論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你係度呻得,即係已經忍無可忍!即炒唔好煩啦!
其實41歲咁q老,仲乜都唔識做,點解仲繼續留佢係度白出人工嘆世界?!
公開埋啲資料,等佢唔好再害其他人

大宅

只係一樣 -- 唔知工人在家的位置 -- 就已經要炒.
蠢可以寫低跟著做, 唔知位置的無得搞.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

回覆 anperbaby 的帖子

我忍到自己就黎痴線了,因為佢有人質在手,我女要佢照顧,我同老公都要返工,近期老爺入左醫院,奶奶要照顧老爺,無時間理阿女,如揾part time 或鐘點,宜家社會、交通咁亂,驚part time 都黎唔到,宜家考慮的係即炒賠錢俾佢,定俾一個月通知期佢走,之前已食曱甴包,我怕俾通知期佢,我地會飲屎水。
佢夜晚九點就自動消失,自己做自己野,我都無理佢,佢重未自己買過菜,所有菜係我買,連日用品都係我買,我亦唔介意佢同我地一齊用沐浴露、洗頭水、護髮素,佢生日,我直頭放左佢假,俾佢去玩,重送左條周大福銀頸鍊俾佢,我自問已經做到最好了⋯⋯

我都唔想佢再害人,我炒佢時會公佈佢個名同資料,免得有人再中伏

真係超勞氣,先同大家呻下,感謝大家🙏

複式洋房

炒前先要佢簽warning,認食物不潔/弄壞傢俱/不聽僱主指令之類的罪行。炒後寫投訴信給入境處以免公主遺禍人間。

忍到5個月,你太勁了。

可以請同區鐘點幫手嗎? 同區夠近就可避免嚴重受交通問題影響。

複式洋房

2019勳章

Szesze0507 發表於 19-11-15 10:05
回覆 rainbowww 的帖子

好顧主我係呀,返左印尼個姐姐重同我保持聯絡,見到新聞報導香港好亂,佢主動關心 ...

快d換拉。你早應該比一個月通知距 唔好白白賠一個月

大宅

俾一個月通知,我驚佢俾屎我女食,或者揾機會整傷佢,到時重心痛過賠一個月俾佢,我未講,佢將盒鈣思寶(250ml)剪開,倒部分出黎加穀片俾大女做早餐,我唸住簡單任務,無技巧可言,點知菲姐將盒奶就咁放返雪櫃,第二日又再攞出黎,又加落穀片俾阿女食,之後又放回雪櫃,第三日,又攞盒奶出黎,我見奇怪,先發現菲姐連基本常識都無,盒奶都變曬質,都繼續俾阿女食,攪到佢肚柯。重有,佢切曬我一包(惠康超市買袋裝)甘筍放雪櫃,切粒,放到出水都唔處理,超級浪費食物,預餸菜份量一係就多到8人都食唔曬,一係就少到3個人都唔夠食,所以宜家都好少叫佢煮飯了,簡直係倒錢落垃圾筒。
佢重奇怪到將三文魚扒加薑加甜豉油蒸熟,菜係甜,或者苦,同埋佢真係教極唔識(或者玩野博炒),建議姐妹們不要選用,我應該會12月中處理佢,亦希望姐妹們不要信什麼黄**老師推介,黄**老師之前已欺騙另一位媽媽,收了錢,聲稱已處理聘請傭工事宜,個工人半年都唔見,個媽媽打电话去入境事署查,無任何紀錄,原來黃**根本無幫個媽媽申请,問佢時又不停話有,毫無誠信可言,大家要留意

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人, 分明博炒。 唔使比機會。
牧師太太? 係咪church of christ教會? 有冇要星期四放多日?

複式洋房

2019勳章

Szesze0507 發表於 19-11-16 10:59

俾一個月通知,我驚佢俾屎我女食,或者揾機會整傷佢,到時重心痛過賠一個月俾佢, ...

真係救命。工人睇少一陣都唔得。距地無常識。我個工人試過抹完鞋櫃直接抹食飯台 好彩我發現左

大宅

我試過係復活節假期,我忍無可忍,就係假期時督促佢做好返曬D清潔,不過過程真係好辛苦,要寸步不離看著,但我個菲姐係識做,不過勁懶,所以我直情坐在廚房門口看住佢做,洗車又陪埋佢去,看住佢洗,結果搞左3日,最後那日,做曬要做既嘢,大約5點左右先炒左佢
炒前玩左佢一餐,心都涼埋

大宅

2019勳章

樓主,請問係唔係Zxx Wong,黃老師?我都差啲搵佢請姐姐,佢又係好主動介紹菲比我,但我一直都係想請印,但佢就不停推介菲比我

複式洋房

樓主,可能你之前個姐姐真係太好,所以你對而家個姐姐太容忍喇。爛左嘢等佢地出聲冇用架,佢地只要唔出聲,冇人知就冇事嘛。

你講左咁多嘢,有冇任何證據證據佢做過?冇嘅就開始攞證據。例如將同佢嘅對話錄音,例如俾指示時、佢多次唔聽指示而你同佢討論時。

佢多次唔聽從你合法合理嘅指示,或者犯嚴重錯誤,你係可以即炒佢唔洗補錢,去睇吓勞工法例都係咁講。

如果你炒左佢就冇人湊細路,就快啲搵新姐姐,新姐姐一到就即炒佢。炒佢時通知份境處嗰張表格,寫清楚咩原因炒佢,因為入境處係會睇嘅,嚴重嘅話就可能佢下一份工唔批佢嚟做,咁就唔會害下一個家庭。

