時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 李大人 的帖子

多謝!智者我就不敢當,但從依家睇到即使學業成績好嘅人都未必真系分別是非,真系好不解。有些事情我認為「不聽老人言吃虧在眼前」這句話是對的,以前的人所經歷的總比我們多,雖然他們的經驗未必可以完全應用在現今社會,但不能否認他們,因為歷史總是會重演的。

子爵府

我仔話好多同學都要得到同輩認同,所以班上好多黃(小五),我問佢咁你呢?佢話唔講,佢無興趣分黃藍(其實佢知阿媽我係深藍),可能佢唔想hurt我所以唔講

複式洋房

回覆 小肉妹 的帖子

我見過好多家庭因為政治立場而導致成日嗌交,你仔仔仲細,對於政治可能仲未好瞭解,以後佢黃藍都好,唔好迫佢揀,依家最緊要教佢獨立思考,明辨是非,價值觀要正,做人要有良知,咁就唔洗擔心佢以後誤入歧途,你都安心d

子爵府

朋友淺黃入深深黃

禁止訪問

侯爵府

LLM@ 發表於 19-11-14 23:20
我地果個年代必睇的讀物 呢位會員有料到喎

唔係唔係,只係依本書印象太深刻,亦係比較容易了解文革嘅一本書。

我鐘意睇書,而家嘅世界太多速食資訊,上網就咩都有,好多人忘記了睇書嘅好處同樂趣,所以希望推薦這本好書比樓主,相信有智慧嘅樓主會喜歡

複式洋房

回覆 Lulu0820 的帖子

雖然我唔咪特別鍾意睇書嘅人,但聽你咁講,我覺得睇下無妨,多謝介紹

侯爵府

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 23:34
回覆 Lulu0820 的帖子

雖然我唔咪特別鍾意睇書嘅人,但聽你咁講,我覺得睇下無妨,多謝介紹 ...

講明,有些情節都幾殘酷,食緊飯最好唔好睇,我當年可以一口氣睇晒,前一段日子想翻睇,睇咗一半,頂唔順放低咗,始終年紀大咗,閱歷多咗,以前當小說咁睇,而家好血淋淋。

年輕人,香港嘅未來真係靠你哋!我本來好絕望,見到你嘅留言我相信下一代仲有曙光,我哋依代依家係盡力去維護一個完整少少嘅香港,但未來,真係靠你哋!

靠班恐怖份子?只會攪炒

複式洋房

好多後生盲目到是非不分,你能夠理性分析已經好難得。
我相信一開始係善意,但好快已經扭曲左,加上啲細路精力旺盛,又好玩,又有英雄感,再加上唔想認錯,令暴力越演越烈。依家已經無得收科,武力鎮壓我相信係唯一選擇。

大宅

回覆樓主:

學生哥,難得你識醒
喺一堆盲目嘅人當中,你應該好痛苦
特別你果代都盲哂,辛苦哂

男爵府

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 22:54
回覆 李大人 的帖子

多謝!智者我就不敢當,但從依家睇到即使學業成績好嘅人都未必真系分別是非,真系好不 ...

樓主,你好成熟,單憑你的思想,已能夠理解為何你能夠醒覺,其實面對身邊朋輩影響,是很難的,希望現今社會有更多像你如此的大學生

男爵府

Lulu0820 發表於 19-11-14 22:22
同學,恭喜你找回理性!難得!

介紹你睇本書叫“天讎”(我覺得應該列為全港高中生嘅指定讀物), ...

多謝你推介這本書,我也立即download 咗,可以慢慢睇

男爵府

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 22:07
我身為一個學生,好多身邊嘅同學系黃絲,但依家過左幾個月我由淺黃變左中立,甚至系淺藍。D同學日日喺IG發 ...

有些朋友已移居外地 ,無時無刻分享警察的罪行,好似發現新大陸咁,其實佢哋真正知幾多? 對我來說他們也是散佈仇恨的罪人, 對社會幫不上忙的愚人。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Well said. 樓主,支持你
香港還有唔少清醒又理智既年輕人

別墅

我身為一個學生,好多身邊嘅同學系黃絲,但依家過左幾個月我由淺黃變左中立,甚至系淺藍。D同學日日喺IG發 ...

終於醒返,回頭是岸!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

衷心欣賞你!

侯爵府

回覆樓主:

少有清醒的年輕人, 加油!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

有冇搞錯,警察濫權?根本警權不足,警察也太克制

男爵府

回覆樓主:

樓主加油,希望你能努力讀書,憑實力在你同輩中能領導同儕,不要做一個被代表的人!

男爵府

見到你呢段野,好令人感動,原來仲有清醒既年青人。 好多謝你咁有心機去打曬你心中所想出來! 曾幾何時香港擁有既自由,係包括言論自由,而家呢? 唔認同佢地既會被私了,被起底,打到你收聲。不停去破壞去影響民生,口口聲聲話係為未來而去破壞,一個冇法治既社會憑乜野去爭取自由?! 火燒人, 磚頭掉死人,竟然仲有黃人向度話人抵死,燒得好,再屈係其他人做, 竟然可以一點同理心都冇,我覺得呢班所謂為香港既未來而努力爭取既人好可悲,希望會有更多年青人可以好似你咁及早清醒,咁樣香港先真係有未來。

首頁

尾頁

跳至