論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景:中介(以前的舊同事,以前係老師,重做左6-7年朋友)黃**老師推介(垃圾到不得了,為賺錢乜都做,厄朋友)
經過:之前姐姐經佢手請,好到不得了,但回印尼了,黃**老師(中介)介紹了一個從未來過香港的菲律賓牧師太太俾我,話佢樣樣都好掂,一定幫到手,所以我信左,亦俾佢厄左。

姐姐7月頭到港,至今已經4個月,仍然不知所謂,應唔應該炒左佢?
7月至今,從未幫過我女冲涼,中介話你要同佢講,佢先做,照顧小孩照顧到唔幫冲涼,我真係未見識過。
我7、8月放假,所以差不多所有野我自己做,佢淨係拖地洗衫,飯都無乜煮過,我地差不多曰曰出街食。工作表現一般。九月十月就見真章了。

九月開始,每天傳訊息俾我,問今晚煮乜餸,我工作繁忙之余,重要每曰回想屋企雪櫃有乜,工人姐姐完全唔識自己決定,而且煮得好一般,我已經手把手教過佢,教左佢幾次,只可以用一個字形容,係熟的,好一般。而且淸潔麻麻,地下好污糟,叫佢先做,我唔係屋企,要返屋,佢負責照顧我女(4歳),所以都忍佢。
佢每日問,

複式洋房

2019勳章

Szesze0507 發表於 19-11-14 22:14
背景:中介(以前的舊同事,以前係老師,重做左6-7年朋友)黃**老師推介(垃圾到不得了,為賺錢乜都做,厄朋 ...

換啦 你咁樣真係好辛苦

大宅

回覆 Szesze0507 的帖子

工人姐姐每曰問食乜餸,直至10月中,我發現好多野都壞,引發了很多問題。首先,佢原來無煮飯/麵俾我女做午餐(阿女返下午班),只係俾包果汁同麵包佢食,重要原來佢無同阿女刷牙,阿女牙仔變黄了,婆婆(不同住)問才知道姐姐無煮嘢阿女食。
重申:工人姐姐41(我也不嫌她老),有兩個仔在菲,好似完全唔識照顧小孩一樣

同中介講,中介竟然可以話菲姐話阿女唔想食,所以唔煮,簡直係不知所謂。

最不知所謂的,係我屋企個濾水器爛左,一定係工人整爛,因為係用刀砍爛條管,個中介重埋沒良心話爛得好奇怪,整爛野唔緊要,我可以買新,問題係我由始至终都唔知,都唔知飲左幾多污糟水。有一曰,我去廚房洗手,見濾水器條管挷左繩,貼左膠紙,覺得好奇怪,拆開竟然見條管砍爛左,菲姐竟然答我:(I don’t know,mum)有無攪錯,你唔知又點會用膠紙貼返。好,我忍,之後部洗衣機又壞埋,我都忍。

大宅

回覆 rainbowww 的帖子

重有後續的,除左整爛濾水器唔認,整壞洗衣機唔忍,無同阿女刷牙,無煮飯俾阿女外,我在10月發現我屋企有床蝨,好明顯係菲姐啦,個中介重可以話床蝨區區都有,叫我快啲搵滅蝨公司,有無搵錯,係咪痴線架,我屋企本來都無蝨,根本係因為個姐姐囉。好,我都忍。
10月某一日,我在家,竟然發現個菲姐切野係唔用帖板,直接在手上切,我已經o左嘴,重有,佢竟然將我啲芝士腸搣左層皮,煮到好似豬油咋咁,叫佢煮豬排,佢竟然落5大匙油,直接放入鍋,然後蓋蓋,完全無調過味,我又再教。夜晚重勁,叫佢煮魚塊,我在客廳聽到油聲,立即入廚房,見到油鍋已熱,但啲魚塊係無切無調味地放在一旁,完全晤知佢想點,好,我又再教。

之後重勁……

複式洋房

菲係好衰咖!10個9個都係甘!無愛心、懶、講大話、偷野⋯你請過印都知會好大分別!不如自己去另一間再請過啦!

