懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

剛剛生完,發現其實坐月唔係想像中咁複雜

坐月餐方面,開刀主要都係清淡為主
所以我個陪月
日日都係肉片炒菜心、蒸肉餅、 蒸魚
日日都係響螺雞湯;
食足一個月==
呢啲菜式其實好多人都識煮

照顧BB方面,初生頭一個月只係食同訓,
餵奶、 掃風、沖涼,其實唔係太困難
做多幾次就熟手
主要係好多嘢洗,如果有人幫你做清潔其實都唔大問題。

如果屋企人可以幫手(最好係媽媽同老公)
其實真係完全唔使請陪月!
啲陪月通常都係上咗年紀唔太聽人講嘢,又要同佢磨合,又要管理多個人其實好煩(你當好似管理多個工人姐姐咁)

札肚方面,
其實唔係人人有呢個需要,因為唔係每個產婦都有腹直肌分離嘅問題!(但係啲廣告好鍾意吹到人人都有呢個問題)
懷孕嘅時候要控制好體重,唔好重太多,腹直肌會係產後兩至三個星期返原位,唔需要札。
假如產後真係有腹直肌分離問題,自己做運動其實都可以搞掂,唔需要札肚。

大宅

2020勳章

回覆樓主:

Bb 2個鐘食一次,又要手洗衫
要預備每日早餐,午餐,煮定埋晚餐,煲湯,燉湯,炒米茶
又要泵奶,洗奶樽,洗泵奶器
煲畺水沖涼
如果無陪月,同一個人夜晚輪更,其實唔洗訓,好難坐好個月。
除非你有個好99同呀媽幫手,老公輪更,有埋工人更好,否則無時間休息。
個時陪月系到先真系可以訓下教,個仔擺出廳等陪月凑。佢走左個個星期,成個地獄甘,如果個時無陪月我應該會痴左線,有陪月頭1.5月,我都覺得訓唔夠,無都真系唔知點算。
請陪月既最大好處,系自己可以好好休息,睇黎你個陪月同你唔系好夾

洋房

回覆 PhoebeChan333 的帖子

係呀,所以我話如果有2-3屋企人幫手其實可以唔使請陪月。 但當然好多媽媽都冇人幫手所以先請。

我個情況係,
有媽媽+奶奶+老公一整個月幫我手,所以我覺得我個case使唔使請陪月

洋房

可能唔太夾啦,陪月喺度我反而要成日看住佢....
有啲手法我唔係好睇得過眼,尤其係衛生方面。
媽媽/奶奶/ 老公湊嘅時候我反而會休息。

大宅

2020勳章

sabsab123 發表於 19-11-15 02:17

係呀,所以我話如果有2-3屋企人幫手其實可以唔使請陪月。 但當然好多媽媽都冇 ...

仲要99同呀媽唔系古代人,要乾淨先得

男爵府

2020勳章

你好幸福咁多人幫 機本上佢地已經可以share大部份陪月工作 前提係佢地識做
我冇長老仲有一個大既
陪月係好緊要 我請兩個月
開刀頭一個月食清淡野 但都有平和d嘅湯可以揀 一個月之後補身先緊要 (我第一胎就係只請一個月,冇乜補到身 之後中醫調理超耐)
仲有陪月可以train 到姐姐湊初生既知識 呢點又係好重要

別墅

可能樓主嘅陪月麻麻地 所以先會咁諗 我個陪月會因應我嘅身體情況去煮飯㗎 so far好食又無重覆過

洋房

回覆 bomi 的帖子

你就好我見d friend 嘅陪月d餸菜好精美,
無諗就自己坐月係天天菜心炒肉片⋯

大宅

2020勳章

KoneyB 發表於 19-11-15 02:36
你好幸福咁多人幫 機本上佢地已經可以share大部份陪月工作 前提係佢地識做
我冇長老仲有一個大既
陪月係好 ...

