親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問如果自駕到嵐山撘小火車, 泊車泊係邊度比較方便? 應該係邊個站上車? 火車票是否要買來回?

謝謝分享.

子爵府

minono 發表於 19-11-14 22:50
請問如果自駕到嵐山撘小火車, 泊車泊係邊度比較方便? 應該係邊個站上車? 火車票是否要買來回?

謝謝分享. ...

小火車票可買單程票!
嵯峨野小火車站(即JR嵯峨嵐山駅旁有停車場),龜崗小火車站(斜對面是JR馬崛駅,兩站中間有小停車場,嵐山小火車站附近冇停車設施。
我覺得自駕反而仲唔方便,你坐小火車要買來回票,在嵐山附近景点多是步行走路到達,冇乜路邊泊車位。
其實遊覽方向可由龜崗小火車站(由京都駅坐JR火車到JR馬崛駅,步行5分鐘便到龜崗小火車站)坐小火車去嵐山小火車站開始,下小火車便有竹林/天龍寺/常寂光寺/宝嚴院/渡月橋到嵐山商業街,可坐嵐電火車回京都市,總站對面便是阪急地鉄站(可坐去四条烏丸/河源町/錦市場/鴨川/八阪神社/祇園一帶購物區或坐阪急火車回大阪也好方便)

大宅

回覆 fatboyL2 的帖子

明白。我上網訂火車票只得返一係上午9點幾,一係下午130左右時間,如果選130pm,甘成個行程就要推遲。

侯爵府

夏天玩到顛

有冇搭過保津川遊船?

子爵府

minono 發表於 19-11-15 07:30

明白。我上網訂火車票只得返一係上午9點幾,一係下午130左右時間,如果選130pm,甘 ...

早上九点多的班次好,好似龜崗小火車也是九点多才開門。
你如住京都,應不是好趕。
你如早到,在賞楓季,附近山脚有個小神社,冇乜人去,裡面有不少大株楓樹,拍照取景冇人阻,離龜崗小火車站约十分鐘步行路程(在火車站可遠眺到,穿過山邊的全是一兩層的民房的小社區)!

wcpcelia    發表於 19-11-17 10:59

子爵府

shirleyng817 發表於 19-11-16 09:31
有冇搭過保津川遊船?

好似只在夏季江水足時才有這活動,從JR龜崗駅(JR馬崛駅下個站,不是小火車站)附近小碼頭上船。

大宅

謝謝您, 我而家改搭JR唔自駕了, 諗住去到先買票.

子爵府

minono 發表於 19-11-20 08:40

謝謝您, 我而家改搭JR唔自駕了, 諗住去到先買票.

你可早上八点到達嵯峨野小火車站柜台買當天小火車票(第五卡,當天在小火車站開賣),記住龜崗小火車站要早上九点多才開門!所以在嵯峨野小火車站會最有机買到當天小火車第五卡或其他卡的票。
我上次一早坐JR入JR馬崛駅,步行去龜崗小火車站才發現該火車站要九点多才開門,咪四周逛下,去附近山邊的神社有驚喜發現。
溫馨提示: 你穿過山邊那小社區,不要走靠太近路兩旁的民居,小心有狗。

侯爵府

夏天玩到顛

知唔知,聖誕期間去京都自駕,會否有雪地而需要雪呔?

首頁

尾頁

跳至