夫婦情感

跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

唔知點解,我上個月突然有懷疑老公外遇的直覺,我好心煩。

我老公三年前番呢份工,總公司O係美國,香港得佢都佢老世,中國有2位同事。一開始見工已經話明要不停上大陸,呢三年黎都係平日上三日,其餘的時間在香港。點解TAKE呢份工,係因為總比之前一星期五都要Station 係大陸好,而且人工都多左。

通常老公都係星期一早上上大陸,星期三回家。星期三晚上要和美國老闆開Conference Call,呢個係真既,因為佢關埋房間我都聽到佢講野,一開就2小時..平時佢上左大陸,有乜野都可以Wechat / Whatsapp佢,佢放工同Suppliers食完飯就會Wechat我地(就咁Text我同我傾一陣計或視頻)因為經常同美國老世Email 來往,手機經常Connect company email,手機不離手,日又覆夜又覆,星期六日出街定未出街都日睇夜睇,除左Email,大家都知大陸用Wechat多架啦,同Supplier又係Wechat來Wechat去,從來無變直至現在。

講番我地背景,我地結婚十年,有2個小朋友(3 and 7yrs)每逢星期六日必定一齊出去玩,平日晚上在家佢都會幫下手...
唯一唔好就係我2個小朋友好痴我, 唔肯自己訓, 要同大人訓...以前一家四口一齊同床, 後尾老公話訓得唔舒服, 自己去左另一間房自己訓, 呢段其間, 晚上小朋友訓曬, 佢想要就會過黎揾我, 我都好少拒絕佢, 除非我真係好攰...但呢一年, 我老公開始多野做, 上大陸唔止一個地方, 除左星期一去星期三番, 跟住星期四去星期五番; 如果真係好忙既, 可能O係大陸留多一晚, 或者星期日同我地出完街黃昏就上大陸...我又要朝早六點起身送仔番學, 我地既親密行為由4月開始無, 一直等到上個月先有, 但都唔係好COMPLETE, 老公中途軟左自己放棄....

其實我FEEL都佢係攰既, 但有一日出街唔知點解我見佢成日REPLY wechat/whatsapp,我就嬲嬲地發佢脾氣,問佢同邊個講野,佢當時無答,我話你唔答即係你默認,佢就話我係咪痴痴地,咪同Supplier lor,我攰咋MA....我話你無就比手機我睇, 佢無認我...跟住我地無吵落去, 又如常平時咁講下笑, 但其實我係強裝無野...

隔多數天, 有一日小朋友訓曬, 我老公如常O係自己房關左門睇手機, 我入佢房放D野佢又無乜反應, 直至我出左客廳WHATSPP佢做乜唔理我, 我自從要主力照顧小朋友由FULL TIME變PART TIME, 大部分時間都係對住佢地, 為何你晚上都唔同我傾下計, 成日匿O係房, 佢睇到MESSAGE即刻出黎, 都係搭住我連忙安慰, 又係話以為你成日早起照顧小朋友要多休息我唔阻你, 身體要緊, 我地現在無工人, 星期六日你想二人世界數小時咪出聲, 叫6299黎睇陣小朋友LOR..無野架.....當時我真係喊曬....自那一天, 呢2星期佢又好似比平時著緊我多D, 同我多D, 小朋友訓曬佢就走出黎揾我, 但都係傾15-30分鐘度就叫大家早D訓, 其實我知佢唔係即刻訓, 我見到房裡佢仲開住小夜燈睇手機, 大約11點去個洗手間先訓...

我已經同佢講我地要諗方法快D番黎一齊訓, 大仔已經可以自己訓, 仲爭細女...其實我地3個一齊訓都仲可以, 不過佢話訓得舒服..可能佢已經習慣左...

其實由大學拍拖到現我地都唔查大家手機, 大家都有自己開機PASSWORD從來都唔過問, 但今次我真係好想睇, 有時佢會比我睇下佢講乜LOR, 但我好難續個睇.