大宅

之後,個中介話幫手跟,個菲姐就不停自己在廚房哭泣,我想講,佢攪到我屋企咁,我一句都無閙過佢,佢重想點,我教佢煲湯,佢又一邊喊一邊學,攪到我都唔想教,同中介話,佢先爆話菲姐之前係黎過香港,一個月唔夠就俾人炒左,因為洗花左個易潔鍋。所以我主動聯絡前顧主(中介的朋友)點知前顧主話菲姐(佢堅係乜都唔識,只識洗廁所和拖地),(完全唔識煮飯,菲姐話佢從來無煮過飯,係老公煮),(佢整爛咗我一把抽氣扇,一隻易潔鑊,但佢話唔關佢事),(仲要黑我面),(再同我老公哭訴,話我和婆婆黑面,佢唔開心)聽到前顧主咁講,我真係想喊,俾過朋友厄左。之後.....

大宅

回覆 豆太太 的帖子

重未完,佢唔識煮,我教佢,個中介重錄段野黎,話顧主唔識,個姐姐好難識,痴缐架,我唔常煮係因為忙,唔係唔識,重有,我有俾錢架,是否應該請到個識煮的工人,中介話佢乜都ok,原來定義係乜都放落鍋,蓋蓋煮熟就叫ok
之後重陸續有黎,菲姐whatsapp中介話自己upset,話我要求高,係咪傻架,我係請你返黎幫我手解決問題,唔係製造問題俾我。之後個晚,我入廚房竟然見到袋麵包內有曱甴,同個中介講,姐姐係咪晤想做?,都無改善.......,佢想走,可以通知我,我會放佢走的,唔洗咁呀!俾我地食曱甴包,個中介又再本末顛倒咁話,叫我用什麼牌的曱甴藥,好有效,係咪顛架,好明顯係菲姐無衛生,源自菲姐囉,攪到咁多曱甴⋯⋯

大宅

我問前顧主,佢話菲姐(佢日日都好慘咁,又喊住食飯),重有菲姐自己係我屋企彈琴,完全無做工人的自覺,我屋企係咪真係無野做到可以工作時間彈琴,簡直係人都顛.....
我同中介講,唔想姐姐日日問食乜,佢話會跟,原來跟的定義係轉由佢whatsapp我問,根本無分別,重要同我講:(依家我係幫你解決問題,如果你唔同我合作冇問題,你可以鍾意做你鍾意做嘅嘢),有無攪錯,完全好似係我有問題囉⋯⋯

我老公叫佢煮麵,佢就煮意粉,重要煮5人份量,我老公話食死佢,完全唔知姐姐攪乜。我已經提左姐姐了😖😖😖😖佢煮啲蒜容抄菜係苦𠺢……

我屋企盆花擺左係廳2個月,估謝到變爛花都唔掉😭😭😭😭薯仔擺到發曬牙都唔煮😱😱😱要掉,姐姐煮左5人份量的意粉仍在雪櫃中,無人理,浪费食物😖😖😖菲姐從來唔會翻熱雪櫃內的食物俾我地,放耐左,只有不停倒。無啦啦攞左我舊$50豬肉整肉餅,難食到嘔,最重要係浪费,塊肉餅大過我塊面,只有3人食,非常難食,之前已教過佢3次如何整,仍無改善,完全唔識预份量。菲姐重要向中介哭訴返轉頭,

大宅

前顧主的經歷:其實一直想不提這事,因我在一月已即日炒公主,也知道她在七月已來港再工作。但仍想小器地講一講她的行為。

由於事出突然,無辦法耐心選擇公主,唯有臨急決定請佢,只要求佢清潔,協助婆婆接送女兒上幼稚園和煮飯。當時公主和agent都話懂煮飯和懂清潔,未嚟過香港,在菲係牧師老婆,係虔誠基督徒。

