bb剛3個月就日日帶出帶入大既番學放學同學野 兩個相差大約3年半
日日訓得4,5個鐘。仲要分開兩3次訓加埋先有

好快捱過
每階段都有每階段既辛苦
但值得既

BTW, 我都係一次買好多餸既
冰箱長放肉, 買瓜買菜, 幾日份量,星期六日老公係度時入定貨

大宅

經歷過,好彩挨過佐,宜家K2,P1算輕鬆一點,挨過佐就覺得唔算咩野,反而係一個好好的回憶,加油,相信你都可以

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

siulianb 發表於 19-11-14 18:28
以家我系買餸煮飯我都系襯我送大寶上校車99又仲未翻工1朝就出街買完翻黎湊翻2寶 之後系佢翻緊學果3粒鐘整 ...
3歲應該有些托兒服務。或者讀全日制幼稚園,有些扣左學卷,每月1千幾二千。

男爵府

回覆樓主:

我生細仔時,大仔已經k2番全日,我有請陪月,朝早爸爸送番學之後番工,放學同學仔媽咪幫我湊埋佢番上黎屋企,晚飯就陪月幫我煮埋大仔個份。

男爵府

siulianb 發表於 19-11-14 16:43
有無1湊2媽媽 其中1個系初生 坐月期間仲要煮飯 湊大寶 接送翻放學 做家務
但夜晚仲要餵夜奶?
你地時間系點 ...

之前係。好在我仔暑假出世。大仔唔洗返学。日頭有pt 姐姐帶大去上暑期班。
仲有我自己坐月自己煮咩都自己做。大仔都係自己坐。

大宅

siulianb 發表於 19-11-14 16:43
有無1湊2媽媽 其中1個系初生 坐月期間仲要煮飯 湊大寶 接送翻放學 做家務
但夜晚仲要餵夜奶?
你地時間系點 ...

我大既35M 細既6M 無工人無四大長老
坐月叫老公做,所有野連埋湊大既都係佢做,我只照顧個細既,叫佢煮飯,唔得就嗌外賣,最緊要休息。我個陣叫大個個企細既bb床邊唱下歌跳下舞,搵個空間任佢做乜都得,街我就反而好少落,太攰。

我明真係明 攰到透唔到氣

伯爵府

回覆 siulianb 的帖子

我係.大果個係麻煩的小學生, 細果個歲幾.
出院第二日已經一腳踢, 揹住細B去接放學﹑買餸煮飯﹑做家務﹑燉補品畀自己.
開頭未調較好d時間就只做必要的家務, 最緊要照顧好自己&小朋友.
煮飯多數係簡單蒸餸&烚菜, 有時午餐自己食就偷懶食薑醋撈飯.
屋企人都話請陪月, 但我唔想, 唔鍾意有外人係屋企, 為咗唔要工人, 我先至辭職做ftm. 不過因為一腳踢, 擔心太大壓力, 我就捨棄咗餵人奶畀細B, 一開始就全奶粉囉.
而且我一向瞓得少, 餵夜奶都係我做. C6畀我瞓多d就負責送大果個上校車.
唔好逼自己做好晒d家務, 慢慢就習慣.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

首頁

尾頁

跳至