我都係呀,請陪月兩個月,一來係因為自己係新手媽媽,又餵人奶,有陪月可以幫輕下,二來係陪月可以訓練埋外傭姐姐,反而生之前準備功夫全部自己做,又係公院生,咁D資金就可以撥去請陪月

複式洋房

sabsab123 發表於 19-11-15 03:08
回覆 bomi 的帖子

你就好我見d friend 嘅陪月d餸菜好精美,

咁就係,冇一竹竿打死一船人架,唔係個個都好似你咁,几個人帮手又做得合你心意架!陪月都有好的陪月!冇人帮手時你嘅諗法係唔係又唔一樣

洋房

sabsab123 發表於 19-11-15 01:44

我第一胎有奶奶幫手湊,我又有訂月子餐,所以我冇請陪月,都覺得足夠有餘呀!同埋餵人奶收身都算快,所以我都冇紮肚. 依家第二胎我打算連月子餐都唔訂(因為除外個糖水好食之外,d餸唔好食又重複,最差就係成日送漏野要追)反正我奶奶湊大女都好Ok,我媽咪有時又會過嚟,所以我今次都唔會請陪月

洋房

vava0130 發表於 20-1-14 11:00
我第一胎有奶奶幫手湊,我又有訂月子餐,所以我冇請陪月,都覺得足夠有餘呀!同埋餵人奶收身都算快,所以我都冇 ...

因為我識得有兩個做陪月都係好差,一個我老公親戚,一個係我阿媽啲friend,我老公個親戚係我第生第一胎嘅時候,佢每次上嚟睇BB我都怕咗佢,佢講啲嘢同健康院醫生完全相反,又成日認屎認屁,煮飯又慢又咸(佢冇黎煮比我食,只係過年做節佢有份煮),請着呢啲陪月,我真係覺得貼錢買難受,講真我對佢一兩日都想死,不過可能佢都係少數的害群之馬姐,仲有好多好陪月嘅

別墅

2020勳章

上胎由於有突發事件,我奶奶黎照顧我,我見我奶奶每朝去街市買好多餸,其實d餸好重,要佢老人家每日早起辛苦準備三餐,煲湯燉湯俾我,顧我營養補身之餘又要顧我胃口喜好,我真係過意不去,我今胎有姐姐加2個月陪月,希望我奶奶同老公唔使咁辛苦照顧我同bb

洋房

第一胎有請陪月,黎緊第2胎唔請,因為甘岩係過年個啲時間,好難搵之餘又貴。
我娘家都算近,呀媽過黎幫我煮飯,老公到時拎大假幫手10幾日甘,所以今次唔請。
紮肚就生完第一胎3年先紮,因為條腰骨歪左當做正骨。

複式洋房

2020勳章

回覆樓主:

有好陪月幫手當然係請陪月好,但我自己加請過陪月既朋友,大部份feedback都係唔好。
無奈宜家呃飯食陪月太多。

複式洋房

2020勳章

vava0130 發表於 20-1-14 11:00
因為我識得有兩個做陪月都係好差,一個我老公親戚,一個係我阿媽啲friend,我老公個親戚係我第生第一胎嘅時候 ...

我個陪月就係成日認屎認屁,無料又扮晒野,坐月時對多佢一日都辛苦 勁想佢快d走

大宅

我係第一胎無請陪月幫
媽咪話第二個叫我要請 好辛苦呀
未必個個家庭都同屋企人住
有質素陪月起碼早成年預約 錢同時間許可更係請 呢d錢唔會慳 都唔想辛苦屋企人 日頭可以休息 夜晚bb都兩個鐘起一次架

大宅

2020勳章

回覆樓主:

個人經驗黎講,如果本身打算請工人
不如集中火力培訓工人好過請陪月
始終陪月人工最少夠比工人半年人工
仲要工人一日起碼幫你做12個鐘
我坐月果陣自己湊番bb,都唔算好辛苦
其餘炒米茶、煲薑水沖涼、煲上奶湯、燉補品、買餸煮飯(其實都係蒸餸多)、洗碗、洗奶樽,全部都係工人做
所以我都好多謝佢咁幫得手

子爵府

2020勳章

我第一胎請8小時陪月,第二胎6小時陪月,第三胎無請!

我爸爸教左姐姐煲薑水沖涼同代茶。食嘅嘢每日都係蒸豬肉or蒸雞+菜心or節瓜。我全埋身餵b,bb衫機洗,沖涼換片我自己搞埋!三次坐月最舒服係無陪月呢次,但係我本身識湊bb嘛⋯⋯如果新手媽媽,可能有陪月會放心d

伯爵府

偶像。可否開谷交流?擔心中

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