十二月中嚟到,笑臉迎人。好親切好乖咁!因我要返工,因此我講明婆婆嘅說話就係我嘅說話,一定要聽。

第一星期:唔識煮飯,連煎蛋都唔識。我問佢係菲唔洗煮飯,公主話佢老公負責煮,佢唔洗做。結果,婆婆繼續負責買餸煮飯。日日洗抽油煙機,但到某日,抽油煙機油格不斷漏油出嚟,叫佢打開睇,油已裝滿晒。婆婆叫佢清潔返油格,公主即黑面。

第二星期:將一隻剛買返嚟嘅易潔鑊洗到花晒。婆婆問佢用乜洗,公主表示用布油,啲花痕唔關佢事。我哋無追究,只係掉咗隻鑊。

第三星期:洗壞抽氣扇,完全開唔到!我哋仍然無追究。每逢阿sir在家,就搽粉底和唔紥瓣地工作。

第四星期:趁我返工,婆婆和阿女去街,同阿sir聲淚俱下投訴婆婆話佢洗花隻鑊和黑佢面,投訴我唔比個女跟佢。另要求四月回菲過復活節。我係係cam度睇到和聽到所有內容。

我放工回家,即時叫佢執嘢,出信計糧出機票,叫agent接公主走。

臨走,公主喊住問我係咪好憎佢,我話我從來無咁諗過。公主問咁點解佢做完家務,我一句讚美佢嘅說話都無。我話每次我見佢完成工作,已講👌🏻,仲比佢20:45就入房休息或瞓覺,同老公和仔視訊。每朝我0650出門口,佢都未起身工作。仲想要乜嘢讚美?

大宅

Szesze0507 發表於 19-11-14 23:56

前顧主的經歷:其實一直想不提這事,因我在一月已即日炒公主,也知道她在七月已來 ...

中介(即黃**老師係知道呢件事,重要埋沒良心幫菲姐,明厄朋友)

大宅

重有,菲姐用煎pan蒸包、蒸野食,我預左個煎pan已經無𠺢啦。10月某星期日,一早起床,去到廁所,竟然見到成地長頭髮,完全唔知想點,中介重講教菲姐煮餸,教左基本常識同衛生先啦,要我幫菲姐執手尾。

其實,菲姐已經無乜野做。中介就話菲律賓公主好辛苦,星期一至五,早上,我老公送大女返學,公主只係在家睇住我细女,整早、午餐🥣佢食(點知佢俾垃圾我女食)之後同佢換校服,送佢落樓下搭校車,之後公主無野做。然後2:30去我大女學校接佢放學,跟住返屋企樓下等校車,接埋妹妹返屋企。公主只走一度,就係大女學校,其餘都係屋企。菜都唔洗買,同埋唔洗佢行,我樓下就係巴士站了。

個中介重要係Facebook 教菲姐煮飯,煮腸仔同雞翼,完全突顯菲姐的無能,出街食仲健康過佢煮。重要自從話佢無煮飯俾阿女食,佢就煮埋啲垃圾俾阿女食,好彩我奶奶👵星期一、三、五過黎,奶奶見啲飯咁難食,自己另外整左俾我女食,倒左佢啲垃圾。
有次我買左豬扒返家,跟住菲姐問我洗唔洗改煮我pack豬扒,佢啲雞翼解凍中,又點改煮其他,解凍完再雪,會有好多菌
有次我返到屋企,

大宅

有一晚,我夜晚返家,竟然發現電飯煲啲陶層洗到無左,菲姐同中介講話唔關佢事,係之前的姐姐整,話我揾reasons angry about her,被害妄想症,覺得我屈佢,真係痴線,我就黎激死,點解我要find reasons 去angry about her,我好得閒咩宜家,痴線架,你無做任何野,人地點會話係你,都痴架,佢未黎之前我都有煮飯,個飯煲唔係咁囉……成日唔認錯。我老公叫我忍,因為佢重要照顧我的細女。好,我又忍佢。
自此,已好少叫左煮飯,唸住叫佢洗廁所,點知水龍頭同花灑都爛埋,重要唔講,等我自己發現,誠信完全有問題。

