家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

中低風險 , 有咩產品介紹

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hebesiu 發表於 19-11-15 08:11

部份買股票
這一兩天跌
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

要中低風險產品,可以係銀行定存/月供股票/保險人壽儲蓄計劃。

銀行定存好處:唔駛理,放喺裡面自動生息。
唔好處:現在定存利息偏低,就算大額都只係2.5% 左右;而且定存期間不可以取回,鎖死了錢,有liquidity 的問題。

月供股票:算係唔駛理,但一定要有一定的投資知識,仲要有個心態係放長線釣大魚,唔可以心急。
好處:長線實力股可以有升幅,亦可以食息,不過都要睇番每一隻股票的收益率。

保險人壽儲蓄計劃好處:認真真係唔駛理,現在市面有供款2年、5年、8年、10年、20年的供款,回報率在2.5% ~ 4% 不等,不同公司有不同的投資方向;另外有些計劃亦可以讓客人提早提款/部份提款/支取現金,即使係支取現金,存下的餘額亦可以繼續在戶口裡面繼續滾存,做到複息滾存的效果。長遠(十年以上)在低風險下可以幫客戶滾存財富。另外,人壽儲蓄計劃亦是有人壽的成份,故當受保人身故後亦可以拿到賠償金和本身的存款。

而我個人認為,在這個動盪時刻,應該選擇一些低風險而有回報的方式去滾存你的存款,免得在股市場上因為股市波動而令你蒙受損失。

別墅

先把部分現金存放在離岸户口,之後可作定期。

伯爵府

zilong 發表於 19-11-15 22:53

邊間離岸高息?

子爵府

zilong 發表於 19-11-15 22:53
放離岸户口較未地銀行更高息嗎 ?

別墅

回覆樓主:

邊間高息

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

溫馨提示: 這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

最穩陣投資、就是銀行定期有2.5至2.6厘~

如果100萬分開兩間銀行存、都有50萬元存款保障~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

hebesiu 發表於 19-11-16 21:04
放離岸户口較未地銀行更高息嗎 ?

投資要安全,先把部份離開本地是為了安全理由!

別墅

1mocha 發表於 19-11-16 19:22
邊間離岸高息?

可以上網睇,因為不同銀行和地區(國家)都唔同。如加幣在加國可有2%。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至