複式洋房

重要嘅嘢、保障到你自己嘅嘢,一定要錄音/錄影/影相(當然你唔好俾佢知你錄緊)。例如到你炒佢嘅時候,錄低係佢自願簽張入境處表格(補唔補錢都好),唔係你逼佢,否則佢告返你轉頭話你要脅佢簽(見過有人分享經歷真係俾個姐姐咁告)。所有錢(人工、代通知金、薪金代替未放嘅假期或應得嘅年假、交通津貼)同機票,佢簽收時都錄起個過程,等佢唔會追討你。佢做咁短時間唔會有長期服務金,未足一年的話就算你唔再請姐姐,亦都唔洗俾遣散費。總之要知道自己嘅責任同權益,收集保障自己嘅證據。

大宅

回覆 MMfaith 的帖子

係,枉我重同佢做左幾年同事,跟著朋友,真的是唔熟唔食,俾件垃圾我。好彩你無請,你都通知你的朋友咪信佢,靠唔住
重有,我啱先入廚房揾刀切野,發現我把新買的刀切爛左........點解可以咁......切乜可以連把刀都切崩左兩大個窿⋯⋯重申,只得菲姐用過......其實,之前我想攞把新刀黎用,菲姐阻止我,話用把細刀會方便啲,因為把新刀係用刀套套住,所以我唔覺𠺢,把刀係近幾個月買的,菲姐實在係破壞之王。

大宅

回覆 John_3_16 的帖子

多謝你,佢整爛啲野,我每次都有影低,不過問佢,菲姐次次講(I don’t know,mum),死口唔認,話唔關佢事,係之前啲姐姐做,我又可以點?
有乜嚴重過失係唔洗補錢,理由係佢不停破壞我的物品得唔得?

大宅

我炒佢,唔係就可以了嗎?什麼是(例如到你炒佢嘅時候,錄低係佢自願簽張入境處表格,唔係你逼佢),唔係好明,我炒佢唔係單方面?要等佢回應?

炒佢原因可以係:把食物放在手上去切,極度危險,我真的不想看雜技囉?

炒佢原因可以係:浪費食物,不懂煮飯?

炒佢原因可以係:曾經疏忽照顧我女,幾個月無同佢刷牙?

大宅

回覆 MMfaith 的帖子

佢啲菲姐,你真的要唸清楚,重有,我重申:我之前的印尼姐姐係佢幫手搭線,介紹我俾間agent (中介),間中介幫我請的,黃**老師只係艇仔,幫手搵客的。

大宅

回覆 Szesze0507 的帖子

炒佢原因可以是不誠實嗎?佢砌爛左濾水器條管唔認,不誠實

複式洋房

Szesze0507 發表於 19-11-17 22:18

我炒佢,唔係就可以了嗎?什麼是(例如到你炒佢嘅時候,錄低係佢自願簽張入境處表格 ...

你炒佢要通知入境處,而入境處張表格要佢簽名:

https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/id407e.html

之前見過有人分享經歷,玩嘢姐姐同僱主本來有共識斷約,點知跟住扮嘢話僱主逼佢簽張表格,唔補代通知金俾佢。

如果你打算補一個月人工要佢即走嘅,應該就冇咁嘅問題嘅。但都保障自己啦,即炒佢嘅時候錄低佢簽張表、簽收所有人工等等嘅錢。

複式洋房

Szesze0507 發表於 19-11-17 22:11

多謝你,佢整爛啲野,我每次都有影低,不過問佢,菲姐次次講(I don’t know,mum), ...

僱 主 或 僱 員 是 否 可 無 須 給 予 對 方 通 知 或 代 通 知 金 而 終 止 僱 傭 合 約?

答2. 是。

如 果 僱 員 在 與 其 僱 傭 有 關 的 事 宜 上:

故 意 不 服 從 僱 主 合 法 而 又 合 理 的 命 令;

行 為 不 當;

犯 有 欺 詐 或 不 忠 實 行 為; 或

慣 常 疏 忽 職 責,

僱 主 可 無 須 給 予 通 知 或 代 通 知 金 而 即 時 解 僱 該 僱 員。

但 僱 主 應 該 留 意, 即 時 解 僱 是 嚴 重 的 紀 律 處 分, 只 有 在 僱 員 犯 了 非 常 嚴 重 的 過 失 或 經 多 次 警 告 仍 不 改 善 的 情 況 下 才 採 用。

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57d_whole.htm

複式洋房

唔好勞氣,無謂為左一個外人影響自己情緒。我同你情況好相似,態度差、大大聲駁咀、無心做、整爛野... 唉不能盡錄... 依家終於頂唔順餵夜奶辭職,周圍搵工去繼續遺禍人間...希望jm 們請斷約工時要小心....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