重有,我日日執手尾,食唔曬的飯會求其放廚房櫃台,唔會放入雪櫃,啲洗左的衫求其掛在浴室,每晚都要幫佢收衫,長期無熱水,好多時我自己煲。唔知有無做清潔,摸到沙發係黑黑的塵,每曰用3個鐘煮飯,菲姐一接完阿女放學(5:00前),就開始在煮飯,一煮3個鐘,完全唔知佢攪乜。

有次我返到屋企,見佢竟然用我50粒元貝(大粒)去滾個冬瓜湯,我真係欲哭無淚了。又有一次,我買左pack調味豬扒,叫佢焗,佢竟然用平時食飯的叉去插舊生豬排,然後我叫佢用刀切,佢竟然求其攞把剪紙剪刀黎剪開塊扒。

大宅

自從飯煲單野,我一直留意佢表现,不過佢真係一啲改善都無,當正我屋企係佢自己屋企,成曰係度唱歌,完全不理他人感受。播歌勁大聲,我女考試在房溫習都聽到。
之前中介教菲姐用報紙包菜,菲姐做左幾日又無做,勁無記性,食飯要準備紙巾,又無做,水果又無切俾我地食,得佢自己食,又食曬小朋友的蛋糕,問佢啲嘢,佢只會答(I don’t know,mum)

這菲姐,你會俾佢改過機會嗎?定我太遲炒佢?

大宅

我會即炒唔忍佢,我情願請住鐘點先。

複式洋房

背景:中介(以前的舊同事,以前係老師,重做左6-7年朋友)黃**老師推介(垃圾到不得了,為賺錢乜都做,厄朋 ...

我唔會忍,聽你咁講,佢一樣優點都冇,完全幫唔到手,淨係幫你接個女,貼錢買難受,自己谷氣!
五十粒乾瑤柱滾湯,呢個真係著晒火!有常識都唔會咁做啦!

複式洋房

2019勳章

Szesze0507 發表於 19-11-15 00:45

自從飯煲單野,我一直留意佢表现,不過佢真係一啲改善都無,當正我屋企係佢自己屋 ...

你應該係個好雇主。真係好有耐性。你無問清楚距有無斷約咩? 你個中介好唔老實

複式洋房

咁過份

大宅

回覆 rainbowww 的帖子

好顧主我係呀,返左印尼個姐姐重同我保持聯絡,見到新聞報導香港好亂,佢主動關心我地的安全,重寄左一大箱特産俾我地!個中个(黃**老師)同我以前係同事,又做左幾年朋友,知道我容忍度高,所以厄左我,最攪笑係,佢覺得自己係幫緊人(菲姐),但黃**老師條數係咪計錯左,幫一個,害我全家四個人,重要麻煩我奶奶黎幫手,簡直荒荗到極點。

我重未講完,菲姐整爛左水龍頭,我無出聲,想睇下佢會唔會同我講,已經三個星期都未講,重點係有一我返到屋企,去廁所,竟然見到佢係我洗手盆度洗緊衫,都唔知有無洗佢自己啲內衣褲⋯⋯菲姐黎左5個月,我重未見過佢冲涼…

琴曰去宜家食野,我用叉拮雞翼俾佢,菲姐竟然用手抆,佢隻手當然係無洗過,見到都咁,我想我返工時,佢衛生都唔掂。

所以大家覺得應該一早炒左佢

大宅

重有,菲姐從來沒有抹抽油煙機,啲油不停滴落黎,我不停執手尾。是否即炒?定俾通知期佢走?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

即炒
你都唔好咁勞氣了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