我現在成日同自己講, 唔好搞大件事住, 始終未有證據, 可能我顧住小朋友唔夠關心佢? 我現在開始做番多D, 再觀察一段時間再算..但個心真係好煩

侯爵府

睇你d文字,有冇外遇未知,但冇咁愛你同感情淡左就似係,唯有自己多d溫柔,嗲多d老公,唔好成日審問佢,d男人好衰,萬一佢係大陸真係識到件,又唔係唔知大陸啲女仔幾溫柔㗎啦,佢做嘢辛苦,返到屋企又要俾老婆炸型又問來問去,變相會愈來愈厭倦屋企嗰個,迷上出面d野花架喇,唔好唸咁多住,多d關心下老公

大宅

小豬Pigpig 發表於 19-11-15 11:30
睇你d文字,有冇外遇未知,但冇咁愛你同感情淡左就似係,唯有自己多d溫柔,嗲多d老公,唔好成日審問佢,d男 ...

我依家就係多D做番温柔野。前幾個月,小朋友訓曬我入佢房傾下計佢都好似唔想咁架,什至小朋友喺廳玩緊,都話爸爸點解成日匿喺房玩手機...我願踏出一步,但都要佢肯踏出一步。其實平時我都唔哦佢,驚佢唔鐘意,通常都會問佢好唔好,問佢意見先。佢自問個人都係燥底,雖然無家暴我,唔係成日發我脾氣。

佢其實都愛錫自己仔女,但可惜工作太忙,兩個都唔痴爸爸。我盡力令兩小朋友痴多D爸爸,希望關係好上加好。

其實我暗中巢過佢袋同櫃桶,都未有乜發現。唯獨揾到張金行單,七月中買過條$1800頸鏈,當然我無收過,但太耐喇,諗諗下佢又好似提過同事叫佢買金...呢個我真係唔太肯定。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

clcsandy 發表於 19-11-15 11:18
唔知點解,我上個月突然有懷疑老公外遇的直覺,我好心煩。

我老公三年前番呢份工,總公司O係美國,香港得 ...
你已經小見佢,而又分房.............唉,唔出問題先奇怪.

男爵府

我真係好反對同BB/小朋友一齊瞓,兩公婆唔維系夫妻關係,好容易有隔膜,BB一出生自己瞓係冇問題架

子爵府

分房瞓係大忌,仲要佢成日需要回大陸,更少時間在家,宜家第一步即係安排小朋友自己瞓,然後隔個星期同佢二人世界培養感情

大宅

20150618bb 發表於 19-11-15 12:42
你已經小見佢,而又分房.............唉,唔出問題先奇怪.

所以要諗法子改善囉,老公呢兩個星期都著緊左我。其實呢幾個月我地又唔係無計傾又無嘈交,係好似有細路,家庭生活就係咁架啦嘅想法。雖然唔知佢係真有定根本無外遇,但經過上次我講一講,希望佢get到,如果真係有,我等佢自己去處理番。我有我盡力拉番近我同老公嘅關係,我只有咁做。

大宅

SUMSUM_88 發表於 19-11-15 13:02
我真係好反對同BB/小朋友一齊瞓,兩公婆唔維系夫妻關係,好容易有隔膜,BB一出生自己瞓係冇問題架
...

現在仲爭個細女,佢好嗲(emoji)。今晚我夜晚盡力叫番個老公番黎訓,佢覺得三個人迫,我努力說服佢試番先

大宅

CCHINGC 發表於 19-11-15 13:14
分房瞓係大忌,仲要佢成日需要回大陸,更少時間在家,宜家第一步即係安排小朋友自己瞓,然後隔個星期同佢二 ...

我會盡力,我睇佢成日都好眼訓,坐車想訓覺,喺屋企又想訓覺,我同佢講我好想同佢二人世界出番街,有時奈何星期六日6299唔得閒睇我哋d細路(平時幫手湊,現無再請工人),盡力找時間,平時喺香港我會等埋佢一齊搭車番工,拖下手仔。

大宅

SUMSUM_88 發表於 19-11-15 13:02
...

以前我細女係自己訓架,幾個月大時唔知咩事晚晚半夜企喺BB床度叫,我成日就走來走去,搞到無覺好訓,通頂都試過。最後不敵睡魔,同我地大人訓

翡翠宮

clcsandy 發表於 19-11-15 13:38
以前我細女係自己訓架,幾個月大時唔知咩事晚晚半夜企喺BB床度叫,我成日就走來走去,搞到無覺好訓,通頂 ...

3個人一齊訓
我係佢都say no
要返工架大佬
day1已經吾應該大細同床

珍珠宮

減齡達人勳章

clcsandy 發表於 19-11-15 13:24
現在仲爭個細女,佢好嗲(emoji)。今晚我夜晚盡力叫番個老公番黎訓,佢覺得三個人迫,我努力說服佢試番先
...

你攪錯哂!唔係要說服個老公三個人迫住瞓。係要令個女自己瞓。唔好話佢細,佢嗲就由得佢,個老公係你嘅。

我有對孖女(emoji),由醫院返屋企後,佢哋自己瞓,唔會和我地同床,我仲要餵人奶,一晚出入佢哋房N次。最主要我唔想嘈住個老公,等佢有覺好瞓。

大宅

FennieMan 發表於 19-11-15 14:11
你攪錯哂!唔係要說服個老公三個人迫住瞓。係要令個女自己瞓。唔好話佢細,佢嗲就由得佢,個老公係你嘅。
...

我都想個女自己訓,但佢張BB床已經無左。咁嘅情況,要哥哥讓兒童床比妹妹,哥哥訓成人單人床,我只係驚佢地半夜跌落床,因為佢地好反訓

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

clcsandy 發表於 19-11-15 13:22
所以要諗法子改善囉,老公呢兩個星期都著緊左我。其實呢幾個月我地又唔係無計傾又無嘈交,係好似有細路, ...
1 唔好分房, 2 你話佢去唔去的[有女人]娛樂場所,相信係有,至於其他野自己問下佢,冷戰處理

大宅

20150618bb 發表於 19-11-15 15:38
1 唔好分房, 2 你話佢去唔去的[有女人]娛樂場所,相信係有,至於其他野自己問下佢,冷戰處理
...

娛樂場所問黎都無用,你問佢一定話無。我只可以講佢上大陸晚上八點幾至十點幾我地就wechat, 有時會video chat

子爵府

BK Milk勳章

回覆 clcsandy 的帖子

積極解決子女自己瞓問題先.
3歲, 7歲已經好大個, 自己可以獨立瞓
怕跌落床, 就放個床欄或放個長 cushion

大宅

ada_fung 發表於 19-11-15 16:43
回覆 clcsandy 的帖子

積極解決子女自己瞓問題先.

我今晚放一張軟床墊喺哥哥床旁地下,等妹妹訓著就抱佢過去訓

大宅

clcsandy 發表於 19-11-15 16:47

哥哥已經自己訓

複式洋房

clcsandy 發表於 19-11-15 16:47

十分贊同,小孩長大可以自己睡,我之前情況與你有些相似,小孩痴大人瞓,先生自己瞓,夫婦感情會生疏,現在努力鼓勵小朋友自己瞓,講完故事即離開他們房間,與先生會傾吓看下電視才瞓,關係比較之前好好多,你要努力呀!太多的懷疑也不好,加油(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

clcsandy 發表於 19-11-15 15:34
我都想個女自己訓,但佢張BB床已經無左。咁嘅情況,要哥哥讓兒童床比妹妹,哥哥訓成人單人床,我只係驚佢 ...

加床欄咪得囉

首頁
12345...20

尾頁

跳至